Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab_5_asm.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
222.1 Кб
Скачать

Лабораторна робота №7

Робота з INI-файлами та реєстром системи.

Загальне визначення

Перед тим як вникати у фізіологію функцій, напевне варто сказати пару слів, нащо потрібні ini-файли та регістр.

Якщо спростити всі поняття до мінімуму і дати визначення операційній системі (ОС), то, ОС – це сукупність великої кількості спеціалізованих програм. Кожна програма має певний намір початкових властивостей, котрі під чат роботи можуть змінитися в залежності від потреб користувача. Постала проблема зберігання цих властивостей в рамках однієї або більшої кількості сесії системи. Найпростішим рішенням було створення файлу конфігурації.

INI - файл (англ. Initialization file) - це файл конфігурації, який містить дані налаштувань для Microsoft Windows, Windows NT і деяких додатків.

Перше в провадження з‘явилося у найпершій версії Windows. У версії Windows 1.01 це був тільки файл WIN.INI. У Windows 3.0 додався файл SYSTEM.INI. А потім їх кількість почала зростати швидко і безконтрольно. Не існує докладної офіційної специфікації формату. Починаючи з Windows 95, INI файли почали вважаються застарілою технологією і в якості заміни їм Microsoft пропонує використовувати системний реєстр (Registry). Проте INI файли продовжують використовуватися як в програмах інших виробників, так і компонентами ОС Microsoft. Наприклад, файл boot.ini використовується в Windows NT4/2000/XP як файл конфігурації завантаження і характеризує вибір завантажувальної системи з декількох ОС.

Хоча INI файли і набули популярність в Windows, вони можуть використовуватися в будь-який ОС. Нескладна структура цього формату дозволяє легко обробляти їх програмно і має простий синтаксис зрозумілий для людини. Існують текстові редактори (наприклад, SciTE або Notepad + +), які використовують підсвідку синтаксису і фолдінг для цього формату, що полегшує редагування INI файлів вручну. Використання секцій для розділення параметрів сприяє систематизації даних, проте для зберігання налаштувань великого обсягу з більш складною ієрархічною структурою краще підходить формат XML.

INI файл складається з частин секції та значень секції. Наприклад,

[Section1]

var1 = значення_1 ;

var2 = значення_2

[Section2]

var1 = значення_1

var2 = значення_2

Секції грають роль логічних блоків, аналог структури, а значення секції грають роль полів. Змістом полів можуть бути числа, логічні значення, стрічки, бінарні дані у вигляді шістнадцяткових текстових полів тощо.

Як приклад, фрагмент ini файлу

[path]

drweb=C:\Program Files\DrWeb\

http=192.168.9.40

login=1111

pass=2222

bak=D:\Install\UPDATE_DRWEB\

if_bak=1

[updata]

day=1

data=D6070A000400010012000300150018012F

lastUpData=43354

Функції роботі з ini файлами та їх короткий опис.

GetPrivateProfileInt – зчитування числа з заданої секції

GetPrivateProfileSection – зчитує цілу секцію і записує у буфер рядок як масив стрічок. Розділення стрічок здійснюється нуль символом. Ознакою кінця вважається 2 байти з значенням нуль. Приклад

”var1=value1”,0,”var2=value2”,…,”varN=valueN”,0,0.

GetPrivateProfileSectionNames – функція повертає всі імена заданої секції

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]