Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Новый документ в формате RTF (2).rtf
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
857.18 Кб
Скачать

Тема 7. Кримінальна відповідальність за вбивство через необережність.

Задача.

Явдошина подала в райсоцзабез документи, що їх сама і підробила. На підставі цих документів їй призначено пенсію за віком. Потім з'ясувалось, що в документах стаж роботи та вік були завищені на п'ять років. Явдошина протягом одного року незаконно отримала 300 грн.

Тема 8. Кримінальна відповідальність за умисне тяжке тілесне ушкодження.

Задача.

Прищепа як нібито кокаїн продав Лискову 12 г крейди. Лисков мав намір за гроші пригощати кокаїном своїх знайомих.

Кваліфікуйте дії Прищепи та Лискова.

Тема 9. Кримінальна відповідальність за порушення прав пацієнта.

Задача.

Степовий, перебуваючи у стані алкогольного сп'яніння, завів Буртову в сад неподалік від пологового будинку. Застосовуючи фізичне насильство та погрози ножем, він задовольнив статеву пристрасть неприродним способом, потім зґвалтував, заподіявши тілесні ушкодження, віднесені судово-медичною експертизою до категорії тяжких за ознакою небезпечності для життя в момент їх заподіяння, після чого знову задовольнив ста­теву пристрасть неприродним способом. Маючи намір прихо­вати вчинене, Степовий завдав Буртовій вісім ударів ножем, в тому числі три у шию і два в живіт, після чого Буртова померла.

Кваліфікуйте дії Степового.

Тема 10. Кримінальна відповідальність за неналежне виконання професійних обов’язків медичним або фармацевтичним працівником.

Задача.

Заяць познайомився з односельчанкою Дунайською, вони зустрічалися. Довідавшись, що Дунайська почала зустрічатися з іншим, Заяць двічі приходив до неї додому для з'ясування сто­сунків, але вона не пустила його до квартири і не стала розмов­ляти. Заяць погрожував їй убивством, причому другий раз при­ходив з рушницею, яку в нього відібрали сусіди. Коли через день Дунайська поїхала до Києва, Заяць попрямував за нею. Прихо­пивши ножа, він підстеріг Дунайську і разом з нею зайшов до квартири, де вона мешкала. Погрожуючи ножем, Заяць зґвалту­вав Дунайську. Коли вона заявила, що повідомить про це міліцію, то він удруге зґвалтував її і завдав 10 ударів ножем, за­подіявши 9 різаних ран і одне колото-різане поранення перед­ньої поверхні грудної клітки з ушкодженням тканини лівої ле­гені та стінки судини легеневої артерії, що спричинило смерть.

Як кваліфікувати дії Зайця?

Тема 11. Кримінальна відповідальність за незаконне позбавлення волі або викрадення людини.

Задача.

П'яний Гурін вирішив зґвалтувати Риженко, яка присмер­ком поверталася з роботи додому. Він ударив її в голову пали­цею, виламаною з паркану, після чого затягнув на город, роз­дягнув і намагався вчинити статевий акт. Зробити цього він не зміг, оскільки потерпіла чинила опір. З помсти за опір Гурін зав­дав їй численних ударів палицею і взутими в чоботи ногами в голову, шию та інші частини тіла, заподіявши смерть.

Кваліфікуйте дії Гуріна.

Тема 12. Кримінальна відповідальність за захоплення заручників.

Задача.

Бабинець і Раєнков, будучи напідпитку, ввечері проникли до квартиру своєї знайомої Січук. У квартирі знаходилася лише бабуся останньої — Пашук, яку Раєнков вирішив зґвалтувати. Він повалив її на ліжко і намагався вчинити статевий акт, але Пашук вчинила опір, кричала. Раєнков покликав Бабинця, який почав закривати потерпілій рукою рота, включив на повну гучність телевізор. Раєнков із великою силою пальцями рук зду­шив її шию, переламавши ріжки під'язикової кістки й щитовид­ного хряща, спричинив тяжке тілесне ушкодження, однак ста­тевий акт не зміг вчинити з фізіологічних причин. Боячись, що Пашук розкаже про вчинене з нею дочці або онуці, Бабинець кухонним ножем ударив її в груди. Від проникаючого поранен­ня з ушкодженням легені та рясної внутрішньоплевральної кро­вотечі потерпіла на місці померла.

Кваліфікуйте дії винних осіб.