Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інноваційний менеджмент.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.69 Mб
Скачать

Тема 9. Організація інновацій

При вивченні теми слід звернути увагу на те, що під організацією інновацій розуміють способи впорядкування і регулювання зусиль окремих особистостей та груп співробітників шляхом сумісних ско­ор­динованих дій по створенню і реалізації інновацій. Характерною особ­ливістю систем організації інновацій є наявність в них невизначеності і ризику у досягненні кінцевих результатів (рис. 9.1). У зв’язку з тим, що домінуюча частка інновацій створюється в межах інноваційного підприємства, виокремлюють поняття «організаційна форма іннова­ційних процесів», тобто комплекс підприємств, окреме підприємство або його підрозділ, які характеризуються певною ієрархічною орг­структурою і певним механізмом управління та забезпечують прак­тичну реалізацію нововведення (рис. 9.2).

Рис. 9.1. Система організації інновацій

Рис. 9.2. Історична трансформація організаційних форм інноваційних підприємств

Важливим є те, що на розвиток організаційних форм, що створю­ють нові знання і техніку, значно впливає історичний фактор. З кож­ним новим етапом розвитку суспільства з’являються нові організа­цій­ні форми: науково-дослідницькі інститути, змішані комісії, науково-виробничі комплекси, тимчасові колективи, інкубатори, венчурні фон­ди і фірми, технополіси, технопарки, «спін-офф» (рис. 9.3). Вирішення завдань, які стоять перед інноваційним підприємством, здійснюються в межах певних організаційних структур – сукупності наукових, кон­структорських, проектних, технологічних та інформаційних під­роз­ді­лів, що здійснюють основну творчу діяльність по створенню інтелек­туального продукту.

Рис. 9.3. Нові форми інноваційного бізнесу

Доцільно усвідомити те, що в сучасній теорії і практиці управління нововведеннями розрізняють наступні види організаційних структур: функціональні, тематичні, матричні (проектно-матричні та функціо­нально-матричні) (рис. 9.4).

Рис. 9.4. Типи і види організаційних структур інноваційного підприємства

Ключові слова: організація інновацій, бізнес-інкубатор, інновацій­ний фонд, технополіс, технопарк, фірма «спін-офф», інноваційна біржа.

Семінарське заняття 11

Питання для обговорення

  1. Поняття організації інновацій.

  2. Особливості та завдання організації інноваційного процесу.

  3. Розвиток організаційних форм інноваційного процесу та класи­фікація інноваційних підприємств.

Питання для самостійного вивчення

  1. Фактори, що впливають на організацію інноваційного процесу.

  2. Організація галузевої і територіальної інноваційної діяльності в Україні.

Завдання 1. Підготуйте аналітичну доповідь за однією з тем, наве­дених нижче.

  1. Зони інноваційної активності.

  2. Чи потрібні нам технополіси та бізнес-інкубатори?

Завдання 2. Дайте відповіді на тести.

Завдання 3. Розв’яжіть проблемну ситуацію.

Вам як керівнику корпорації потрібно постійно піклуватися про ін­новаційний процес. Обґрунтуйте свої дії щодо його організації у Ва­шій корпорації.

Література: 16, с. 37–44; 34, с. 55–56; 42, с. 156–188; 51, с. 75–107, 494–503, 529–542.