Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
662.02 Кб
Скачать

2.6. Розміри шпар і їхні функції. Диференціальна шпаруватість ґрунтів

До цих пір розглядались реальні та оптимальні величини шпаруватості ґрунтів. Але цілком очевидно, що шпаровий простір може функціонувати по-різному, якщо шпари тонкі або великі, навіть якщо шпаруватість ґрунтів і є однаковою.

Тому коли ми говоримо про шпаруватість ґрунтів, слід розуміти під цим дві її характеристики: 1) об’єм шпарового простору і 2) діаметр переважаючих шпар. Відповідно діаметр шпар може також характеризувати шпари за їхніми функціями. Великі шпари з великим діаметром в основному проводять вологу, середні шпари за рахунок капілярних сил будуть зберігати основний запас вологи для рослин, а тонкі шпари будуть також вміщувати вологу, недоступну для рослин. В цих шпарах будуть зосереджені ґрунтові мікроорганізми, речовини, які є джерелом живлення для рослин. У таблиці 2.3 приведені деякі категорії шпар за їхнім діаметром, функціями і критичні значення об’ємів відповідних категорій шпар для виконання їх функцій, які прийняті у міжнародній практиці ґрунтознавства.

Таблиця 2.3

Класифікація шпар за розмірами і функціями (за Бревером, 1964)

Клас шпар

Підклас

Діаметр, мкм

Функції відповідного класу шпар

Критичні значення шпаруватості відповідного класу шпар, см3/см3

Макрошпари

Великі

Середні

Тонкі

Дуже тонкі

> 5000

2000-5000

1000-2000

75-1000

Швидке стікання вологи, дренування ґрунту

Аерація

Ріст коріння (для більшості просапних культур потрібні шпари діаметром > 200 мкм)

> 0,1

Мезошпари

30-75

Збереження доступних для рослин запасів вологи і речовини

> 0,15

Мікрошпари

5-30

Запаси важкодоступних води і речовин; життєвий простір мікроорганізмів

< 0,2

Ультрамікрошпари

0,1-5

Недоступні запаси води

Криптошпари

< 0,1

Якщо згадати про другий погляд на шпаровий простір ґрунту як на об’єм шпар агрегатів і між агрегатами, то можна припустити, що макрошпари – це в основному міжагрегатна шпаруватість, а мезо- і мікрошпари – внутрішньоагрегатна. Це справедливо для добре оструктурених ґрунтів, коли чітко виділяються ґрунтові агрегати. Однак така відповідність спостерігається далеко не завжди. Макрошпари можуть бути представлені біошпарами (ходами черв’яків, коренів рослин і т. п.). І ці макрошпари можуть бути відповідальні за специфічний ґрунтовий переніс – практично миттєве проходження речовини всередині ґрунту.

Розподіл шпаруватості ґрунту на ці складові (категорії) називається диференціальною шпаруватістю. Окремі категорії диференціальної шпаруватості такі:

  • шпаруватість загальна , см3/см3;

  • шпаруватість агрегату , см3/см3;

  • шпаруватість сумарна агрегатна ;

  • шпаруватість міжагрегатна ;

  • шпаруватість, зайнята повітрям (шпаруватість аерації) ;

  • повітроємність (розраховується при визначеному вмісті вологи, при ґрунтово-гідрологічній константі, найменшій вологоємності) .

У цих формулах – шпаруватість ґрунту, – шпаруватість агрегату, – вологість об’ємна (см3/см3), – вологість, яка відповідає найменшій вологоємності.