Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
met_bak_vydav-26 жовтня 2010 від 10 год.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
227.84 Кб
Скачать

Державна митна служба України

Академія митної служби України

МЕТОДИЧНИЙ КОМПЛЕКС

ДО ВИКОНАННЯ і ЗАХИСТУ

Випускної роботи бакалавра

зА НАПРЯМОМ 6.030601 “менеджмент”

Затверджено на засіданні кафедри

менеджменту ЗЕД

Протокол № 2 від 27.09.2010 р.

Дніпропетровськ

2010

Методичний комплекс до виконання і захисту випускної роботи бакалавра за напрямом 6.030601 “Менеджмент” / Ю.Є. Петруня, К.М. Горб, С.П. Коляда, Н.В. Осадча, Ю.О. Кахович. – Дніпропетровськ: АМСУ, 2010. – 21 с.

Укладачі: Петруня Ю.Є., д. е. н., професор; Горб К.М., к. г. н., доцент; Коляда С.П., к. е. н., доцент; Осадча Н.В., к. е. н., доцент, , Кахович Ю.О., к. е. н.

У методичному комплексі роз’яснюється процедура виконання випускної роботи для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня “бакалавр” за напрямом 6.030601 “Менеджмент”.

Уміщено основні вимоги щодо вибору і затвердження теми, організації виконання випускної роботи, її структури, змісту, обсягів, оформлення, рецензування та захисту. Наведено основні тематичні напрями досліджень у рамках виконання випускних робіт.

ЗМІСТ

Вступ…………………………………………………………………………

4

Основні вимоги до випускної роботи бакалавра………………………….

5

Вибір теми і затвердження завдання на випускну роботу бакалавра ...…

5

Організація виконання випускної роботи бакалавра роботи…………….

6

Структура випускної роботи бакалавра ...………………………………...

7

Вимоги до якості випускних робіт бакалавра .…………………………..

7

Зміст та обсяги випускної роботи бакалавра …………………………...

8

Оформлення випускної роботи бакалавра ……………………………....

10

Рецензування випускної роботи бакалавра ………………………………

11

Захист випускної роботи бакалавра ….…………………………………..

12

Додатки……………………………………………………..………………

14

Вступ

Виконанням випускної роботи завершується підготовка в Академії митної служби України курсанта (студента) освітньо-кваліфікаційного рівня “бакалавр” за напрямом 6.030601 “Менеджмент”.

Випускна робота – самостійна розробка, підсумковий результат теоретичних і практичних професійних знань та вмінь, прояв творчих аналітичних якостей, що дає можливість оцінити набуті знання і вміння застосовувати їх на практиці. Вона має комплексний характер: це підсумок вивчення дисциплін, передбачених навчальним планом, а також програмою виробничої практики 3-го та 4-го курсів, виконання курсової роботи з дисципліни “Основи менеджменту”, а також комплексної курсової роботи з дисциплін “операційний менеджмент”, “Управління персоналом”, “Інформаційні системи в менеджменті” та “Організація праці менеджера”. Для курсантів (студентів) напряму “Менеджмент” поруч з профілюючими дисциплінами вирішальне значення мають знання економічної теорії, статистики, теорії економічного аналізу, економіки підприємства, фінансів, аудиту, міжнародних економічних відносин, основ зовнішньоекономічної діяльності та підприємницького права.

Основними завданнями випускної роботи бакалавра є: систематизувати, закріпити і розкрити теоретичні та практичні знання з професійного спрямування, показати вміння використовувати їх під час виконання конкретних управлінських, економічних і виробничих завдань; розвивати аналітичні навички самостійної роботи; оперувати методикою аналізу ситуації і прийняття рішення.

Випускна робота бакалавра з менеджменту має бути спрямована на вивчення, аналіз та розробку рекомендацій стосовно управління існуючого законодавства, а також на напрямки вдосконалення системи менеджменту в організації через професійне застосування набутих знань.

Робота повинна мати чітку структуру, яка б охоплювала весь спектр досліджуваних питань, що в комплексі становитимуть конкретну проблему. Така робота є безпосереднім проявом активної та цілеспрямованої участі курсанта (студента) в науково-дослідній діяльності, що має практичне значення і суттєво впливає на формування фахівця, котрий уміє творчо мислити, робити власні висновки.

Основні вимоги до випускної роботи бакалавра

Випускна робота бакалавра повинна мати логічний, доказовий, аргументований характер і відповідати таким вимогам:

• містити ґрунтовний аналіз досліджуваної теми;

• містити самостійні дослідження, розрахунки, виконані на комп’ютері;

• містити обґрунтовані пропозиції (проект) щодо вдосконалення діяльності на досліджуваному об’єкті;

• мати належне оформлення;

• мати всі необхідні супроводжувальні документи;

• бути виконаною і поданою на кафедру в термін, передбачений графіком навчального процесу.

Вибір теми і затвердження завдання на випускну роботу бакалавра

Об’єктом вивчення має бути митний орган, організація (підприємство) будь-якої форми власності, яке є юридичною особою і має самостійну звітність. Діяльність цієї організації повинна створювати можливість інформаційного забезпечення дослідження обраної теми.

Предмет дослідження – одна з актуальних проблем сучасного менеджменту, яка відповідає завданням та вмінням, передбаченим варіативною компонентою освітньо-кваліфікаційної характеристики.

Тематика робіт має відповідати професійним завданням, зафіксованим в освітньо-кваліфікаційній характеристиці рівня бакалавра.

Важливим моментом у написанні випускної роботи є вибір теми, що має бути усвідомленим і виваженим, обумовленим особистими здібностями та інтересами курсанта (студента), а також логічним продовженням його попередніх досліджень: курсових робіт, рефератів, доповідей на конференціях та семінарах, проблемних розробок тощо.

Ознайомлення курсантів, студентів з тематикою випускних робіт відбувається не пізніше початку зимової екзаменаційної сесії на кафедрі менеджменту ЗЕД, яка розробляє перелік типових тематичних напрямів (додаток 1).

Тематика випускних робіт має тісно пов’язуватися зі змінами у системі світового господарства, особливостями національної економічної системи, враховувати запити конкретних замовників. Типова тематика служить орієнтиром під час вибору майбутнього предмета дослідження. Курсант (студент) може запропонувати вла­сну тему, якої немає в переліку. Така тема розглядається і затверджується на засіданні кафедри.

Керівник допомагає курсанту (студенту) уточнити і конкретизувати тему на підставі обраного або самостійно введеного тематичного напряму, скласти план і вибрати об’єкт дослі­дження, а також видає завдання на випускну роботу. На основі завдання курсант (студент, слухач) складає графік виконан­ня випускної роботи за етапами, зазначаючи обсяги та терміни виконання. Після опрацювання літератури з тематики випускної роботи курсант (студент) разом із керівником роботи розробляє індивідуальне завдання, яким буде керу­ватися у процесі написання випускної роботи та проходження виробничої практики (додаток 2). У завданні відображаються, зокрема, такі питання:

– назва теми;

– зміст основних етапів роботи;

– календарний графік виконання роботи.

Організація виконання випускної роботи бакалавра

Виконання випускної роботи бакалавра передбачає таку послідовність організаційно-дослідних операцій:

1. Вибір об’єкта і предмета дослідження, формулювання й затвердження теми.

2. Розробка завдання на випускну роботу, складання календарного плану виконання.

3. Опрацювання літературних джерел і складання детального плану роботи.

4. Збирання фактичного матеріалу під час виробничої практики на об’єкті дослідження.

5. Обробка фактичного матеріалу із застосуванням комп’ютерних технологій.

6. Написання першого варіанта тексту, подання його на ознайомлення керівникові роботи.

7. Усунення недоліків, написання остаточного варіанта тексту, оформлення випускної роботи.

8. Подання роботи на кафедру.

9. Рецензування роботи.

10. Захист дипломної роботи на засіданні ДЕК.

Структура дипломної роботи

Вступ уміщує обґрунтування актуальності й практичної значущості обраної теми, особливостей постановки та вирішення питань стосовно конкретних умов дослідження, зазначення об’єкта, предмета, мети, переліку завдань та застосовуваних методів дослідження, стислої характеристики джерельної бази роботи.

І. Теоретичний розділ. Аналізуються та узагальнюються наявні на сучасному етапі підходи до розв’язання визначеної проблеми, огляд основних літературних джерел та законодавчих актів стосовно проблеми.

II. Аналітико-рекомендаційний розділ. Присвячується обґрунтуванню фактичного стану проблеми, що досліджується, на матеріалах, які характеризують об’єкт дослідження, розробці проекту (програми) удосконалення стану предмета дослідження, формулюванню рекомендацій щодо використання як результатів, так і всього масиву матеріалів виконаної роботи у практиці менеджменту та митної справи.

Висновки вміщують стислий перелік, по-перше, основних результатів роботи за кожним розділом, що отримані автором, по-друге, усіх сформульованих за отриманими результатами висновків, пропозицій та рекомендацій.

Вимоги до якості випускних робіт бакалавра

Випускна робота бакалавра як підсумковий етап підготовки фахівця-менеджера має відповідати ряду вимог:

– мати елементи самостійної розробки кон­кретної сфери менеджменту, зробленого курсантом (студентом) на основі аналізу реального фактичного матеріалу, охоплювати теоретичні здобутки і практику економічного та управлінсько­го розвитку організації;

– мати конкретні пропозиції щодо подальшого розвитку, підвищення ефективності вітчизняної економіки, вдосконалення стратегії менеджменту на рівні окремих суб’єктів;

– відображати досягнення сучасної науки та практики, містити елементи порівняльного аналізу проблем, що розглядаються;

– робота має бути виконана з використанням комп’ютерної техніки, економіко-математичних та статистичних методів, на основі відповідних джерел статистич­но-аналітичної інформації.

Результати аналітичної роботи оформлюються у вигля­ді конкретних висновків, пропозицій та рекомендацій, що випливають з її змісту як в цілому, так і кожного з розділів.

Зміст і обсяги випускної роботи бакалавра

Обсяг роботи має бути 3,5-4 авторських аркуші (60-70 сторінок формату А4).

Робота повинна мати таку струк­туру: вступ, дві основні частини, висновки, список використаної літе­ратури та додатки. Конкретний зміст випускної роботи бакалавра та її деталізована структура визначаються кур­сантом (студентом) разом з керівником роботи.

Список літератури слід складати мовою оригіналу. Список оформлюється в алфавітному порядку або в порядку посилань у тексті роботи. До оформлення посилань пред’являються такі вимоги.

1. Посилання на книгу:

- один автор:

1. Петруня Ю. Є. Маркетинг: Навч. посіб. / Петруня Ю. Є. – К.: Знання, 2010. – 351 с.

- 2-3 автори:

2. Задоя А. А., Петруня Ю. Е. Макроэкономика: Учебник / А. А. Задоя, Ю. Е. Петруня. - О-во «Знання», КОО. – К., 2008. – 381 с.

- 4 автори

3. Теория вероятностей и математическая статистика: Учеб. пособие для студентов экон. спец. / Н. П. Дидиченко, С. Н. Епишев, С. В. Михайленко, Е. В. Савищева. – Харьк. гуманитар. ин-т «Нар. укр. акад.». – Х., 1996. – 208 с.

- більше 4 авторів:

4. Управління в умовах економічної глобалізації [Текст] : монографія / за ред. д. е. н. Ю. Є. Петруні. – Дніпропетровськ: АМСУ, 2010. – 200 с.

5. Прийняття управлінських рішень [Текст] : навч. посібник / [Петруня Ю. Є., Говоруха В. Б., Літовченко Б. В., Мормуль М. Ф. та ін.]; за ред. проф. Ю. Є. Петруні. – Дніпропетровськ: АМСУ, 2010. – 189 с.

6. Міжнародні стратегії економічного розвитку: Навч. посібник / [А. О. Задоя, В. В. Білоцерківець, С. В. Кузьмінов, Б. В. Літовченко та ін.]. – К.: Знання, 2007. – 332 с.

2. Посилання на статтю:

1. Петруня Ю. Є., Горб К. М. Міжнародний туристичний маркетинг регіону / Ю. Є. Петруня, К. М. Горб // Механізм регулювання економіки. – 2009. – № 3. – Т. 2. – С. 243-249.

2. Горб К. М., Дук Н. М. Географічні засади визначення місця зовнішньоекономічної діяльності у соціально-економічному розвитку регіонів / К. М. Горб, Н. М. Дук // Економічна та соціальна географія: Наук. зб. – 2009. – Вип. 59. – С. 216-227.

3. Коляда С. П. Система перевірки фінансово-господарської діяльності суб’єктів ЗЕД як форма державного регулювання зовнішньоекономічної безпеки / С. П. Коляда // Вісник АМСУ. – 2006. – № 3. – С. 67 – 73.

3. Посилання на електронне джерело інформації:

1. Державна митна служба України [Електронний ресурс] / Режим доступу: http://www.customs.gov.ua/, вільний. – Загол. з екрану.

4. Посилання на закон:

1. Митний кодекс України: за станом на 11 липня 2002 р. – Х.: ТОВ «Одіссей», 2006. – 200 с.

Завдання, що ставить перед собою випускник, мають бути конкретни­ми, зважаючи на сучасний стан тих чи інших питань проблеми, і обґрунто­вуватися відповідним аналізом.

Не менш важливо, щоб дослідження кожного питання проблеми заве­ршувалося узагальнюючим, підсумковим результатом. Практичні пропо­зиції щодо вирішення конкретних питань проблеми повинні бути аргументованими, мати критичну оцінку порівняно з існуючими варіантами вирішення, у тому числі з точки зору їх ефективності, прийнятності наявності матеріальної чи іншої бази для можливостей реалізації.

Досягненню таких результатів найкраще відповідає дворівневий аналіз досліджуваних явищ: усвідомлення й розуміння, тобто спочатку слід показати стан проблеми, а потім розглянути причинно-наслідкові зв’язки їх розвитку та розв’язання.

У вступі обґрунтовується вибір теми, показується її актуальність, ступінь дослідженості даної проблеми, науково-практична значущість і вказуються дані, на базі яких виконується робота.

Обсяг вступу – 2-3 сторінки.

В основних розділах випускної роботи бакалавра необхідно відобразити:

– загальну (теоретичну) характеристику теми, що розглядається на ос­нові найновіших теоретичних розробок, аналізі різноманітних поглядів щодо торгівельної, валютно-фінансової, кредитної, культурної, маркетингової та іншої проблематики, досвід розвитку цих питань у світовій практиці;

– аналіз існуючої практики, сучасного стану економіки й менеджменту в Україні;

– висвітлення проблем і обґрунтування пропозицій та рекомендацій щодо вдосконалення певної сфери менеджменту, торгової політи­ки, покращання роботи управлінських структур організації, виявлення особливостей, негативних явищ в управлінні та можливих шляхів їх подолання, у тому числі з урахуванням зарубіжного досвіду;

– шляхи впровадження рекомендацій у практику, обґрунтування економічної ефективності від їх використання.

У висновках коротко підбивають підсумки дослідження, за пунктами формулюють основні результати, висновки, пропозиції та рекомендації автора щодо ефективнішого розв’язання проблеми.

Обсяг висновків становить 3-5 сторінок.

У список використаної літератури включають законодавчі та нормати­вно-методичні документи, монографії, статті, підручники, посібники, статистичні та звітні матеріали організацій, а також окремі сайти Інтернету, що використовувалися у процесі виконання роботи.

Робота вважається завершеною, коли вона виконана відповідно до плану, правильно оформлена та отримала позитивний відгук керівника і позитивну рецензію.

Оформлення випускної роботи бакалавра

Випускна робота має бути оформлена належним чином. Текст роботи друкується на комп’ютері через 1,5 інтервалу з одного боку стандартного листка односортного паперу формату А4 (210 х 297 мм), шрифт – Times New Roman, 14-й кегль.

Розміщувати слід так, щоб залишалися поля (мм):

– від лівого краю тексту – 20;

– від правого – 10;

– від верхнього краю сторінки до першого рядка тексту – 20;

– від останнього рядка тексту до краю сторінки – 20.

Інформацій­ний, аналітичний та конкретно-спрямований матеріали випускної роботи розташовуються у такій послідовності:

– титульний аркуш;

– завдання на дипломну роботу;

– анотація;

– зміст;

– вступ;

– основні розділи;

– висновки;

– перелік використаної літератури;

– додатки.

Титульна сторінка має єдину форму та реквізити. Вона оформляється згідно з установленим зразком (додаток 3).

Нумерація сторінок випускної роботи бакалавра наскрізна. Номери проставляються арабськими цифрами в правому верхньому куті сторінки. Першою сторінкою є титульний аркуш, на ньому номер сторінки не ставиться. Потім подається сторінка із завданням на дипломну роботу, яка не нумерується. Наступна сторінка містить анотацію (українською та англійською мовами) з підписами автора та керівника (додаток 4), яка також не нумерується. Після неї подається зміст (додаток 5), що нумерується зі сторінки 2. У ньому послідовно перерахо­вуються всі частини випускної роботи (вступ, назва кожного розділу і па­раграфу, висновки та пропозиції, список використаної літератури, додатки). Проти кожної назви частини роботи зазначають номер сторінки, на якій вона починається.

Назви розділів та підрозділів мають бути короткими і відповідати змісту.

Найменування розділу записують симетрично тексту великими літерами, назва підрозділу – з абзацу маленькими літерами (крім першої вели­кої). У назвах переноси слів і крапки у кінці не ставляться. Якщо назва складається з двох речень, їх треба розділяти крапкою. Відстань між заголовками розділу та підрозділу повинна дорівнювати двом рядковим інтервалам, між заголовками підрозділу та тексту – одному інтервалу.

Текст пункту (разом з порядковим номером) записують з абзацу. Пе­реліки, що містяться в пункті, записують з абзацу та позначають за необхідності арабськими цифрами з дужками, наприклад: 1), 2), 3) тощо.

Розділи, підрозділи та пункти нумерують арабськими цифрами, розді­леними крапкою та з крапкою у кінці. Наприклад:

2. – другий розділ;

2.1. – перший підрозділ другого розділу;

2.1.2. – другий пункт першого підрозділу другого розділу.

Абзаци в тексті починають із відступом 15 – 17 мм.

Схеми, графіки, діаграми нумеруються послідовно арабськими циф­рами. Рисунки позначаються словом “Рис.” (додаток 6), і нумеруються послідовно арабськими цифрами в межах розділу (крім додатків). Розміщуються рисунки відразу ж після посилань на них у тексті та супроводжуються надписом, що розташовується під рисунком: наприклад, “Рис. 1.1”. Якщо рисунок не зроблено автором особисто, посилання на джерела обов’язкове. Рисунок може бути виконано як у чорно-білому, так і в кольоровому зображенні.

У разі наявності в роботі великого обсягу цифрового матеріалу його варто подавати у вигляді таблиці. Кожна таблиця розташовується на одній сторінці. При переносі таблиці в правому кутку наступної сторінки слід писати “Продовження таблиці...” (вказати номер таблиці).

Слово “Таблиця” та її номер пишуться над правим верхнім кутом табли­ці, а під ним по центру – заголовок (додаток 7). Таблицю розташовують відразу після першого поси­лання на неї і нумерують у межах розділу (наприклад, “Таблиця 2.4”). Якщо таблицю не складено автором особисто, посилання на джерела є обов’язковим.

Формули у випускній роботі слід нумерувати арабськими цифрами. Номер формули треба брати у дужки і розташовувати на полях справа від формули (у межах розділу).

Додатки слід позначати послідовно великими літерами української абетки, за винятком літер Г, Є, І, Ї, Й, О, Ч, Ь, наприклад, додаток А, додаток Б і т. ін. Один додаток позначається як додаток А.

На цитати та цифрові матеріали в тексті треба давати посилання. Посилання оформлюються у списку використаної літератури, причому вказується в те­ксті номер сторінки або загальна кількість сторінок (наприклад, “обсяг ... збільшився від 5 до 17 млрд. [16, с. 257]”, де 16 – номер джерела, 257 – номер сторінки).

Випускна робота бакалавра має бути переплетена та підписана курсантом (студентом) і керівником роботи на титульній сторінці.

Рецензування випускної роботи бакалавра

До захисту випускної роботи бакалавра подаються відгук керівника та рецензія.

Відгук керівника складається на закінчену роботу і є підставою для подальшого її допуску до захисту. У відгуку зазначаються джерела отримання базової інформації, оцінюється оригінальність роботи та особистий внесок автора, якість оформлення роботи, регулярність та послідовність виконання здобувачем усіх етапів роботи, наводиться думка керівника щодо підготовленості курсанта (студента) до самостійної роботи та до виконання кваліфікаційних вимог, надається висновок про можливість допуску роботи до захисту на засіданні ДЕК, а також пропозиції щодо присвоєння кваліфікації менеджера-економіста рівня “бакалавр”.

До захисту подається також рецензія фахівця з менеджменту, маркетингу, економіки загалом, що працює в будь-якій організації. Можливо подання рецензії від викладача будь-якого вищого навчального закладу, включаючи Академію митної служби України (крім викладачів випускаючої кафедри), що є кандидатом наук та фахівцем у відповідній галузі. Дана рецензія, як правило, свідчить про:

  • актуальність проблеми для організації;

  • самостійність автора у проведенні аналізу;

  • практичну значущість аналітико-рекомендаційного розділу,

  • можливості та перспективи впровадження запропонованих рекомендацій;

– достовірність наведених у роботі фактичних даних по організації.

Захист випускної роботи бакалавра

Виконані відповідно до прийнятих положень випускні роботи здобувачі освітньо-кваліфікаційного рівня “бакалавр” захищають перед Державною екзаменаційною комісією.

Курсант (студент) повинен підготувати демонстраційний матеріал з використанням комп’ютерної техніки. Крім того, курсанту (студенту) рекомендується підготувати текст (тези) виступу. Для доповіді надається приблизно 10 хвилин часу. За рішенням кафедри може проводитися попередній захист роботи на кафедрі.

На початку виступу рекомендується коротко охарактеризувати актуа­льність теми, об’єкт дослідження, оригінальність та практичну значущість роботи. Далі потрібно перейти до висвітлення головної пробле­ми роботи. Для цього слід обрати 2-3 головні проблеми, їх доцільно хара­ктеризувати за такою схемою: сучасний стан; заходи, що рекомендуються для усунення недоліків; можлива ефективність внесених пропозицій.

Для переконливості та підтвердження доказів необхідно виготовити наоч­ний матеріал (таблиці, графіки, діаграми) у вигляді презентації в редакторі Power Point та оперувати ними під час викладення доповіді.

Після відповідей на запитання членів ДЕК та інших присутніх заслуховуються відгуки, відповіді доповідача на зауваження. Потім за бажанням виступає керівник роботи.

Після закінчення публічного захисту проводиться закрита нарада ДЕК для обговорення підготовленості й оцінки робіт здобувачів.

Випускні роботи бакалавра разом з відгуками й рецензіями після захисту пере­даються до архіву АМСУ.

Якщо випускна робота не відповідає існуючим вимогам, а також у ра­зі невчасного подання її на кафедру без поважних причин, ро­бота до захисту не допускається.

Додатки

Додаток 1

Орієнтовний перелік тем

випускних робіт бакалавра

за напрямом 6.030601 «Менеджмент»

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]