Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
antitela.ppt
Скачиваний:
39
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
8.03 Mб
Скачать

Протеолітичні фрагменти молекули антитіла

Просторова (а) та схематична (б) будова молекули імуноглобуліну:

(а)

(б)

Будова різних класів імуноглобулінів та їх функції - Ig M

Активовані В-Лф в першу чергу секретують Ig M. Ig M складають приблизно 7% сироваткових Ig. Це досить крупні молекули, які склдаються з 5 звичайних мономерних одиниць, зв’язаних j-ланцюгом.

Завдяки такій конструкції Ig M – пентамер має 10 активних центрів і міцно зв'язується з АГ, які несуть епітопні повтори. Такі АГ є на поверхні більшості бактерій і вірусів, тому Ig M є першим бар'єром на шліху інфекції. Хоча Ig M має невисоку спорідненість до АГ, завдяки олігомерності легко викликає аглютинацію мікробних клітин, що сприяє їх знищенню макрофагами.

Так звані “нормальні антитіла”, присутні в крові здорових індивидів, теж є здебільшого Ig M. Це антитіла екстремального імунного захисту.

Важливо! Якщо в сироватці крові ідентифікують велику кількість Ig M проти того чи іншого захворювання – це гостра фаза інфекційного процесу.

Структура IgМ людини

J-ланцюг

Важкі ланцюги IgМ просторово звертаються з утворенням п’яти доменів

Будова різних класів імуноглобулінів та їх функції - Ig G

Ig G – це головний імуноглобулін сироватки крові і тканинних рідин. Приблизно 75% сироваткових імуноглобулінів - Ig G.

Більшість антитіл при вторинній імунній відповіді – це Ig G. Вони володіють різними ефекторними функціями: підсилення фагоцитарних реакцій, активація комплементу, активний транспорт через плаценту, нейтралізація мікроорганізмів та їх токсинів. Цьому сприяє тривалий (близько 20 діб) період напіврозпаду (для імуноглобілінів інших класів – 2-10 діб).

Підкласи Ig G відрізняються за своїми властивостями (Ig G1, Ig G2, Ig G3, Ig G4, Ig G5).

Класичним носієм властивостей антитіл є Ig G1, на долю якого припадає 50 – 70% від всієї кількості сироваткових Ig.

Важливо! Якщо в сироватці крові ідентифікують велику кількість Ig G проти того чи іншого захворювання – це хронічна фаза інфекційного процесу.

Структура IgG1

Антиген Антиген

Легкий ланцюг (212 амінокислотних залишків)

Шарнірна область

Важкий ланцюг (450 амінокислотних залишків)

Модель молекули IgG1 з зображенням глобулярних доменів важких (Н) і легких (L) ланцюгив

Будова різних класів імуноглобулінів та їх функції - Ig

А

За вмістом в сироватці та тканинних рідинах Ig А посідає 2 місце після Ig G. ≈ 15 – 20% всіх Ig сироватки, але лідирує в зовнішніх секретах (слина, сльози, травні соки, молозиво, молоко) та в секретах слизових оболонок (мигдалики).

Більшість молекул сироваткового Ig А представлені мономерною (звичайною) формою. Секреторний Ig А (sIgA) – димер, який складається з двох молекул Ig А, що з'єднані j- ланцюгом. Крім того, він містить додатковий пептид, який називається секреторним компонентом (S-компонент). Секреторні Ig А слугують важливим фактором захисту слизових оболонок від бактерій та вірусних інфекцій.

Ig А людини поділяється на 2 підкласи: Ig А1 та Ig А2. Вони розрізняються за чутливістю до протеолітичних ферментів і розподіленню в організмі. Деякі бактерії, які паразитують на слизових оболонках, утворюють протеази, які руйнують Ig А1, але не Ig А2.

Структура секреторного IgА (sIgA) людини

Секреторний

компонент

J-ланцюг

Секреторний компонент, який обвивається біля димеру sIgA, приєднуючись двома дисульфідними зв'язками Са2-домену одного із мономерів. J-ланцюг необхідний для з'єднання двох мономерів разом.

Будова різних класів імуноглобулінів та їх функції - Ig D

Вміст Ig D в сироватці складає 0,03 мг/л. Функції цих Ig не зовсім вивчені. Вони складають основну частину мембранних Ig, разом з Ig М.

Структура IgD людини

Вуглеводневі

ланцюги Шарнірна область

Кінцеві

октапептиди

Доменна структура IgD з типовими для цього ізотипу великим числом олігосахаридних ланцюгів. Відмічена шарнірна область

і короткі С-кінцеві октапептиди

Соседние файлы в предмете Иммунология