Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

робота 2

.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
17.19 Кб
Скачать

5. Суть і значення матеріального балансу. Технологічний вихід. Технологічні втрати. Розхідний коефіцієнт. Норми витрат.

Матеріальний баланс -  співвідношення між кількістю вихідної сировини, матеріалів, напівпродуктів і проміжної продукції, використаних у виробництві, і кількістю фактично отриманої готової продукції, побічних продуктів, відходів і втрат, тобто співвідношення теоретично можливого і практично отриманого виходу готової продукції.

Це співвідношення ілюструється рівнянням матеріального балансу, яке має вигляд:

С1 = (С2 + С3 + С4) + С5,

де С1 — кількість вихідної сировини; С2 — кількість готової продукції; С3 — кількість побічних продуктів; С4 — кількість відходів; С5 — кількість втрат.

Розразхунок матеріального балансу на виробництві є необхідною умовою, адже з його допомогою можна досліджувати (контролювати) виробничий процес, його ефективність та економічність.

Отже, матеріальний баланс характеризує досконалість технологічного процесу та має велике практичне значення. [1]

Технологічний вихід (η) – це процентне співвідношення кількості готового продук­ту до кількості вихідних матеріалів, виражене у відсотках. Вихід продукції відносять до одиниці затраченої сировини. [1]

Технологічний вихід дозволяє проконтролювати та визначити наскільки доцільним і економічно вигідним є виробництво.

Технологічні втрати - втрати, пов'язані безпосередньо з технологічними процесами виготовлення продукції або її комплектуючих. Особливий вид втрат становить брак - продукція, що не відповідає стандартам. Виправлення браку вимагає додаткових витрат, що збіль­шує вартість продукції.

Соседние файлы в предмете Промышленная технология лекарственных средств