Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тести 'Крок 2'.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
818.69 Кб
Скачать

1. В бактеріологічній лабораторії працюють з холерним вібріоном за умов дотримання всіх необхідних профілактичних заходів. До якого класу слід віднести умови праці лаборантів?

*1). 4 клас — небезпечні

2). 3 клас — шкідливі

3). 2 клас — допустимі

4). 1 клас — оптимальні

5). 5 клас — важкі та напружені

2. В приміщенні вальцувального цеху Одеського канатного заводу проводиться оцінка напруженості електромагнітного поля. Яке обладнання і конструкції можуть бути додатковим джерелом ЕМП у виробничому приміщенні?

*1). Вентиляційні споруди, системи водопостачання, каналізації, електропостачання

2). Металевий каркас будівлі

3). Контур заземлення, обладнання, яке має контакт з контуром заземлення

4). Екрани джерел ЕМП

5). Тіла працюючих

3. У ковальсько-пресовому цеху машинобудівного заводу еквівалентний рівень звуку перевищує ГДР на 12 дБА (ІІ ст. шкідливості і небезпеки), температура повітря перевищує допустимі значення на 6,0°С (ІІ ст. шкідливості і небезпеки), вміст оксиду вуглецю й оксиду заліза перевищує ГДК у 1,5 рази (І ст. шкідливості і небезпеки). Дайте комплексну оцінку умов і характеру праці.

1). Екстремальні

*2). Шкідливі і небезпечні І ступеня

3). Шкідливі і небезпечні ІІ ступеня

4). Шкідливі і небезпечні ІІІ ступеня

5). Допустимі

4. На робочому місці сталевара санітарно-гігієнічними дослідженнями виявлено 4 хімічних виробничих фактори І ступеня шкідливості і небезпеки, 2 психофізіологічних ІІ ступеня, 1 фізичний фактор ІІІ ступеня. Дайте комплексну оцінку умов і характеру праці.

1). Шкідливі і небезпечні І ступеня

2). Шкідливі і небезпечні ІІ ступеня

*3). Шкідливі і небезпечні ІІІ ступеня

4). Екстремальні

5). Допустимі

5. Умови праці у доменному цеху характеризувалися високими рівнями запиленості, загазованості сірчаним та чадним (СО2) газами, високочастотним шумом (95 дБА). Які заходи профілактики найбільш ефективно попереджають виникнення шумової патології?

1). Нормування звукового тиску

2). Періодичні медогляди

*3). Протишуми

4). Шумові заглушки

5). Зміна технологічного процесу

6. Робітник, що працює з лазером (= 0,63-1,5 мкм), піддається несприятливій дії на шкіру дифузно відбитого випромінювання і знаходиться на відстані 10 см від дифузно відбиваючої поверхні. До якого класу за ступенем небезпеки відноситься даний лазерний генератор?

*1). IV

2). I

3). II

4). III

5). V

7. Робітники обслуговують лазер, який становить небезпеку при опроміненні очей прямим, дзеркально відбитим, а також дифузно відбитим випромінюванням на відстані 10 см від поверхні, що дифузно відбиває, та при опроміненні шкіри прямим і дзеркально відбитим випромінюванням. Вкажіть, до якого класу за ступенем небезпеки відноситься цей лазер.

1). До 1 класу

2). До 4 класу

3). До 2 класу

*4). До 3 класу

5). При дії на очі до3, при дії на шкіру до 2 класу

8. Атмосферне повітря промислового міста інтенсивно забруднюється викидами кількох промислових підприємств. Аналіз захворюваності міського населення показав, що найбільш часте захворювання — хронічна пневмонія, особливо у дітей. Ця картина захворюваності найімовірніше може бути пов’язана з промисловим викидом в атмосферу:

*1). Оксидів сірки

2). Сполук кадмію

3). Метил ртуті

4). Сполук свинцю

5). Сполук арсену

Тема: Методика розслідування випадків професійних захворювань та отруєнь. Розслідування та облік нещасних випадків на виробництві. Комісія з розслідування нещасного випадку на виробництві: порядок створення, права та обов'язки.

Тестові завдання з банку даних „Крок”-2 2007 р.

1. У робітника хімічного комбінату під час періодичного медичного обстеження виявлено злоякісне новоутворення сечового міхура. Контакт з якою промисловою отрутою найбільш вірогідно призвів до виникнення цього професійного захворювання?

*1). З бензидином

2). З вінілхлоридом

3). З карбонілом нікелю

4). З азбестом

5). З миш’яком

2. Одним з поширених професійних захворювань серед працюючих у машинобудуванні є бронхіальна астма. Назвіть речовину, яка може призвести до розвитку професійної бронхіальної астми.

*1). Каніфоль

2). Соляна кислота

3). Оксиди заліза

4). Оксиди азоту

5). Діоксид кремнію

3. До цехового ординатора звернувся чоловік 60 років, що працює в котельній із скаргами на головний біль, послаблення. Об’єктивно – в крові: карбоксигемоглобін. Отруєння якою речовиною викликає утворення в крові карбоксигемоглобіну?

*1). Оксидом вуглецю.

2). Марганцем

3). Свинцем

4). Ртуттю.

5). Хлором

4. Працівник заводу по виробництву фарб скаржиться на неприємний смак в роті, переймоподібні болі в животі, закрепи, які не знімаються послаблюючими засобами. Об’єктивно: шкіра обличчя блідо-сіруватого кольору, по краю ясен біля передніх зубів — червоно-сіра смужка. При лабораторному дослідженні виявлено: в крові анемію, ретикулоцитоз, базофільну зернистість еритроцитів, підвищений вміст білірубіну; в сечі – підвищений вміст порфірину. Яке захворювання у робітника?

*1). Хронічне отруєння свинцем.

2). Хронічне отруєння ртуттю

3). Хронічне отруєння бензолом

4). Хронічне отруєння марганцем

5). Хронічне отруєння чотирихлористим вуглецем

5. Працівник заводу скаржиться на безсоння, роздратованість, підвищену збудливість, підвищену пітливість, кровоточивість ясен. Об’єктивно: неритмічний та асиметричний тремор пальців витягнутих рук, підвищена збудливість вегетативної нервової системи, червоний дермографізм, гінгівіт, стоматит, ціанотична смуга вздовж країв ясен. При дослідженні крові виявлено лімфоцитоз і моноцитоз. Яке захворювання можливе у робітника?

*1). Хронічне отруєння ртуттю

2). Хронічне отруєння свинцем

3). Хронічне отруєння бензолом

4). Хронічне отруєння марганцем

5). Хронічне отруєння чотирихлористим вуглецем

6. Робочий хімічного комбінату звернувся до лікаря МСЧ із скаргами на зниження працездатності, безсоння, головний біль. Об'єктивно: аритмічний тремор, асиметрія рефлексів, лабільність пульсу, стійкий червоний дермографізм. Явища екскреторного гінгівіта. Встановлено, що робітник працює на виробництві амальгам. Що є причиною захворювання?

*1). Хронічне отруєння ртуттю

2). Хронічне отруєння свинцем

3). Хронічне отруєння бензином

4). Хронічне отруєння кадмієм

5). Хронічне отруєння аніліном

7. Клінікою НДІ встановлено у робітника, який працює на збагачувальній фабриці, професійне захворювання – хронічний пиловий бронхіт. Розслідування випадку проводить комісія у складі представників: підприємства, медико-санітарної частини, територіальної СЕС, відділення Фонду соціального страхування, профспілкової організації. Представник якого закладу повинен очолити роботу комісії згідно з чинним “Положенням про розслідування…”?

1). Підприємства.

* 2). Територіальної СЕС.

3). Фонду соціального страхування.

4). Профспілкової організації.

5). Медико-санітарної частини.

8. На хімічному заводі відбулося гостре групове отруєння оксидами азоту зі смертельним результатом. Для розслідування цього випадку створена комісія. Хто повинен очолити комісію з розслідування?

*1). Головний лікар санітарно-епідеміологічної станції

2). Фахівець із профпатології органа управління охороною здоров’я

3). Представник державного нагляду за охороною праці

4). Власник (керівник) підприємства

5). Представник профспілкової організації

9. При вивченні умов праці робітників, зайнятих на виробництві ртутних термометрів, у повітрі робочої зони виявлено пари ртуті в концентрація, які перевищують гранично допустимі. Вкажіть основний можливий шлях надходження ртуті в організм працюючих.

1). Через шлунково-кишковий тракт

2). Через неушкоджену шкіру

3). Через ушкоджену шкіру

*4). Через органи дихання

5). Через слизові оболонки

10. У комп’ютерному залі науково-дослідного сектору політехнічного інституту робочі місця лаборантів-операторів розташовані біля передніх панелей моніторів. Під впливом електромагнітних хвиль надвисокої частоти оператори знаходяться цілий робочий день. Особливу небезпеку являє дія електромагнітних хвиль вказаного діапазону частот у великих дозах на:

*1). Зоровий аналізатор

2). Слуховий аналізатор

3). Тактильну чутливість

4). Нюховий аналізатор

5). Больову чутливість

11. Робоче місце коректора друкарні обладнано робочим столом і кріслом з регульованими параметрами сидіння і спинки. Робочий день 8 годин. Рівень завантаження робочого дня 96%. Розвиток якої професійної патології можливий у коректора?

1). Геморой

2). Ішемічна хвороба серця

3). Остеохондроз

4). Координаторний невроз

*5). Варикозне розширення вен

12. Робітник N. зайнятий литтям кольорових металів і сплавів протягом 12 років. У повітрі робочої зони реєструється підвищений вміст важких металів, оксидів вуглецю й азоту. При проведенні періодичного медичного огляду в нього виявлено астено-вегетативний синдром, різкі болі в животі, запори, біль в ділянці печінки. У сечі – амінолевулінова кислота і копропорфірин. З боку крові – ретикулоцитоз, зниження рівня гемоглобіну. Причиною цих проявів є:

1). Цинк

2). Олово

3). Оксид вуглецю

4). Оксид азоту

*5). Свинець і його солі

13. У працівника бензозаправки зі стажем 15 років, що має контакт із етилованим бензином, відзначається зниження пам’яті, брадикардія, відчуття волосся в роті, шкірні парестезії. Інтоксикацію якою речовиною слід припустити у даному випадку?

1). Тетраетилсвинцем

2). Хлоридом свинцю

3). Фосфорорганічною речовиною

*4). Бензолом

5). Нітробензолом

Тема: Гігієнічна оцінка режиму дня та навчально-виховного процесу учнів різного віку.

Тестові завдання з банку даних „Крок”-2 2007 р.

1. Перерахуйте основні групи розкладу предметів за ступенем складності:

*1). 1 група: математика, іноземна мова

2). 2 група: рідна мова, історія, географія

3). 3 група: фізична культура, музика, праця

4). 4 група: математика, ріда мова

5). 5 група: література, біологія, співи

2. При вивчені розкладу уроків 6-го класу загальноосвітньої школи встановлено: кількість уроків протягом тижня ― 34, тривалість перерв — 10 хв., після 2-го уроку ― 20 хв. У вівторок 1-й урок ― історія, 2-й ― російська мова, 3-й ― фізкультура, 4-й ― література, 5-й ― біологія, 6-й ― малювання. Який основний недолік в організації навчального процесу має місце?

1). Місце уроку біології в розкладі

2). Тривалість змін

3). Місце уроку фізкультури в розкладі

4), Місце уроку історії в розкладі

*5). Розклад занять, кількість уроків у розкладі занять

3. При вивченні розкладу занять учнів 3-го класу встановлена: кількість уроків протягом тижні ― 30; у вівторок перший урок ― українська мова, 2-й ― музика, 3 і 4-й ― фізичне виховання, усього 5 уроків. Яке порушення має місце в розкладі уроків?

*1). Кількість уроків фізкультури

2). Кількість уроків протягом тижні

3). Кількість уроків протягом дня

4). Місце уроку музики в розкладі

5). Місце уроку української мови в розкладі

4. За ранговою шкалою складності предметів найбільша сума балів припадає у ІІІ класі на понеділок, у IV ― на вівторок, у V ― на середу, у VІ ― рівномірний розподіл навантаження по днях тижня, у VII ― на п’ятницю. В якому класі розклад уроків побудовано правильно?

*1). V

2). VI

3). VII

4). III

5). IV

5. Вміст деревини в папері навчального посібника повинен складати:

*1). Не більше 68%

2). 80%

3). 38%

4). 15%

5). 47%

6. Кегель ― один із показників якості шрифту. Для поліграфічного оформлення шкільного підручника кегель у типографських пунктах повинен дорівнювати:

*1). 0,376 мм

2). 0,181 мм

3). 0,8 мм

4). 0,302 мм

5). 0,815 мм

7. Під час характеристики типографського набору шкільного підручника визначається його щільність за допомогою:

*1). Таблиця Кона

2). Санітарних правил з оформлення шкільних підручників

3). Мікролупи

4). Лупи 2-х та 5-ти кратних

5). Лінійки Гальтона

8. Під час санітарно-гігієнічної оцінки книжки для дошкільнят виявлено, що папір жовтий, щільність набору 7 знаків/см2. Зміст висновку:

*1). Відправлена на доопрацювання

2). Направлена на додаткову експертизу

3). Доповнити даними лабораторних досліджень

4). Дозволена до випуску

5). Доповнена даними з експертизи паперу

9. При складанні режиму дня необхідно врахувати:

1). Хронометраж навчальних занять

2). Проведення функціональних проб

3). Результати проведення степ-енергометрії

4). Фізичних розвиток

*5). Наявність всіх режимних елементів

10. Перерахуйте кількість груп здоров’я дітей.

1). Десять

2). Три

*3). П’ять

4). Вісім

5). Шість

Тема: Методи гігієнічної оцінки устаткування та утримання навчально-виховних установ для дітей і підлітків. Гігієнічна оцінка дитячих меблів.

Тестові завдання з банку даних „Крок”-2 2007 р.

1. На стихійному ринку реалізуються парти кустарного виробництва. Парти виготовлені з легких порід дерева, кришка має регульований нахил (від 1 до 45°) висота столу 0,8 м, висота сидіння 0,5 м, дистанція сидіння позитивна. Яка патологія може сформуватися в дітей, що використовують парту для домашніх занять?

*1). Правобічний сколіоз

2). Лівобічний сколіоз

3). Плоскостопість

4). Анемія

5). Гіперметропія

2. Для профілактики порушень постави школярів пересаджують з першого ряду в третій і навпаки, не порушуючи відповідності шкільних меблів зросту дітей, не рідше:

*1). 2-х разів на рік

2). 3-х разів на рік

3). 4-х разів на рік

4). 6-ти разів на рік

5). Не пересаджують

3. Вимірювання рівня шуму на виробництві, де проходять виробничу практику підлітки, виявило його рівні в межах 95 дБ-100 дБ. Відповідно з вимогами “Санітарних норм допустимих рівнів шуму на робочих місцях” підлітки:

*1). Не мають права працювати на виробництві з рівнем шуму 95 дБ і вище

2). Мають право працювати на виробництві за умови перерв через кожні 20 хвилин

3). Мають право працювати за наявності необхідних індивідуальних захисних засобів

4). Мають право працювати за умов сумарної тривалості дії шуму — 30 хвилин

5). Не мають право працювати без оцінки вібрації (локальної і загальної)

4. Для збирання врожаю картоплі у сільськогосподарському підприємстві “Мрія”, яке знаходиться в зоні гарантованого добровільного відселення, планується залучити школярів 10-11 класів. Яке рішення повинна прийняти дирекція школи з даного питання?

*1). Заборонити роботу школярів

2). Заборонити роботу школярів тривалістю більше 2 годин

3). Заборонити роботу школярів тривалістю більше 6 годин

4). Заборонити залучення до роботи дівчат

5). Заборонити залучення до роботи школярів 10 класу

5. У ході проведення медичного огляду студентів лікар звернув увагу на студента, 24 років, зі зростом 176 см та масою тіла 68 кг, у якого спостерігалася сухість шкіри та гіперкератоз. Підчас спеціального обстеження виявлено суттєве зниження гостроти присмеркового зору. До харчування студента практично ніколи не було включено в раціон молоко та молочні продукти, овочі та фрукти. Яке із зазначених захворювань можна припустити?

*1). А-гіповітаміноз

2). Міопія

3). Діенцефальний синдром

4). Астигматизм

5). С-гіповітаміноз

6. У сільському населеному пункті з централізованим водопостачанням (шахтні колодязі) у дітей раннього віку зустрічаються випадки подовження термінів зарощення тім’ячка, порушення розвитку кісткової тканини, затримки розвитку зубів. Останнє обумовлено високим вмістом у ґрунті і ґрунтовій воді:

1). Йоду

*2). Стронцію

3). Миш’яку

4). Фтору

5). Свинцю

7. При обстеженні класу загальноосвітньої школи проведено дослідження мікрокліматичних параметрів. Отримано наступні результати: темпер. повітря 25ºС, відносна вологість 40%, швидкість руху повітря 0,15 м/с. Які показники, або показник потребує корекції?

1). Відносна вологість повітря

2). Швидкість руху повітря

*3). Температура повітря

4). Температура та відносна вологість повітря

5). Швидкість руху повітря та температура повітря

8. Перерахуйте основні методи та засоби цілеспрямованого впливу на функціональний стан організму у вільний час:

1). Аутогенне тренування

*2). Психофізичне тренування

3). Військово-прикладні ігри

4). Рухливі ігри

5). Імітаційні вправи