Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sistemny_riven.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
143.87 Кб
Скачать

56. Три види нервових закінчень: рецептори, ефектори і міжнейронні синапси.

Рецептори – це чутливі нервові закінчення які сприймають подразнення із зовнішнього середовища (екстерорецептори), або із внутрішнього середовища (інтерорецептори). У залежності від подразника, на який реагують рецептори розрізняють:

-терморецептори (сприймають зміни температури) ;

-барорецептори (сприймають зміни тиску);

-механорецептори (реагують на механічні подразники);

-хеморецептори (реагують на хімічні подразники).

У залежності від будови розрізняють

Вільні нервові закінчення складаються тільки з кінцевих розгалужень дендрита.

Невільні інкапсульовані нервові закінчення складаються з розгалужень дендрита, клітин нейроглії, сполучнотканинної капсули.

Невільні некапсульовані складаються з розгалужень дендрита і клітин нейроглії.

Ефектори (рухові і секреторні нервові закінчення)

Рухові нервові закінчення в скелетних м’язах утворені закінченнями аксонів і плазмолемою м’язового волокна. У цій ділянці аксон утрачає мієлінову оболонку і розгалужується. Плазмолема утворює заглиблення, в яке занурюється аксон – утворюється нервово-м’язовий синапс. Медіатор-ацетилхолін.

Міжнейронні синапси складаються з 3-х частин: пресинаптичної, постсинаптичної і синаптичної щілини. Пресинаптична частина утворена закінченням аксона нервової клітини, яка передає імпульс. Тут знаходяться синаптичні пухирці, у яких знаходиться медіатор. Постсинаптична мембрана містить рецептори до медіатора. Між пресинаптичною і постсинаптичною мембранами знаходиться синаптична щілина. Під час проходження нервового імпульсу медіатор попадає в синаптичну щілину і реагує з рецепторами.

57. Рефле́кс — автоматична цілісна стереотипна реакція організму на певний подразник, на зміни зовнішнього середовища або внутрішнього стану, яка здійснюється при обов'язковій участі центральної нервової системи. Рефлекс забезпечується об'єднанням аферентних, вставних і еферентних нейронів, що складають рефлекторну дугу. Іншими словами, для виникнення рефлексу необхідна наявність чутливого нервового закінчення; нервових волокон для передачі повідомлення, яке несе подразник; органа, що перетворить інформацію в реакцію; і, нарешті, м'язів і залоз для здійснення самої реакції — зазвичай, якого-небудь механічного руху.

Рефлекторна дуга (нервова дуга) - шлях, прохідний нервовими імпульсами при здійсненні рефлексу.

Рефлекторна дуга складається з:

  • рецептора - нервове ланка, що сприймає подразнення;

  • афферентной ланки - доцентрове нервове волокно - відростки рецепторних нейронів, що здійснюють передачу імпульсів від чутливих нервових закінчень в центральну нервову систему;

  • центральної ланки - нервовий центр (необов'язковий елемент, наприклад для аксон-рефлексу);

  • еферентної ланки - здійснюють передачу від нервового центру до ефекторів.

  • еффектора - виконавчий орган, діяльність якого змінюється внаслідок рефлексу.

Розрізняють:

  • моносинаптичних, двухнейронний рефлекторні дуги;

  • полісінаптіческіе рефлекторні дуги (включають три і більше нейронів).

58. Рефлекторне кільце - сукупність структур нервової системи, що беруть участь у здійсненні рефлексу і зворотної передачі інформації про характер і силі рефлекторної дії в центральній нервовій системі.

Рефлекторне кільце включає в себе:

  • рефлекторна дуга

  • зворотний афферентацию від ефекторних органу в центральну нервову систему.

59. Найпростіша рефлекторна дуга у людини утворена двома нейронами - сенсорним і руховим (мотонейрон). Прикладом найпростішого рефлексу може служити колінний рефлекс. В інших випадках в рефлекторну дугу включено три (і більше) нейрона - сенсорний, Інтернейрони і руховий. У спрощеному вигляді такий рефлекс, що виникає при уколі пальця шпилькою. Це спинальний рефлекс, його дуга проходить не через головний, а через спинний мозок. Відростки сенсорних нейронів входять у спинний мозок у складі заднього корінця, а відростки рухових нейронів виходять зі спинного мозку в складі переднього. Тіла сенсорних нейронів знаходяться в спинномозковому вузлі заднього корінця (в дорсальном ганглії), а Інтернейрони і рухових - в сірій речовині спинного мозку.

Складна рефлекторна дуга включає аферентний і еферентний нейрони та один або кілька вставних нейронів. Нервове збудження по рефлекторній дузі передається лише в одному напрямку, що зумовлено наявністю синапсів.

60. Невроглія - тканина нервової системи тваринного організму. Являє собою основу, в якій розташовані тіла нервових клітин та їхні відростки. Виконує опорну, живильну та захисну функції.

61. Астроцити, або зірчасті гліоціти, - це многоотростчатие клеті. Це найбільші гліоціти (їх розміри досягають 7 -25 мкм) і вони становлять 40% від усіх глиоцитов.

Астроцити є у всіх відділах ЦНС:

- У стовбурі мозку - 33%.

- В мозолисте тілі - 54%,

- В корі великих півкуль - 61.5%.

4 функції астроцитів:

1) опорна - подібно сполучної тканини астроцити формують каркас для нейронів у спинному і головному мозку. В ході ембріонального розвитку саме астроцити служать опорними і направляючими елементами, уздовж яких відбувається міграція розвиваються нейронів.

2) розмежувальна (транспортна та бар'єрна) - астроцити утворюють периваскулярні прикордонні мембрани навколо капілярів (відростки астроцитів охоплюють зовні капіляри у вигляді футляра) з метою створення оптимального мікрооточення нейронів. Це основа гематоенцефалічного бар'єру (ГЕБ), завдяки якому з крові в тканину мозку не проникають багато речовини

3) метаболічна (регуляторна) - астроцити підтримують певні концентрації іонів К + і медіаторів в мікрооточення нейронів, здійснюють метаболізм медіаторів - катехоламінів, ГАМК, пептидів, амінокислот; захоплюють медіатори з щілини і передають їх нейронам.

4) захисна (імунна і репаративна) - астроцити формують різні захисні реакції при пошкодженні нервової тканини - здійснюють фагоцитоз (як нейтрофіли), переробляють чужорідну речовину, проводять його процесинг і представляють антиген Т-і В-лімфоцитів (як макрофаги), продукують цитокіни, тобто модулятори і регулятори імунних реакцій (подібно моноцитів і Т-лімфоцитів). При запальних реакціях в ЦНС астроцити, розростаючись, формують на місці пошкодженої тканини гліальних рубець.

62. Олігодендроглія складається з клітин, званих Олігодендроціти. Вони знаходяться в сірому і білій речовині головного і спинного мозку, а також за межами центральної нервової системи. У сірій речовині центральних відділів нервової системи вони тісно прилягають до тіл нейронів, в білій речовині розташовуються рядами або групами, а за межами центральної нервової системи супроводжують відростки нервових клітин і їх кінцеві апарати і відомі під назвою шваннівською клітин або нейролеммоцитів.

63. Мікроглія - спеціалізований клас гліальних клітин центральної нервової системи, які є фагоцитами, нищівними інфекційні агенти і руйнують нервові клітини.

64. Епендімоціти - епітелієподібні клітини нейроглії, що вистилають всі шлуночки мозку і спинномозкової канал. Епендимоцити виконують в центральній нервовій системі опорну, розмежувальну і секреторну функції. Тіла Епендимоцити витягнуті, на вільному кінці - війки (що втрачаються в багатьох відділах мозку після народження особини). Биття війок сприяє циркуляції спинномозкової рідини. З боку Епендимоцити, зверненої всередину тканин мозку, від клітини відходить довгий, гіллястий відросток.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]