Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Збірник.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.97 Mб
Скачать

Вказівки до звіту

Звіт повинен мати:

  • - найменування та мету роботи;

  • - записи ходу роботи;

  • - відповіді на контрольні питання

  • - короткі висновки по роботі.

Лабораторна робота №6

Тема: «Дослідження накопичувачів на жорстких дисках»

Мета роботи: Набути практичних вмінь та навиків при роботі із жорсткими магнітними дисками. Набути вмінь і навиків при роботі з різними файловими системами.

Матеріальне забезпечення занять

1. Типове робоче місце: персональний комп’ютер.

2. Жорсткі магнітні диски з інтерфейсами IDE, SATA, SCSI або USB. 3. Карман для накопичувачів.

Короткі теоретичні відомості

Створення нової партації (Create new partition)

Звичайно застосовується для установки більш 2-х операційних систем (ОС) Спочатку пропонується вибрати потрібний диск, після цього довідується чи будете ви на ново-створеному розділі встановлювати якусь ОС. У випадки позитивної відповіді з'явиться діалогове вікно, де має бути вказана  ОС, яку ви будете ставити. Наступний крок вибрати тип файлової системи. Далі випливає визначиться з типом партації (Первинний для установки ОС, логічний для збереження інформації), її фізичної дислокації на диску і розміром. Всі операції супроводжуються наочною ілюстрацією. Коли всі зміни будуть внесені необхідно натиснути на поле "Apply Changes". Комп'ютер перезавантажиться, виконавши всі операції по змінах. У залежності від обсягу HDD процес може тривати десятки хвилин.

Зміни розмірів партації(Resize partitions)

Допоможе швидко збільшити або скоротити обсяг окремого розміру HDD без утрати даних. При збільшенні програма попросить указати новий розмір партиції, а також розділи, що віддадуть свої надлишки. При зменшенні програма довідається про необхідність перенести звільнений простір на одну з наявних партацій. Нову утворену область можна залишити "нерозподіленою" (Unallocated) для того, щоб згодом вирішити, чи приєднувати її до інших частин HDD або перетворити у нову партицію  (меню Operations, пункт Create). При скороченні об’єму розділу нижче припустимої межі (залежить від кількості на ньому файлів) програма видасть попередження.

Перерозподіл вільного простору(Redistribute free space)

Корисно тим у кого HDD розбитий на 3 і більш розділів. Служить для рівномірного розподілу не зайнятого файлами або "нерозподіленого простору" між всіма або спеціально обраними партиціями.

Об'єднання партацій(Merge partitions)

Дозволяє сполучити 2 логічних розділи (у 7 версії і NTFS). Для злиття 2-х партицій досить указати "реципієнта"(First Partition) і "донора" (Second Partition).Тоді вміст другого буде перенесено на перший, у заздалегідь позначену папку (необхідно ввести її ім'я), а за об’єднаною партицією буде закріплене ім'я "реципієнта".

Копіювання партацій(Copy partition)

Копіювання заданої області в незайняту на цьому ж HDD або на інший HDD. При необхідності програма розширить розмір розділу, у який здійснюється копіювання партації, за рахунок розділів, що залишилися. ВАЖЛИВО: усі дії Майстрів набирають сили після натискання на поле "Apply Changes" і наступного перезавантаження. Існує можливість послідовно скасувати запрограмовані дії, починаючи з останнього("Undo Last").

Додаткові Функції

Resize Clusters

Hide/Unhide partition

Convert

Split

Check for Errors

Додаткові програми

DriveMapper

Якщо HDD розбитий на два розділи, наприклад С и D, при установці другого HDD позначення (D) " піде " у назву другого HDD. Чим це грозить для зареєстрованих на колишньому D програм пояснювати не треба. Досить вибрати (кнопка "Add") у списку задач опцію "Typical Operation" і вказати старі і нові літерні позначення, і ця утиліта автоматично внесе зміни в усі посилання, з урахуванням  змін, що відбулися. Аналогічно при злитті двох партацій ("Merge Operation") або, навпаки, розбивки одного разділу на два ("Split Operation").

PartitionInfo

Інформація про партациях

PQBoot

Мультизагрузчик. Вікно програми показує список первинних розділів, на яких встановлені ОС. При натисканні на цифру, що позначає відповідну партацію, програма завантажить обрану вами ОС.

BootMagic

Ще один менеджер завантаження для тих, хто часто вибирає між різними ОС.Вікно настроювань викликається меню "Tools" - "BootMagic Configuration". Натисканням кнопки "Add"  виберіть які ОС необхідно додати в стартове меню. Далі варто установити яка ОС буде вантажиться за замовчуванням. У кого більш двох HDD програма може запропонувати завантажуватися з другого HDD. Для цього необхідно включити опцію "Advanced Partition Hiding" (у меню "Options") для того щоб сховати первинні розділи 2 (3,4,...n) HDD, у противному випадки завантаженими виявляться тільки розділи першого диска. Стартове меню завантаження відключається шляхом зняття прапорця з "BootMagic Enabled". У цьому випадку головний завантажувальний запис (MBR) повертається у вихідний стан.ПОПЕРЕДЖЕННЯ: для роботи BootMagic необхідна щоб програма була встановлена в первинному розділі на FAT-файлової системи.

NTFS має найбільш ефективну систему перебування вільного місця. Варто відзначити, що діяти "у чоло" на FAT16 або FAT32 дуже повільно, тому для перебування вільного місця в цих системах застосовуються різні методи оптимізації, у результаті чого і там досягається прийнятна швидкість. (Одне можна сказати напевно - пошук вільного місця при роботі в DOS на FAT32 - катастрофічний по швидкості процес, оскільки ніяка оптимізація неможлива без підтримки хоч як серйозної операційної системи).

Структура каталогів на NTFS теоретично набагато ефективніше, але при розмірі каталогу в кілька сотень файлів це практично не має значення. Фрагментація каталогів NTFS, однак, упевнено настає вже при такому розмірі каталогу. Для малих і середніх каталогів NTFS, як це не сумно, має на практиці менша швидкодія. П ереваги каталогів NTFS стають реальному і незаперечними тільки в тому випадку, якщо в одному каталозі присутні тисячі файлів - у цьому випадку швидкодія компенсує фрагментированість самого каталогу і труднощів з фізичним звертанням до даних (у перший раз - далі каталог кешується). Напружена робота з каталогами, що містять порядку тисячі і більш файлів, проходить на NTFS буквально в кілька разів швидше, а іноді виграш у швидкості в порівнянні з FAT і FAT32 досягає десятків разів.