Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник по самостійній роботі з охорони праці...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
204.29 Кб
Скачать

2 Методичні вказівки по самостійній роботі.

2.1 Вивчення розділу: ”Правові та організаційні питання охорони праці”.

Методичні вказівки до вивчення розділу.

Вивчення розділу базується на вивченні нової редакції Закону України “Про охорону праці”. Цей Закон був розглянутий Верховною Радою України, підписаний Президентом України Леонідом Кучмою 21 листопада 2002 року і введений в дію 18 грудня 2002 року.

Основна відмінність нової редакції Закону полягає в її орієнтації на недавно заснований Фонд страхування від нещасних випадків. Цей Фонд був створений згідно з Законом України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності”.

Вивчення закону доцільно розпочати з блоку питань, які дозволять сформувати у студентів бачення основних принципів державної політики в галузі охорони праці. По-перше, - це стаття 4, в якій можна ознайомитись з основними принципами державної політики, одним з яких є пріоритет життя і здоров’я працівників, повної відповідальності роботодавця за створення належних, безпечних і здорових умов праці.

Потім студент повинен засвоїти гарантії прав на охорону праці, про які сказано в наступних статтях:

  • Стаття 5. Права на охорону під час укладання трудового договору.

  • Стаття 6. Права працівників на охорону праці під час роботи.

  • Стаття 7. Право працівників на пільги і компенсації за важкі та шкідливі умови праці.

  • Стаття 8. Забезпечення працівників спецодягом, іншими засобами індивідуального захисту, мийними та знешкоджувальними засобами.

  • Стаття 9. Відшкодування шкоди у разі ушкодження здоров’я працівників або у разі їх смерті.

  • Стаття 10. Охорона праці жінок.

  • Стаття 11. Охорона праці неповнолітніх.

  • Стаття 12. Охорона праці інвалідів.

Детальному вивченню підлягає також організація охорони праці на виробництві. Перш за все розглядаються положення про управління охороною праці та обов’язки роботодавця, обов’язки працівника щодо додержання вимог нормативно-правових актів з охорони праці та про службу охорони праці на підприємстві. Особливу увагу необхідно приділити вивченню організації навчання з питань охорони праці та проведенню обов’язкових медичних оглядів працівників певних категорій. Крім цього детально вивчається стаття 22 “Розслідування та облік нещасних випадків, професійних захворювань і аварій”.

Для поглиблення знань питань першого розділу студенти виконують практичні роботи №1, 2, 3, 4, методичні вказівки по виконанню яких приводяться в додатках до цього посібника.

Вивчення інших питань, що стосуються законодавчої та нормативної бази з охорони праці виконується відповідно до вказівок викладача.

Після вивчення матеріалу цього розділу студенти повинні знати: основні поняття у галузі охорони праці, основні розділи курсу “Основи охорони праці”, основні законодавчі акти про охорону праці, міжгалузеві і галузеві нормативні акти про охорону праці, органи державного нагляду за охороною праці, громадський контроль з охорони праці, відповідальність за невиконання вимог з охорони праці, відшкодування збитків працівникам у разі ушкодження їх здоров’я та моральних збитків, навчання з питань охорони праці при підготовці працівників, при прийнятті на роботу та в період роботи, порядок розслідування нещасних випадків на виробництві.

Студенти повинні уміти: організувати розслідування. Я нещасного випадку на виробництві, визначити вимоги законодавчих і нормативних актів з охорони праці в межах функціональних обов’язків фахівця кваліфікаційного рівня “молодший спеціаліст”, скласти акти за формою Н-1 та Н-5,скласти інструкцію з охорони праці, провести інструктажі з охорони праці.

Література

1.Закон України “Про охорону праці”. Урядовий кур’єр.№236.18 грудня 2002 року.

2.В.Ц.Жидецький,В.С.Джигирей,О.В.Мельников.Основи охорони праці.Львів.Афіша.1999,стор.18 – 95.