Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод Викон. РГР ФБА.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
2.42 Mб
Скачать

Міністерство освіти, науки молоді та спорту України

Національний університет водного господарства та природокористування

Факультет водного господарства та природокористування

Кафедра водогосподарської екології, гідрології та природокористування

Розрахунково-графічна робота на тему:

Оцінка інженерно-геологічних умов території забудови”

З навчальної дисципліни

ІНЖЕНЕРНА ГЕОЛОГІЯ ”

Виконав: студент 2-го курсу ФБА,ФВГспеціальності «ПЦБ»

Форма навчання -

П.І.П._____________________________________________

Залікова книжка № _______

Перевірив:________________

проф. Мельничук В.Г.

Рівне – 2012

Міністерство освіти, науки молоді та спорту Міністерство освіти і науки України

Національний університет водного господарства

та природокористування

Кафедра водогосподарської екології, гідрології та природокористування

075-99

Методичні вказівки до виконання розрахунково-графічної роботи „Оцінка інженерно-геологічних умов території забудови” з дисципліни “Інженерна геологія” за напрямом підготовки 6.060101 “Будівництво”

денної та заочної форм навчання

Рекомендовано: методичною комісією за напрямом підготовки 6.060101 “Будівництво” Протокол № від 03. 2012

Рівне – 2012

Методичні вказівки до виконання розрахунково-графічної роботи „Оцінка інженерно-геологічних умов території забудови” з дисципліни “Інженерна геологія ” за напрямом підготовки 6.060101 “Будівництво” / Новосад Я.О., Мельничук В.Г., – Рівне: НУВГП, 2011. – 30 с.

Студентам денної та заочної форм навчання

Упорядник: В.Г. Мельничук, доктор геологічних наук, професор.

Відповідальний за випуск – завідувач кафедри водогосподарської екології, гідрології та природокористування

А.В. Яцик, академік ААН України, професор, доктор технічних наук.

Рецензенти: Будз М.Д. – д. географ. н., к.геол.-мін. н., проф. кафедри водогосподарської екології, гідрології та природокористування НУВГП;

Іванів І.М. – к.геол.-мін.н., начальник геологічного відділу Рівненської геологічної експедиції Північного державного регіонального геологічного підприємства “Північгеологія”;

.

© Новосад Я.О., 2012

© Мельничук В.Г., 2012

© Національний університет водного господарства та природокористування, 2012

Вступ

Програмою курсу «Інженерна геологія» та навчальним планом студентами денної форми навчання напряму 0921 “Будівництво” спеціальності 6.092100 “Промислове та цивільне будівництво”, „Міське будівництво і господарство”, ”Автомобільні дороги та аеродроми”, „Технологія будівельних конструкцій, виробів і матеріалів” передбачено виконання розрахунково-графічної роботи „Оцінка інженерно-геологічних умов території забудови”.

Д а н о: завдання та методичні вказівки (075-85, 075-86) до побудови комплекту інженерно-геологічних карт та розрізу по ділянці однієї з областей України, а також методичні вказівки до виконання розрахунково-графічної роботи „Оцінка інженерно-геологічних умов території забудови”

Р о з р а х у н к о в а с х е м а – комплект інженерно-геологічних карт і вертикальний розріз зони сфери взаємодії споруд і геологічного середовища, на яких показані: границі розрахункових елементів геологічного середовища, розрахункові значення показників властивостей ґрунтів; потрібні для розрахунку гідрогеологічні дані (положення дзеркала ґрунтових вод, і напірні горизонти); технічні дані про споруди (глибина закладання, контури виїмки тощо).

За даними інженерно-геологічної зйомки, як правило, складають три типи інженерно-геологічних карт: карти інженерно-геологічних умов, карти інженерно-геологічного районування і інженерно-геологічні карти спеціального призначення (геолого-літологічну, гідрогеологічну та ін.), а також інженерно-геологічні розрізи.

На інженерно-геологічних картах та розрізах і експлікації до них за допомогою системи умовних знаків, залежно від масштабу показуються в різному поєднанні наступні характеристики: розповсюдження, склад, водно-фізичні і фізико-механічні властивості, вік, генезис і умови залягання інженерних ґрунтів; характеристика підземних вод; рельєф і геоморфологічні дані; сучасні геологічні процеси і явища; інженерно-геологічні процеси.

Карту інженерно-геологічних умов складають для всіх видів наземного будівництва, її використовують для загальної оцінки природних умов, в яких проектується будівництво. На них дається оцінка складності інженерно-геологічних умов території і прогноз інженерно-геологічних явищ.

Карту інженерно-геологічного районування складають на основі спільності інженерно-геологічних умов окремих частин території з виділенням на ній таксономічних одиниць – регіонів, областей, районів, ділянок і т. д.

Спеціальні інженерно-геологічні карти (геолого-літологічну і гідрогеологічну) складають стосовно окремих видів інженерно-геологічних умов. На геолого-літологічній карті відображаються геоморфологічні та геологічні чинники у сфері взаємодії будівель і споруд з геологічним середовищем. На гідрогеологічній карті показують умови залягання і переміщення підземних вод

З а в д а н н я: Побудувати комплект інженерно-геологічних карт та розріз. Розрахувати водно-фізичні та фізико-механічні властивості грунтів для заданої ділянки однієї з областей України з врахуванням вимог, розкритих в даних методичних вказівках. Провести оцінку інженерно-геологічних умов території забудови, придатності грунтів як основи під споруди та впливу негативних інженерно-геологічних процесів на територію забудови.

Оцінювання індивідуального завдання проводиться за відсотком виконання вказаних нормативних вимог і якістю графічних побудов. Виконання розрахунково-графічної роботи обов'язкове для всіх студентів.