Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 1. Сутність маркетингу та його сучасна кон...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
109.06 Кб
Скачать

2. Еволюція концепцій маркетингу.

Концепція маркетингу – це система поглядів, які визначають орієнтацію маркетингової діяльності на певних етапах її розвитку.

Маркетингові концепції пройшли таку еволюцію:

1.Виробнича концепція – орієнтована на споживачів, які надають перевагу дешевим і доступним для придбання товарам. За допомогою високої ефективності виробництва є змога мати помірні витрати й пропонувати споживачам товари за низькими цінами. Дана концепція доцільна в наступних випадках:

  • коли існує дефіцит товару на ринку;

  • коли попит можливо збільшити, зменшивши ціну;

  • коли існує можливість зменшення витрат шляхом збільшення обсягів виробництва товару.

2. Товарна концепція – передбачає, що сопаживачі віддають перевагу товарам із найвищою якістю та найкращими експлуатаційними харакетристиками, отже підприємтсво має зосередити свої зусилля на постійному вдосконаленні товару.

3. Збутова концепція – виходить з того, що споживач не купуватиме товар фірми в достатній кількості, якщо фірма не докладе значних зусиль щодо просування товару та його збуту (реклама, переконливі методи продажу, знижки). Дана концепція пов’язана із значними витратами на збут.

Виробнича, товарна і збутова концепції – складають групу пасивного (епізодичного, інструментального) маркетингу.

4. Традиційна суто маркетингова концепція (її ще називають ринковий (управлінський, організаційний) маркетинг) – запорукою досягнення мети фірми є визначення потреб цільових ринків і забезпечення їх більш ефективними й продуктивними, ніж конкуренти, методами (задоволення потреби споживача + прибуток фірми). Такий підхід застосовується за умови високого рівня життя покупців; доброго володіння фірмами інструментами маркетингу та вміння пристосовуватися до частих змін ринкових умов.

В основі цієї концепції лежить система «виробництво – збут».

5. Концепція соціально-етичного маркетингу (стратегічний, активний маркетинг). В її основі лежить система «підприємство – ринок». Дана концепція виходить з того, що фірма має задовольнити потреби споживачів краще за конкурента з одночасним врахуванням інтересів всього суспільства. Йдеться про зростання уваги до проблем захисту довкілля , збереження природних ресурсів тощо.

Найважливішою умовою сучасного маркетингу стає виявлення нових, іще не задоволених потреб чи нових форм задоволення вже відомих потреб, орієнтація виробництва саме на такі потреби і завдяки цьому випереджання конкурентів.

6. Концепція маркетингу стосунків – передбачає спрямованість маркетингової діяльності фірми на встановлення довгострокових конструктивних, привілейованих стосунків з потенційними клієнтами.

Засобами створення тісних стосунків зі споживачами і партнерами можуть бути:

- використання матеріальних стимулів (надання знижок та впровадження системи пільг для вигідних клієнтів)

- створення структурних зв’язків, які би полегшували взаємодію з покупцем (надання торгового обладнання роздрібним магазинам, які реалізують продукцію фірми, забезпечення клієнтів засобами електронного зв’язку для спрощення системи замовлення і оплати товару) та ін.

Поява нових, сучасніших концепцій маркетингу не означає, що попередні зникають безслідно. У сучасній ринковій економіці трапляються практично всі названі концепції.