Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8 Демонтаж елементів системи живлення.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.43 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 8

9. Демонтаж та монтаж елементів системи вприскування палива

9.1 Мета і завдання роботи

Метою роботи є засвоєння та поглиблення навчального матеріалу з розташування, функціонування та демонтажу-монтажу елементів систем уприскування палива автомобілів.

Завдання:

  • вивчення будови типового двигуна з системою розподіленого вприскування палива;

  • вивчення типового розташування елементів систем уприскування палива автомобілів на автомобіль-ному двигуні;

  • придбання навичок демонтажу-монтажу елементів систем уприскування палива автомобілів на автомобільному двигуні.

9.2 Теоретичні положення

9.2.1 Загальна будова гідравлічної частини систем уприскування бензину сучасних автомобілів

Гідравлічна частина систем уприскування палива авто-мобілів складається з паливного насоса, паливної рампи, форсунок, регулятора тиску, демпфера, трубопроводів, паливного бака. Системи центрального і розподіленого уприскування бензину мають багато загального, хоча тиск в системі центрального уприскування набагато нижчий.

9.2.2 Паливна рампа

Паливна рампа форсунок (рис. 9.1) являє собою мета-левий резервуар з встановленими на ньому форсунками і регулятором тиску палива.

Рампа форсунок закріплена болтами на впускному трубопроводі. Для контролю тиску палива на рампі форсунок знаходиться спеціальний штуцер, закритий різьбовою пробкою (на деяких конструкціях може бути відсутній). Форсунки кріпляться до паливної рампи, від якої до них подається паливо, а своїми розпилювачами вони входять в отвори впускного трубопроводу. В отворах паливної рампи і впускного трубопроводу форсунки ущільнюються гумовими ущільнюючими кільцями.

1 – паливна рампа; 2 – регулятор тиску; 3 – вакуумний шланг; 4 – впускний трубопровід; 5 – форсунка; 6 – фіксатор форсунки

Рисунок 9.1 – Паливна рампа з форсунками системи впорскування бензину

9.2.3 Регулятор тиску палива

Паливний насос забезпечує надмірну подачу палива. В цьому випадку зайве паливо повертається в паливний бак. Зазвичай для системи розподіленого уприскування макси-мальний тиск насоса складає 5 бар. Функція регулятора тиску (рис. 9.2) полягає в підтриманні постійного тиску в системі і забезпечення можливості повернення надмірного палива в бак.

Регулятор тиску палива встановлений на паливній рампі і призначений для підтримки постійного перепаду тиску між тиском повітря у впускній трубі й тиском палива в рампі. Регулятор тиску палива складається з клапана 5 (рис. 9.3) з діафрагмою 4, підтиснутою пружиною до сідла в корпусі регулятора.

Рисунок 9.2 – Зовнішній вигляд регулятора тиску палива

На працюючому двигуні регулятор підтримує тиск у рампі форсунок, в залежності від моделі автомобіля, у межах 250-325 кПа. На діафрагму регулятора з однієї сторони діє тиск палива, а з іншого боку – тиск (розрідження) у впускній трубі.

Регулятор тиску встановлений на виході паливної магістралі і має дві порожнини, розділені діафрагмою. У верхній порожнині є пружина, яка тисне на діафрагму і закриває вихідний отвір. Паливо від насоса подається в нижню порожнину. Коли тиск в нижній порожнині досягає певного значення, діафрагма піднімається, і надлишок палива поступає назад в бак.

1 - корпус; 2 - кришка; 3 - патрубок для вакуумного шланга; 4 - діафрагма; 5 - клапан; А - паливна порожнина; Б - вакуумна порожнина

Рисунок 9.3 – Будова регулятора тиску палива

При зменшенні тиску у впускному трубопроводі (дросельна заслінка закривається), клапан регулятора відкривається при меншому тиску палива, перепускаючи надлишкове паливо по зливній магістралі назад у паливний бак. Тиск палива в рампі знижується.

При збільшенні тиску у впускному трубопроводі (при відкриванні дросельної заслінки) клапан регулятора від-кривається вже при більшому тиску палива й тиск палива в рампі підвищується.

Важливо, щоб в системі підтримувався постійний тиск палива на заздалегідь встановленому рівні (0,25-0,35 МПа для розподіленого уприскування і 0,1 МПа для центрального уприскування). При постійному тиску в системі паливоподача визначається тільки тривалістю відкриття форсунки. При зміні тиску в паливній системі блок електронного управління не зможе коректно обчислити кількість уприскуваного палива.

У системі центрального уприскування є додатковий чинник, що впливає на тиск в паливній системі. Це чинник - розрідження у впускному колекторі. Ступінь розрідження залежить від кута відкриття дросельної заслінки і впливає на кількість введеного палива.

Для усунення цього чинника регулятор тиску сполучений вакуумним шлангом з впускним колектором. Таким чином, незалежно від тиску в колекторі, різниця тиску в системі уприскування і тиску в колекторі підтримується на постійному рівні.

Для двигунів з розподіленим уприскуванням на холостих оборотах при від'єднаному вакуумному шлангу або при зупиненому двигуні і працюючому паливному насосі, а також при роботі на повному дроселі тиск в паливній системі підтримується на рівні 0,3 МПа. При оборотах холостого ходу і приєднаному вакуумному шлангу тиск приблизно на 0,05 МПа нижчий.

9.2.4 Робочі форсунки

Робочі форсунки служать для впорскування дозованої кількості палива в циліндри двигуна.

Будова електромагнітної форсунки наведена на рис. 9.4. Складається форсунка з корпуса 7, котушки електромагніта 9, сердечника електромагніта 16, голки 4 запірного клапана, корпуса розпилювача 17, насадки розпилювача 1 і фільтра 12. Паливо під тиском надходить у фільтр 12 і далі через систему каналів поступає до запірного клапана. Пружина 15 підтискає голку клапана до конусного отвору корпуса розпилювача 17 і утримує клапан у закритому стані. При подачі на обмотку котушки електромагніта електричного імпульсу створюється магнітне поле, що притягає сердечник 16, а разом із ним голку запірного клапана. Отвір у корпусі розпилювача відкривається і паливо під тиском у розпорошеному стані надходить у циліндр двигуна.

1 - насадка розпилювача, 2 - ущільнююче кільце, 3 - шайба, 4 - голка клапана, 5 - ущільнювач, 6 - обмежувальна шайба, 7 - корпус, 8 - ізолятор, 9 - обмотка електромагніта форсунки, 10 - штекер, 11 - колодка, 12 - фільтр, 13 - трубка, 14 - кришка, 15 - пружина, 16 - сердечник електромагніта форсунки, 17 - корпус клапана-розпилювача форсунки

Рисунок 9.4 – Електромагнітна робоча форсунка

Після припинення електричного імпульсу пружина 15 повертає сердечник 16, а разом із ним і запірну голку каналу, у початкове положення. При цьому подача палива припиняється.

9.2.5 Пускові форсунки та реле керування форсунками

Для забезпечення пуску й прогрівання двигуна в ранніх типах систем впорскування бензину були передбачені електромагнітні пускові форсунки, термореле та клапан додаткової подачі повітря. Будова пускової форсунки подібна до будови робочих форсунок. Пускова форсунка призначена для впорскування у впускний колектор додаткової кількості палива у момент запуску холодного двигуна.

1 - контакти, 2 - електрична спіраль, 3 - біметалічна пластина реле, 4 - корпус, 5 - штекер

Рисунок 9.5 – Термореле

Вона працює спільно з термореле (тепловим реле часу), яке керує її електричним ланцюгом залежно від температури двигуна й тривалості його запуску. Будова термореле форсунки наведена на рис. 9.5.

Термореле має нормально-замкнуті контакти, один з них з’єднаний з "масою", інший встановлений на біметалічній пластині. Електричний підігрів пластини термореле здійс-нюється через клему "50" реле стартера, клему "50" вимикача запалення або через реле пуску холодного двигуна (післястартового реле). У першому та другому випадках підігрів діє тільки при включенні стартера, у третьому – більш тривало. При замкнутих контактах термореле здійснюється живлення пускової форсунки з електромагнітним управлінням або, інакше кажучи, при замкнутих контактах термореле пускова форсунка відкрита і здійснюється впорскування додаткового палива. Час упорскування палива пусковою форсункою, залежно від температури двигуна (охолоджуючої рідини), складає 1-8 секунд. За цей час біметалічна пластина, завдяки електричному підігріву, деформується настільки, що контакти термореле розмикаються, при цьому електро-живлення пускової форсунки припиняється і подальшого збагачення паливо-повітряної суміші більше не відбувається. При теплому двигуні контакти термореле розімкнені внаслідок положення біметалічної пластини і при пуску двигуна, відповідно, не включається її підігрів і не включається пускова форсунка. Живлення при пуску теплого двигуна здійснюється тільки робочими електромагнітними форсунками.

9.2.6 Клапан додаткового повітря

Як відомо, при пуску холодного двигуна і його прогріванні для стабільної роботи двигуна, потрібна збільшена кількість робочої суміші. Забезпечується це рядом пристроїв. Один із них – клапан додаткового повітря (рис. 9.6), який використовувався на ранніх системах впорскування.

При холодному двигуні діафрагма 1 клапана утримується біметалічною пластиною у верхньому положенні, клапан відкритий і повітря поступає в обхід дросельної заслінки. У міру прогрівання біметалічна пластина згинається вниз, внаслідок чого канал подавання додаткового повітря перекривається. Нагрівання біметалічної пластини клапана 2 здійснюється спеціальною електричною спіраллю 3 і за рахунок передавання теплоти від двигуна. Клапан додаткового повітря при прогріванні двигуна збільшує тільки кількість повітря, що подається.

1 – діафрагма клапана, 2 – біметалічна пластина клапана, 3 – електрична спіраль, 4 – штекер клапана

Рисунок 9.6 – Клапан додаткового повітря системи впорскування "L-Jetronіc"

9.2.7 Дросельний патрубок

Дросельний патрубок закріплений на впускному трубопроводі. Він дозує кількість повітря, що поступає у впускний трубопровід. Поступленням повітря у двигун керує дросельна заслінка, з'єднана з приводом педалі акселератора. До складу дросельного патрубка (рис. 9.7) входять датчик положення дросельної заслінки 4 і регулятор холостого ходу 5. У проточній частині дросельного патрубка (перед дросельною заслінкою і за нею) знаходяться отвори відбору розрідження, необхідні для роботи системи вентиляції картера, датчика розрідження та адсорбера системи уловлювання парів бензину (якщо ця система встановлена на автомобілі).

1 - патрубок підводу охолоджуючої рідини; 2 - патрубок системи вентиляції картера на оборотах холостого ходу; 3 - патрубок для відводу охолоджуючої рідини; 4 - датчик положення дросельної заслінки; 5 - регулятор холостого ходу; 6 - штуцер продувки адсорбера; 7 - заглушка

Рисунок 9.7 – Дросельний патрубок

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]