Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по курсовым 2011.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
350.21 Кб
Скачать

Рекомендована література та нормативні акти:

1, 3, 4, 5, 14, 46, 58, 77, 79, 81, 82-282

Тема 10. Адміністративний примус та адміністративна відповідальність в сфері господарювання.

План.

Вступ.

1. Застосування заходів адміністративного примусу в сфері господарювання.

2. Адміністративна відповідальність суб’єктів господарювання та її законодавче регулювання.

3. Застосування адміністративно-господарських санкцій до суб’єктів господарювання.

4. Види адміністративно-господарських санкцій.

Висновки.

Методичні вказівки.

Приступаючи до написання курсової роботи необхідно ознайомитися із законодавчим встановленням адміністративно-господарської відповідальності, з підставами, правовим порядком притягнення до неї суб’єктів господарювання, з видами адміністративно-господарських санкцій.

Починати дослідження теми необхідно з опису проблеми застосування заходів адміністративного примусу в сфері господарювання. При цьому треба виходити із загального поняття «адміністративний примус», яке має місце у адміністративному праві, проаналізувати точки зору науковців з цього питання та висловити своє бачення.

Друге питання передбачає визначення особливості адміністративної відповідальності суб’єктів господарювання. Для цього необхідно проаналізувати законодавче регулювання цього питання і дати визначення адміністративної відповідальності суб’єктів господарювання.

Досліджуючи застосування адміністративно-господарських санкцій до суб’єктів господарювання необхідно проаналізувати законодавство України стосовно органів, які мають право застосовувати адміністративно-господарські санкції до суб’єктів господарювання, їх повноваження, а також порядок притягнення до адміністративно-господарської відповідальності.

Розгляд четвертого питання передбачає дослідження системи адміністративно-господарських санкцій. Для цього необхідно проаналізувати законодавство України, яке встановлює адміністративно-господарські санкції, і дати юридичну характеристику кожному виду санкцій, проаналізувати підстави для їх застосування.

Рекомендована література та нормативні акти:

1, 2, 3, 4, 5, 14, 27, 58, 67, 77, 82-282

Тема 11. Державна реєстрація суб’єктів господарювання.

План.

Вступ.

1. Значення державної реєстрації суб’єктів господарювання у адміністративно-правовому регулюванні господарської діяльності.

2. Свідоцтво про державну реєстрацію та його правове значення.

3. Державний реєстратор та його правовий статус.

4. Порядок проведення державної реєстрації суб’єктів господарювання

5. Єдиний державний реєстр юридичних та фізичних осіб – підприємців.

6. Повноваження спеціально уповноваженого органу з питань державної реєстрації.

7. Відповідальність у сфері державної реєстрації.

Висновки.

Методичні вказівки.

Розгляд першого питання передбачає розкриття законодавчого закріплення поняття «державна реєстрація суб’єктів господарювання», визначення його значення у адміністративно-правовому регулюванні господарської діяльності.

У другому питання необхідно дослідити правовий статус індивідуального адміністративного акту - свідоцтва про державну реєстрацію, визначити його ознаки та правове значення.

Аналіз третього питання передбачає розгляд правового статусу державного реєстратора. Для цього необхідно дослідити його функції та повноваження, проаналізувати юридичну практику щодо визначення статусу посади державного реєстратора.

Під час розгляду четвертого питання, що передбачає аналіз порядок проведення реєстраційних дій в роботі, необхідно вказати наступне: порядок подання документів; способи подання документів та вимоги щодо їх оформлення; склад документів що подаються для проведення реєстраційних дій; порядок розгляду поданих документів; підстави та порядок залишення документів без розгляду; підстави та порядок відмови в проведенні державної реєстрації; порядок прийняття рішення про державну реєстрацію суб’єкту підприємницької діяльності та дії державного реєстратора, що пов’язані з цим.

Розкриваючи п’яте питання необхідно вказати поняття Єдиного державного реєстру, вказати перелік відомостей що містяться у ньому та охарактеризувати їх правовий режим. Окрім цього в роботі необхідно розглянути порядок надання відомостей з Єдиного державного реєстру та випадки та порядок публікації відомостей Єдиного державного реєстру. Нарешті в роботі треба дати поняття реєстраційної справи, визначити склад документів що до неї залучаються, та вказати в якому порядку можна отримати документи реєстраційної справи.

Розкриття шостого питання передбачає дослідження місця і ролі спеціально уповноваженого органу – Державного комітету з питань державної регуляторної політики та підприємництва у сфері державної реєстрації. При цьому слід звернути увагу на повноваження, які має Комітет у сфері державної реєстрації суб’єктів господарювання, детально проаналізувати контрольну функцію, яку здійснює Комітет відносно до державних реєстраторів.

Розкриваючи питання відповідальності у сфері державної реєстрації, необхідно визначити суб’єктів відповідальності, підстави, орган, який має право притягувати до відповідальності, а також порядок притягнення до відповідальності.