Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по курсовым 2011.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
350.21 Кб
Скачать

Рекомендована література та нормативні акти:

1, 3, 4, 5, 6, 77, 82-282

Тема 2. Участь держави та місцевого самоврядування у сфері господарювання.

План.

Вступ.

  1. Основні засади участі держави та місцевого самоврядування у сфері господарювання.

  2. Господарська компетенція органів державної влади та місцевого самоврядування.

  3. Державна економічна політика як основна форма участі держави та місцевого самоврядування у сфері господарювання.

  4. Прогнозування та планування економічного та соціального розвитку.

Висновки.

Методичні вказівки.

В межах даної теми слід дати загальну характеристику участі держави та місцевого самоврядування у сфері господарювання. При розкриття даної теми потрібно ретельно дослідити доктринальні вчення, статті глави 2 Господарського кодексу України, періодичні видання.

При розгляді першого питання необхідно визначити та проаналізувати основні засади участі держави та місцевого самоврядування у сфері господарювання, виходячи із норм Конституції України та Господарського кодексу України.

Розкриття другого питання теми у значній мірі пов’язується із знаннями базових положень про компетенцію органу влади. При цьому треба звернути увагу на особливості компетенції органів влади в сфері господарювання, визначити поняття господарської компетенції та її зміст.

Розгляд державної економічної політики як основної форми участі держави та місцевого самоврядування у сфері господарювання передбачає з’ясування поняття економічної політики та її складових елементів: економічної стратегії та економічної тактики, а також охарактеризувати напрями економічної політики та компетенцію органів, що відповідають за реалізацію цих напрямків.

При характеристиці четвертого питання необхідно вказати принципи та форми державного програмування та планування економічного та соціального розвитку.

Рекомендована література та нормативні акти:

1, 3, 4, 5, 14, 41, 46, 50, 51, 58, 77, 79, 80, 81, 82-282

Тема 3. Теоретичні основи державного регулювання господарської діяльності.

План.

Вступ.

  1. Роль держави в сфері господарської діяльності в умовах ринкової економіки.

  2. Поняття та функції державного регулювання господарської діяльності.

  3. Державна регуляторна політика в сфері господарювання.

Висновки.

Методичні вказівки.

Перше питання передбачає характеристику ролі держави у ринковій економіці, ознайомлення з науковими теоріями державного регулювання економіки. При цьому треба провести аналіз означених наукових позицій і викласти власне бачення на роль держави в сфері господарської діяльності в умовах ринкової економіки.

При розгляді другого питання необхідно визначити поняття і функції державного регулювання як специфічного виду діяльності держави, в особі органів державної влади та місцевого самоврядування, в сфері господарювання. При цьому необхідно назвати та проаналізувати засоби державного регулювання господарської діяльності, передбачені законами України.

Розгляд третього питання передбачає проведення аналізу основних засад державної регуляторної політики в сфері господарювання. При цьому треба звернути увагу на те, які органи є регуляторними та їх регуляторні функції.