Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕтодичка. історія економіки. doc.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
405.5 Кб
Скачать

Тема 8. Особливості розвитку ринкового господарства в Україні (друга половина XIX - початок XX ст.)

Основні положення та економічні наслідки реформи 1861 р. Формування ринкової економіки. Капіталістична еволюція поміщицьких та селянських господарств. Столипінська аграрна реформа. Зародження кооперативного руху.

Початок промислового перевороту в Україні та промислове піднесення 90-х років XIX ст. Розвиток металургії, вугільної та залізорудної промисловості. Будівництво залізниць. Створення монополістичних об'єднань і акціонерних товариств. Роль іноземного капіталу. Економічне піднесення Донбасу.

Економіка західноукраїнських земель. Мобілізація земельної власності. Розшарування селянства. Перенаселення на західноукраїнських землях та еміграція до Америки і Канади.

Відставання промислового розвитку Західної України від інших регіонів Австро-Угорської імперії. Колоніальний характер галузевої структури західноукраїнської промисловості.

Тема 9. Господарство в період

державно-монополістичного розвитку суспільств

Європейської цивілізації (перша половина XX ст.)

Економічні наслідки Першої світової війни. План Дауеса, Юнга. Господарство розвинутих країн в 20-ті роки.

Світова економічна криза 1929 - 1933 рр. і її наслідки. Економічна криза в США та шляхи виходу з неї («Новий курс» Ф.Д.Рузвельта). Особливості кризи в Німеччині, Англії, Франції.

«Кейнсіанська революція» і початок державного регулювання економіки.

Тема 10. Розвиток національних економік країн

Європейської цивілізації в системі світового господарства

під впливом науково-технічної революції (друга половина XX ст.)

Економічні наслідки Другої світової війни для світової економіки. План Маршалла. Науково-технічна революція. Зрушення в галузевій структурі провідних капіталістичних країн. Розпад колоніальної системи. Інтеграційні процеси в економіці. «Спільний ринок» як форма економічної інтеграції.

Формування трьох центрів світового капіталізму. США, Японія, ФРН - нові економічні лідери.

Форми державного регулювання економіки. Транснаціональні корпорації. Військово-промисловий комплекс та зростання воєнних витрат.

Поглиблення криз в 70 - 80-ті роки та їх причини.

Тема 11. Світове господарство на етапі інформаційно-технологічної революції (кінець XX - початок XXI ст.)

Світове господарство та його структура. Подальший розвиток інтернаціоналізації господарства і міжнародної економічної інтеграції. Основні напрями розвитку економічних відносин. Механізм регулювання світової економічної рівноваги. Місце України у світовому господарстві.

Глобалізація економічних процесів.

Сучасна НТР та формування інформаційного суспільства у розвинутих країнах світу.

Тема 12. Економічний розвиток України в умовах радянської економічної системи

Нова економічна політика і відбудова народного господарства України у 20-х роках. Згортання НЕПу. Індустріалізація та її наслідки. Колективізація сільського господарства. Голодомор 1933 року.

Об’єктивні та суб’єктивні причини формування командно-адміністративної системи.

Структурні зрушення у народному господарстві України в 50-х - першій половині 60-х років. Пошук шляхів подолання командно-адміністративних методів керування економікою.

Економічна реформа другої половини 60-х років та причини її невдачі. Застійні явища в економіці 70-х - першої половини 80-х років. Спроби реформування радянської системи у другій половині 80-х років («Перебудова»).