Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ринок праці Ден. 2011.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
928.77 Кб
Скачать

Тема 8. Внутрішньофірмовий ринок праці

Роль і функції внутрішньо-фірмового ринку праці в процесах, які відбуваються на сукупному ринку праці. Особливості внутрішньо-фірмового ринку праці.

Дисбаланс на внутрішньо-фірмовому ринку праці. Дефіцит і надмір робочої сили на внутрішньо-фірмовому ринку праці. Методи пристосування внутрішньо-фірмової пропозиції робочої сили до економічних змін. Державні заходи щодо пом'якшення негативних наслідків вивільнення працівників, підтримка вітчизняного товаровиробника. Маркетинг внутрішньо-фірмового ринку праці; його сутність і мета.

Дискримінація на внутрішньо-фірмовому ринку праці. Види Дискримінації. Теоретичні засади дискримінації на ринку праці. Ст. 24 Конституції України про недопущення дискримінації.

Тема 9. Гнучкий ринок праці

Причини виникнення поняття «гнучкий ринок праці». Поняття гнучкості та жорсткості ринку праці, їх характеристики. Фактори впливу на гнучкість ринку праці. Зв'язок гнучкості зі вторинним ринком праці. Причини жорсткості ринку праці України.

Заходи щодо посилення гнучкості ринку праці. Проблеми ринкової економіки, які можна розв'язати використанням гнучких форм зайнятості. Гнучкі форми зайнятості та їхня роль у державному регулювання зайнятості. Організаційно-технологічний процес виробництва і стан виробничих відносин як умови застосування гнучких форм зайнятості. Види гнучких форм зайнятості. Нестандартні режими робочого часу: неповний робочий день та його різновиди, гнучкий робочий рік, стиснутий робочий тиждень, режими гнучкого робочого часу. Надомна праця. Тимчасове наймання. Форми тимчасового наймання. Методи посилення гнучкості витрат на робочу силу. Додержання принципів трудової моралі на японських підприємствах як засіб досягнення гнучкості витрат на робочу силу.

Активність, мобільність і міграція робочої сили; чинники, які впливають на кожну з перелічених категорій. Основні теорії міграції. Позитивні й негативні боки трудової міграції.

Змістовий модуль 2. Роль держави в процесі забезпечення ефективного функціонування ринку праці

Тема 10. Правове забезпечення ринку праці

Права громадян України та іноземців в Україні щодо зайнятості і соціального захисту, які викладені в Конституції України у ст. 24, 26, 36, 39, 40, 42, 43, 44 і 46.

Закон України «Про зайнятість населення», причини його багаторазового коригування, відповідність міжнародним нормам. Виключне право громадян розпоряджатися своїми здібностями до праці, відповідальність держави за створення умов для реалізації прав громадян на працю. Підходяща робота. Додаткові гарантії зайнятості для окремих категорій населення. Компенсації і гарантії за втрати роботи.

Закон України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття». Принципи страхування. Суб'єкти страхування. Фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, джерела його утворення. Обчислення страхового стажу. Розміри допомоги з безробіття та часткового безробіття. Допомога в період професійної підготовки. Дотації роботодавцю на створення нових робочих місць. Забезпеченість незастрахованих осіб. Інші нормативні документи, які регулюють зайнятість населення і безробіття, котрі затверджені Кабінетом Міністрів України. Контроль за додержанням законодавства України про зайнятість населення.

Форми міжнародних норм зайнятості і соціального захисту. Умови їх застосування на національних рівнях. Конвенції МОП стосовно зайнятості, безробіття та соціального захисту, які ратифіковані Україною, а саме: Конвенція № 2, 29, 44, 59, 88, 95, 96 102, 111, 122, 131, 142, 154, 159, 160, 168. Застосування міжнародних норм, які регулюють зайнятість, безробіття та соціальний захист в Україні.