Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tema1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
172.03 Кб
Скачать

Львівський національний медичний університет імені данила галицького кафедра медичної інформатики

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

До практичного заняття №1

Техніка безпеки. Вхідний контроль. Вступ та структура медичної інформатики.

з медичної інформатики

для студентів ІІ курсу

медичного факультету

Львів 2008

Методичну розробку підготували:

  • проф. кафедри медичної інформатики Готра О.З.

  • асист. кафедри медичної інформатики Бойко О.В.

Відповідальний за випуск:

Рецензенти:

Методичні вказівки рекомендовані до друку профільною методичною комісією

______________________________________________________________,

протокол № ________ від “___” _______ 2008 року.

Мета заняття: ознайомитися з правилами техніки безпеки при заняттях в комп’ютерних класах, ознайомитися з основними завданнями та складовими медичної інформатики, засвоїти поняття даних та інформації, зрозуміти роль комп’ютерних систем та прикладного програмного забезпечення при обробці медичних даних.

Перелік основних термінів:

Інформатика - це комплексна, технічна наука, що систематизує прийоми створення, збереження, відтворення, обробки та передачі даних засобами обчислювальної техніки, а також принципи функціонування цих засобів та методи керування ними.

Медична інформатика – вивчає закономірності і методи одержання, зберігання, опрацювання і використання знань у медичній науці та практиці з метою розширення сфер і можливостей пізнання, профілактики і лікування хвороб, охорони і поліпшення здоров’я людини.

Дані – це сукупність результатів спостережень чи понять (концепцій), що підходять для зв’язку, інтерпретації і обробки людьми чи машинами (механізмами).

Інформація - це сукупність відомостей (даних), які сприймають із навколишнього середовища (вхідна інформація), видають у навколишнє середовище (вихідна інформація) або зберігають всередині певної системи, та засобів їх сприйняття.

Програмне забезпечення комп'ютера — це набір програм, які керують діями комп'ютера при його використанні для розв'язання задач

Системне програмне забезпечення призначене для обслуговування власних потреб комп'ютера - забезпечення його працездатності і виконання його внутрішніх функцій, а також для створення передумов для виконання прикладного програмного забезпечення

Операційна система – сукупність програмних засобів, що забезпечує керування апаратною частиною комп'ютера і прикладних програм, а також їхню взаємодію між собою і користувачем..

Драйвери пристроїв – це програми, призначені для управління пристроями комп'ютера

Сервісні програми розширюють і доповнюють можливості ОС. Їх зазвичай називають утилітами.

Прикладне програмне забезпечення призначене для розв’язання конкретних прикладних завдань виробничого, наукового, управлінського, навчально – тренувального характеру.

Інструментальне програмне забезпечення – це програми призначені для підтримки усіх технологічних етапів процесу проектування, програмування (кодування), налагодження і тестування створюваних програм

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]