Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Veretennikova_O.V.,Gvasaliya__D.S._Investuvanny...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
979.97 Кб
Скачать

Тема 1. Методологічні основи інвестування

В результаті вивчення даної теми курсу студент має

засвоїти:

  • сутність інвестицій;

  • основні види інвестицій;

  • мету і задачі інвестиційної діяльності;

  • основи функціонування інвестиційного ринку;

  • поняття інвестиційної політики;

  • складові, що формують інвестиційний клімат держави;

  • мету і задачі інвестиційної політики України;

вміти:

- оцінити привабливість інвестиційного клімату держави.

План.

  1. Економічна сутність і види інвестицій. Визначення, мета й завдання інвестиційної діяльності.

  2. Інвестиційний ринок.

  3. Інвестиційний процес і його реалізація в Україні.

ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ І ТЕРМІНИ: ІНВЕСТИЦІЯ; ІНВЕСТИЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ; ПРЯМІ І НЕПРЯМІ ІНВЕСТИЦІЇ; ПРИВАТНІ, ДЕРЖАВНІ, СПІЛЬНІ ІНВЕСТИЦІЇ; РЕАЛЬНІ І ФІНАНСОВІ ІНВЕСТИЦІЇ;, КОРОТКОСТРОКОВІ, ДОВГОСТРОКОВІ Й СЕРЕДНЬОСТРОКОВІ ІНВЕСТИЦІЇ; ВНУТРІШНІ, ІНОЗЕМНІ І ЗАКОРДОННІ ІНВЕСТИЦІЇ; ІНВЕСТИЦІЙНИЙ ПРОЦЕС; ІНВЕСТИЦІЙНИЙ РИНОК; ІНВЕСТИЦІЙНА ПОЛІТИКА; ІНВЕСТИЦІЙНИЙ КЛІМАТ; ІНВЕСТИЦІЙНИЙ ПОПИТ; ІНВЕСТИЦІЙНА ПРОПОЗИЦІЯ.

Література: 1 – 4, 22.

Методичні рекомендації до вивчення теми.

Перш ніж приступити до вивчення першої теми курсу «Інвестування», необхідно згадати сутність таких економічних категорій, як «капітал» в усіх формах його прояву, «активи», «ринок», «суб’єкти господарської діяльності», «стратегія економічного розвитку», «економічний ефект», «соціальний ефект» економічної діяльності», «договірні відносини» та ін.

Розпочинаючи розгляд економічної сутності інвестицій, необхідно зрозуміти, що термін “інвестиція” став застосовуватися у вітчизняній практиці не дуже давно - з 1991 року (до того часу досить розповсюдженим було використання поняття “капітальні вкладення”). Незважаючи на те, що дане поняття є прикладом багатотрактовності, уважний розгляд динаміки і змісту кожного з визначень дозволяє побачити, що в період 1991 - 2007 р. істотної зміни в розумінні сутності інвестицій не відбулося: визначення, надане в Законі України “Про інвестиційну діяльність”, здебільшого трансформується авторами незначним чином чи сприймається як догма.

Однак, деякі вчені все-таки доповнюють законодавче визначення своїми елементами щодо цілей інвестування, об’єктів (суб’єктів), періоду, ризику чи трактують інвестиції як процес. При цьому розбіжності в трактуванні поняття “інвестиції” не є значними, а загальне сприйняття вітчизняними вченими поняття “інвестиція” істотно не відрізняється від закордонного підходу.

Наявність таких розбіжностей у деякій мірі може бути виправданою у зв’язку з існуванням в науці економічного й фінансового підходу, різниця між якими також має бути досліджена студентом.

Той, хто бажає отримати добрі навички обліку, аналізу і планування має засвоїти класифікацію інвестицій, враховуючи появу їх нових форм – інноваційних і інтелектуальних інвестицій.

Інвестиційна діяльність кожного суб’єкта інвестиційних відносин відбувається в межах інвестиційного ринку і за його законами, тому суттєва увага студентів має бути приділена сутності і особливостям функціонування інвестиційного ринку, у тому числі в розрізі: реальний ринок і фінансовий ринок.

Оскільки виробництво і рух на ринку вищевказаних товарів забезпечується елементами інвестиційної інфраструктури, основним завданням якої є обслуговування інвестиційної сфери і задоволення інвестиційного попиту, вона також є об’єктом дослідження в даній темі.

Особливо уважно мають буті розглянуті етапи розвитку кон’юнктури інвестиційного циклу.

Сукупність інвестиційних циклів представляє собою інвестиційний процес. Умови протікання інвестиційного процесу визначаються інвестиційною політикою держави, яка потребує дуже важливої уваги і має бути розглянута в розрізі вирішення її задач: досягнення сприятливого інвестиційного клімату; забезпечення ефективних пропорцій в обсягах і формах залучення капіталу; продуктивного використання інвестиційного капіталу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]