Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Трифазний струм.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
126.05 Кб
Скачать

4. З`єднання споживачів енергії «зіркою».

Приймачі енергії, так як і обмотки генератора, можуть з’єднуватись зіркою, при цьому трифазна система може бути чотирьохпровідною ( при освітлювальному навантаженні ) або трьохпровідною ( при навантаженні електродвигунами або силовому навантаженні).

В чотирьохпровідній трифазній системі лампи включаються між нульовим провідником та кожним із лінійних провідників ( мал.8 ).

При цьому умови роботи приймачів енергії залишаються тими ж, що і в однофазній системі, так як завдяки нульовому провіднику напруга на окремих фазах приймачів залишається рівною напрузі на відповідних фазах генератора.

Як видно з мал.8, струми у лінійних провідниках рівні струмам у відповідних фазах приймачів або генератора, тобто: . Визначення фазних струмів приймачів визначається так само, як і в однофазних колах струму, тобто: ; ; ; де , - повні опори фаз приймачів.

Кут зсуву струмів відносно фазних напруг визначається із формул: ;

; . У випадку відносного навантаження , ,

Миттєве значення струму у нульовому провіднику при вибраних, як на мал.8, позитивні напрямки струмів, згідно першого правила Кірхгофа, дорівнює сумі миттєвих значень фазних струмів, тобто: .

Діюче значення струму з нульовим провідником можна визначити шляхом геометрич-

ного складання векторів фазних струмів, тобто: .

Нульовий провідник може мати переріз, який рівний перерізу лінійних провідників або навіть менший, так як струм у нульовому провіднику зазвичай менший, ніж струм у лінійних провідниках.

Завдяки нульовому провіднику при довільних навантаженнях фаз, напруги на фазах приймачів залишаються незмінними. У випадку обриву при неоднакових опорах фаз приймачів енергії напруги на окремих фазах приймачів будуть різними. На деяких фазах ( з меншим опором ) напруга зменшиться, а на других збільшиться в порівнянні з нормальною, що є недопустимим. При обриві нульового провідника в одній із фаз відбудеться коротке замикання. При цьому напруга в інших фазах збільшиться в раз і всі лампи, які включено в ці фази перегорять. По вказаній причині в рахунок запобі-

4

гання розриву нульового провідника в ньому не встановлюють запобіжники та вимика-

чі.

А

А

А

А

А

В мал.8

С

О

Якщо навантаження трьох фаз одна-

кове ( трифазні електродвигуни ), то

при симетричних Е.Р.С., трифазну

систему названо симетричною. В цьо-

мал.9 му випадку фазні струми будуть рів-

ними між собою та зсунуті на однакові