Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практична робота №6.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
48.07 Кб
Скачать

Теоретичні положення.

  1. При проектуванні електроприводу по заданому моменту опору (потужності) робочого механізму та необхідної швидкості обертання валу вибираємо для його передаточного моменту типорозмір редуктора із таблиці №1 додатку, який має необхідне передаточне число.

Передаточне число розраховуємо виходячи із номінальної швидкості попередньо вибраного двигуна за формулою: , де і – необхідне передаточне число, номінальна швидкість обертання валу попередньо вибраного двигуна,

необхідна частота обертання валу робочого механізму.

Визначаємо максимальний крутний момент на тихохідному валу механічної передачі (редуктора): , де максимальний крутний момент на тихохідному валу механічної передачі (редуктора), максимальна потужність, що споживається робочим механізмом (взяти із завдання).

Згідно каталогу (додаток №1) вибираємо типорозмір редуктора і записуємо параметри (передаточне число, крутний момент на тихохідному валу, ККД), якщо передаточне число вибраного редуктора та необхідне передаточне число механічної передачі не однакові. Додатково до редуктора приймаємо пасову передачі із коефіцієнтом корисної дії та визначимо ККД механічної передачі: .

  1. Якщо електродвигун має жорстку механічну характеристику (для двигунів з коротко замкнутим ротором), то розрахунки по вибору двигуна по потужності можна проводити як по обертовому моменту, так і по необхідній потужності.

Згідно вихідних даних будуємо навантажувальну діаграму роботи робочого механізму при довготривалому режимі роботи і змінному навантаженні.

Для вибору двигуна по потужності визначаємо із діаграми навантаження (мал.1) еквівалентний обертовий момент або еквівалентну потужність (в залежності від завдання) по формулах: , .

З урахуванням втрат в механічній передачі визначаємо необхідну потужність двигуна за формулою (при заданому моменті): кВт, де n – частота обертання валу робочого механізму. При відомій еквівалентній потужності визначимо розрахункову

необхідну потужність двигуна:

Р(М)

кВт

Потужність електродвигуна вибираєть

ся по каталогу для довготривалого ре-

жиму роботи (для ПВ = 100); згідно

мал.1 нерівності

Після вибору двигуна записуємо його

тип, номінальну потужність, частоту

обертання валу і здатність його до

перевантаження.

Вибраний двигун перевіряється на

здатність до перевантаження по нерів-

ності: , де -

t максимальний крутний момент на ти-

хохідному валу механічної передачі (редуктора), - максимальний крутний момент, що створюється двигуном на тихохідному валу механічної передачі

Якщо максимальний момент двигуна менший максимального моменту, що створюється на його валу робочим механізмом то вибирається двигун з більшою потужністю та перевіряється його здатність до перевантаження.

  1. Для вибору потужності електродвигуна при повторно-короткочасному режимі роботи будуємо діаграму навантаження робочого механізму враховуючи реальний час протікання робочих процесів, величини піскових і гальмівних моментів

Р (М)

мал.2

t t

Діаграма навантажень при повторно-короткочасному режимі роботи

По діаграмі визначаємо фактичний час вмикання двигуна (тривалість вмикання) у процентах: ПВ =

За діаграмою навантажень визначаємо еквівалентний момент або еквівалентну потужність двигуна за час його роботи не враховуючи часу пауз:

, .

Після цього приводять знайдені еквівалентні моменти (потужності) двигуна до паспортних значень ПВ. Паспортні значення тривалості вмикання беруться найближчими до фактичного: , , де ПВ – фактична тривалість вмикання двигуна при його роботі, - паспортне значення.

Визначаємо розрахункове значення необхідної потужності двигуна для повторно-короткочасного режиму роботи при стандартному (паспортному) значенні ПВ.

При заданому моменті кВт, де частота обертання валу робочого механізму.

При відомій еквівалентній потужності визначаємо розрахункову необхідну потужність двигуна: кВт.

По каталогу підбирають двигун згідно нерівності при паспортному значенні ПВ

Після вибору двигуна записуємо його тип, номінальну потужність, частоту обертання валу і властивість його до перевантаження та кратність пускового моменту. Вибраний двигун перевіряється на здатність до перевантаження та можливість пуску під навантаженням.

Перевірка двигуна проводиться на здатність до перевантаження , де максимальний крутний момент на тихохідному валу механічної передачі (редуктора), максимальний крутний момент, що створюється двигуном на тихохідному валу механічної передачі Нм

Перевірку двигуна проводять на можливість пуску під навантаженням , де пусковий момент на тихохідному валу механічної передачі приймаємо рівною при заданій потужності визначають за формулою (Нм), пусковий крутний момент, що створюється двигуном на тихохідному валу механічної передачі. Нм.

Для вибраного двигуна зробити висновки: чи може він підключатись під навантаженням. У випадку невиконання однієї з умов проводиться повторний вибір двигуна а також повторно проводять його перевірку.

Додаток №1.