Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 2. Тригери.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.76 Mб
Скачать

5 Контрольні питання

1 Як працює асинхронний елементарний тригер на схемах АБО. Поясніть його роботу на часовій діаграмі.

2 Як працює асинхронний елементарний тригер на схемах І. Поясніть його роботу з допомогою часової діаграми.

3 Як працює синхронний елементарний тригер на схемах АБО. Нарисуйте його часову діаграму і поясніть її.

4 Як працює синхронний елементарний тригер на схемах І. Нарисуйте його часову діаграму і поясніть її.

5 Розкажіть про особливості роботи синхронних тригерів з асинхронними входами. Визначте їх переваги і недоліки.

6 Чому синхронні тригери, що розглядаються, під час дії синхронізуючих сигналів становляться прозорими?

7 Чому синхронні тригери працюють більш надійно від асинхронних?

8 Що таке гонки і як вони впливають на роботу тригера?

Лекція 3 одноступеневі тригери

Розглянуті вище RS-тригери є одноступеневими. Це значить що в них є всього один елементарний тригер і одна схема його керування. Вони також мають найпростішу структуру. Однак крім RS-тригерів на практиці широко використовуються одноступеневі D, DV і T-тригери, які мають інші схеми реалізації, що надають їм нові можливості. Розглянемо кожен з цих типів тригерів детальніше.

1 D – тригер

D – тригер це тригер з одним інформаційним входом D і синхронізуючим входом С. Його функціональна схема показана на рисунку 10, а алгоритм функціонування в таблиці 3.

Рисунок 10 – Функціональна схема Dтригера

Таблиця 3 – Функціонування D – тригера

D

0

1

0

1

Стандартне позначення Dтригера надано на рисунку 11, а часова діаграма його роботи на рисунку 12.

Рисунок 11 – Стандартне позначення D – тригера

Рисунок 12 – Часова діаграма роботи D – тригера

2 DV-тригер

Тригером DV-типа називають синхронізований D-тригер з додатковим інформаційним входом V, який при V = 1 функціонує аналогічно тригеру D-типа, а при = 0 зберігає початковий стан незалежно від зміни інформації на вході D. Функціональна схема DV-тригера наведена на рисунку 13.

Рисунок 13 - Функціональна схема DV- тригера

Тригер DV-типа, також як і тригер D-типа, знаходять широке застосування при побудові лічильних схем, регістрів зсуву , а також в пристроях керування.

3 T-тригер

Якщо виходи RS-тригеру зв’язати ланцюгом зворотного зв’язку, як це показано на рис. 14, то отримаємо T-тригер, який працює так, як це показано на часовій діаграмі, наданій на рисунку 15.

Рисунок 14 - T- тригер

Рисунок 15 – Часова діаграма роботи T-тригера

З діаграми видно, що по передньому фронту кожного тактового імпульсу, який подається на синхронізуючий вхід тригера, проходить зміна його стану на зворотній. При цьому частота зміни станів тригера буде в два рази меншою частоти тактових імпульсів, тобто тактова частота ділиться тригером на 2. Ця властивість ділення частоти T-тригерами широко використовується на практиці.

Звернемо увагу, що в ланцюги зворотного зв’язку T-тригеру ввімкнені лінії затримки, які затримують сигнали попереднього стану тригеру на його входах на той час, поки в ньому йдуть перехідні процеси і відповідно на його виходах змінюються сигнали. Якщо цього не зробити, то тоді тригер може переходити в невизначені стани, що веде до його помилкової роботи.

Якщо на схемі D – тригеру зв’язати інверсний вихід з входом D ланцюгом зворотного зв’язку (див. рис. 16), то буде отриманий T-тригер, який за кожним тактовим сигналом буде змінювати свій стан на зворотний. В цій схемі по тій же причині, що і в T-тригері, в ланцюг зворотного зв’язку вводиться лінія затримки.

Рисунок 16 – Побудова T-тригера на D – тригеру

Рисунок 17 – Часова діаграма роботи T-тригера на D – тригеру

Звернемо увагу, що відповідно до часової діаграми, наданій на рисунку 17, T-тригер працює по передньому фронту тактового імпульсу при наявності в цей час сигналу на вході D, який затримується на деякий час по відношенню до сигналів на виходах тригеру.