Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2-3 лекції з основ програмування.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
354.82 Кб
Скачать

Лексичний аналіз

Програма транслятора, яка аналізує лексеми, перевіряючи правильність їх написання, виконує лексичний аналіз (lexical analisys), і називається лексичним аналізатором (lexical analiser), або сканером (scanner). Крім аналізу сканер виконує кодування лексем, і вилучає пробільні символи та символи, що належать до коментарів, внесених у програму. Текст програми, що складається з кодів лексем, використовується у процесі синтаксичного аналізу, що виконується слідом за лексичним аналізом, який також здійснює відповідна програма трансляторa.

Позначення

Всі лексеми в тексті програми є позначеннями. Це означає, що лексеми позначають інші конструкції мови, які будуються і використовуються в процесах трансляції і виконання програми. У загальному випадку, конструкції, які позначають лексеми, називаються значеннями. Всі позначення діляться на напередвизначені та такі, що визначаються.

Класифікація позначень

Напередвизначені позначення

Напередвизначені позначення – це такі, котрі задані стандартним оточенням мови, отже їх необхідно знати. Поділяються на зарезервовані, стандартні ті зображення.

Зарезервовані позначення - це такі позначення, у яких зв'язок зі значеннями встановлюється стандартним оточенням, наприклад, if, virtual, const, static.

Стандартні позначення - це такі, у яких зв'язок зі значенням також установлюється стандартним оточенням, однак у граматиці мови передбачені правила для перевизначення цих позначень, наприклад, позначення integer, +, -.

Індикатори напередвизначених типів - це позначення напередвизначених типів, наприклад, int, integer, char.

Позначення напередвизначених операцій - це символи, пари символів і рідше більш довгі ланцюжки символів, яким стандартним оточенням поставлена у відповідність деяка напередвизначена інтерпретація.

Розрізняються наступні групи позначень:

- позначення операцій напередвизначених типів, звичайно скалярних, наприклад, -, +, *, /;

- позначення операцій відносин (порівняння, більше, менше і т.д.), наприклад, ==, !=, <, >, >=, <=;

- позначення логічних операцій (логічне И, ЧИ, НЕМАЄ і т.д.), наприклад, !, &&, ||;

- позначення операцій маніпулювання бітами (зрушення, побітові И, ЧИ, і т.д.), наприклад, &, ^ , <<, >>, ||.

Позначення напередвизначених розподільників - це такі позначення, значення яких полягає в тому, що вони входять як допоміжні позначення в конструкції більш високих рівнів, наприклад, позначення “(“, “)”, “,” .

Напередвизначені зображення - це такі позначення, у яких зв'язок зі значенням установлюється стандартним оточенням.

Позначення, що визначаються

Позначення, що визначаються - це такі позначення, що складає програміст, керуючись правилами граматики мови. До них належать ідентифікатори та зображення.

Ідентифікатори - це позначення, що відповідають напередвизначеним синтаксичним і прагматичним правилам. Сутність правил є така, що ідентифікатор – це послідовність з символів букв, цифр і символу підкреслення, яка починається тільки з букви (інколи з символу підкреслення). Наприклад, nVal, cChar.

Зображення, що визначаються - це такі позначення, яким відповідають усюди відомі значення. Наприклад, 13, 5.2, ‘А’, “Си”.

Типи

Тип (вид) - це множина значень і множина операцій (дій), які можна виконувати над цими значеннями.

Будь-який тип характеризується наступним:

- позначенням типу (індикатор - задається стандартним оточенням чи обирається програмістом;

- множиною значень і відповідних зображень позначень, що задаються за визначеними правилами;

- множиною операцій, кожна має цілком визначений зміст;

  • розміром пам'яті, котру буде займати значення даного типу при виконанні програми.

Операції, що описуються явно - це операції, що описуються і реалізуються програмістом явно, як правило при описі типу, що визначається. До них відносяться операції абстрактних типів даних.

Напередвизначені типи - це типи, для яких позначення, множини значень, множина і устрій значень напередвизначені стандартним оточенням і не можуть змінюватися.

Типи, що визначаються - це типи, для яких зазначені властивості визначаються програмістом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]