Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_Bakalavr_tsaruk.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
2 Mб
Скачать

Аналіз рентабельності підприємства

На довгострокову та короткострокову платоспроможність підприємства впливає його здатність отримувати прибуток. Розглянемо такий аспект діяльності підприємства як рентабельність, яка є якісним показником ефективності роботи підприємства.

Аналіз рентабельності підприємства дозволяє визначити ефективність вкладення коштів у підприємство та раціональність їх використання.

При розрахунку рентабельності визначають відношення прибутку до таких показників: рівня продаж, активів, власного капіталу. При розрахунку цих показників використовуються:

  • чистий прибуток, що визначається як різниця між прибутком до оподаткування та сумою податку на прибуток (ряд. 220 ф. № 2);

  • чиста реалізація, що визначається як виручка від реалізації мінус ПДВ, акцизний збір та інші відрахування з доходу (ряд. 035 ф.№ 2).

Аналіз рентабельності здійснюється шляхом розрахунку таких показників:

  • коефіцієнт рентабельності продукції;

  • коефіцієнт рентабельності активів;

  • коефіцієнт рентабельності капіталу;

  • коефіцієнт рентабельності продаж

Рентабельність активів характеризує, наскільки ефективно підприємство використовує свої активи для отримання прибутку, тобто показує, який прибуток приносить кожна гривня, вкладена в активи підприємства.

R активів

=

Чистий прибуток

*100%

Середньорічна вартість активів

Рентабельність власного капіталу характеризує ефективність використання підприємством власного капіталу. Цей показник показує величину одержаного прибутку в розрахунку на одну гривню капіталу власників.

R власного капіталу

=

Чистий прибуток

*100%

Середньорічна вартість власного капіталу

Рентабельність продаж, або норма чистого прибутку. Цей показник характеризує розмір прибутку, що надходить на підприємство з кожної гривні від продажу.

R продаж

=

Чистий прибуток

*100%

Чистий дохід

Коефіцієнт рентабельності продукції характеризує прибутковість господарської діяльності підприємства від основної діяльності.

R продукції

=

Валовий прибуток

*100%

Собівартість продукції

Цей показник демонструє скільки отримано валового прибутку з однієї гривні понесених витрат.

Кінцевий результат роботи підприємства оцінюється рівнем ефективності його господарської діяльності: загальним обсягом одержаного прибутку та в розрахунку на одиницю ресурсів. Прибуток та відносний показник прибутку – рентабельність є основними показниками ефективності роботи підприємства, які характеризують інтенсивність господарювання. Життєдіяльність підприємства багато в чому залежить саме від того, якою мірою забезпечена фінансова віддача ресурсів та наскільки досягається рівень прибутковості в процесі формування витрат. Співвідношення витрати і доходи є головне завдання кожного учасника господарської діяльності.

Водночас, абсолютна сума прибутку не характеризує рівень ефективності господарської діяльності. Щоб зробити висновок про рівень ефективності господарювання, отриманий прибуток необхідно порівняти з понесеними витратами або активами, які забезпечують підприємницьку діяльність.

Аналіз прибутковості (збитковості) діяльності підприємства проводять шляхом проведення горизонтально та вертикального аналізу форми № 2 фінансової звітності “Звіт про фінансові результати”. Цей аналіз оформлюється у вигляді аналітичної таблиці. Призначення цієї таблиці в характеристики динаміки та питомої ваги основних елементів валового доходу підприємства.

Додаток Е

Рекомендовані таблиці для другого розділу (параграфу 2.6) випускної роботи, які характеризують стан охорони праці підприємства

Таблиця 1

Показники виробничого травматизму та профзахворювань на підприємстві

№ з/п

Показники

Рік

2011 р. до 2009 р., +/-

2009

2010

2011

1.

Частота травматизму

2.

Важкість трафматизму

3.

Показник працездатності

4.

Частота випадків захворювань

5.

Плказник важкості захво-рювань

Таблиця 2

Показники стану охорони праці на підприємстві

№ з/п

Показники

Рік

2011 р. до 2009 р., +/-

2009

2010

2011

1.

Коефіцієнт рівня охорони праці (для різних структурних підрозділів підприємства цехів, дільниць тощо)

2.

Коефіцієнт рівня охорони праці підприємства

3.

Витрати на охорону праці

Додаток Е

Методика розрахунку показників виробничого травматизму, профзахворювань та оцінки стану охорони праці на підприємствах, в організаціях та установах

Для оцінки рівня травматизму розраховують показник його частоти та важкості:

ПЧТ = А х 1000 /Т;

ПВТ = Д/А,

де ПЧТ – показник частоти травматизму; А – кількість випадків травматизму за звітний період; Т – середньоспискова чисельність працівників; ПВТ – показник важкості травматизму; Д – кількість днів непрацездатності.

Показник непрацездатності – це число людино-днів непрацездатності, що припадає на 1000 працівників:

ПНТ = 1000 х Д/Т.

Ці показники дозволяють виявити динаміку травматизму на підприємстві, порівнювати його з іншими субєктами ринкової економіки.

З метою кількісної оцінки рівня захворюваності на виробництві розраховують показник частоти випадків захворювань та показник важкості захворюваності ПВЗ (кількість днів непрацездатності, що припадають на 1000 працюючих):

ПЧЗ = З х 1000 / Т;

ПВЗ = Д / З,

де З – кількість випадків захворювань; Д – кількість днів непрацездатності за звітний період; Т – загальна кількість працюючих.

Стан охорони праці у виробничих цехах та дільницях визначається узагальненим показником рівня охорони праці КОПц, що є середньоарифметичним суми трьох коефіцієнтів:

КОПц = (Кд + Кб + Квпр) / 3  1,

де Кд = Сд/С – коефіцієнт рівня дотримання правил охорони праці (Сд – кількість працівників, що дотримуються правил охорони праці; С – загальна кількість працівників);

Кб = nвб / n – коефіцієнт технічної безпеки обладнання (nвб – кількість одиниць обладнання, що відповідає техніки безпеки і санітарним вимогам; n – загальна кількість обладнання);

Квпр = mср / m – коефіцієнт виконання планових робіт з охорони праці (mср – кількість фактично виконаних запланованих робіт з охорони праці; m – загальна кількість запланованих робіт за певний відризок часу).

Щоб підрахувати коефіцієнт рівня охорони праці на підприємстві загалом (КОПП), спочатку розраховують КОП цехів, дільниць та інших структурних підрозділів, а потім підраховують узагальнюючий коефіцієнт як середньоарифметичне значення зі всіх підрахованих за структурними підрозділами, тобто:

КОПП = (КОПц1 + КОПц2 + … +КОПці) / і  1,

де, КОПц1, КОПц2, …, КОПці – узагальнені коефіцієнти рівня охорони праці структурних підрозділів;

і – кількість структурних підрозділів.

Щорічні витрати на охорону праці розраховуються за формулою:

В = С0 + К0,

де В – загальні витрати підприємства на охорону праці;

С0 – поточні витрати на охорону праці;

К0 – капітальні вкладення на охорону праці.

Додаток З

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Житомирський державний технологічний університет

Факультет економіки та менеджменту

Кафедра менеджменту

Іванов Іван Іванович

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]