Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zagalna_chastina_i_Spetsialna_chastina.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
259.58 Кб
Скачать

Зубчаста муфта №20

Зубчаста муфта з’єднує вал редуктора з шестерним валком та передає обертаючий момент від редуктора на шестеренну кліть.

Технічна характеристика

Модуль зачеплення, мм – 14

Число зубців – 74

Найбільший обертаючий момент, кН∙м – 1400

Граничне число обертів, об/хв. – 300

Редуктор чистової кліті №5

Призначений для передавання обертаючого моменту від електродвигуна до валків шестерної кліті та для регулювання швидкості прокатки.

Технічна характеристика

Максимальний момент прокатки, кН∙м – 950

Частота обертів тихохідного валу, об/хв. – 50

Передаточне число, Uр – 7,23

2. Спеціальна частина

2.1. Аналіз недоліків приводу клітей чистової групи стану 1680 і заходи по їх усуненню.

Ознайомившись з конструкцією приводу клітей чистової групи стану 1680, були виявленні експлуатаційні та конструктивні недоліки. В приводі клітей чистової групи встановлені шпинделі (рис. 7), з шарнірами універсального типу 1 які мають бронзові вкладиші 2. Змащення бронзових вкладишів та однорядних конічних підшипників кочення 3, механізму врівноваження шпинделів 4, виконується системою змащення «масляний-туман» через маслоканали 5 виконані в головці та тілі шпинделя. Така система змащення – недосконала, спричиняє велику кількість втрат мастила, термін служби комплекту бронзових вкладишів та підшипників майже не збільшується (порівняно з закладною системою змащення). Універсальні шпинделі обертаються з високими швидкостями, це спричиняє важкість підводу мастила до поверхонь тертя шпиндельного механізму з бронзовими вкладишами на шарнірах, викликає ряд суттєвих недоліків:

  • виникає нерівномірне та значне зношення вкладишів, що спричиняє витрати дорогої та дефіцитної бронзи;

  • також внаслідок обертаючих коливань та запиленості маслоканалів зменшується зносостійкість бронзових вкладишів;

  • в результаті значних швидкостей обертів шпинделя, підшипники механізму врівноваження зазнають значних динамічних навантажень і у разі попадання частин пилу в систему змащення, відбувається підвищене абразивне зношення підшипників, що спричиняє передчасний вихід їх з ладу, аварії та можливі простої виробництва.

Конструкція системи змащення шпинделів є «вузьким» місцем конструкції приводу чистових клітей і складає їх суттєвий недолік.

З метою підвищення надійності та довговічності шпиндельного вузла, дипломним проектом пропонується модернізація системи змащення бронзових вкладишів та підшипників механізму врівноваження для забезпечення змащення за системою «масло-повітря».

Бронзові вкладиші дефіцитні, дорого коштують та мають незначний термін експлуатації тому, на основі передових наукових розробок, можлива заміна їх на високоякісні вкладиші з армованих полімерів. Що в комплексі з модернізацією системи змащення дозволяє отримати збільшення терміну експлуатації вузла тертя більш ніж в два рази. Також підвищується стійкість до ударних динамічних навантажень, з’являється властивість розподілення навантаження, при цьому такі вкладиші мають малий шум та вагу.

Масло-повітряні масляні системи (рис. 8) мають важливу перевагу в порівнянні зі змащенням системою «масляного туману»: дуже незначна і точно дозована кількість мастила надходить в кожен окремий вузол тертя (підшипник, бронзовий вкладиш) за допомогою стисненого повітря, що дозволяє різко знизити втрати мастила в навколишнє середовище. Надходження за такою системою мінімальної кількості мастила (витрати в 100 раз менші, ніж при змащенні пластичним мастилом) дозволяє підшипникам працювати при таких низьких температурах і на таких високих швидкостях, які не може забезпечити жоден інший спосіб змащування. В нашому випадку ця система дозволяє значно зменшити зношення бронзових вкладишів та збільшити термін експлуатації шпинделів (без проведення ремонту) з 1-го до 3-х місяців.

Принцип роботи системи змащування «масло-повітря»

Від маслостанції масло і повітря по окремим трубопроводам подаються до масляно-повітряних механізмів живлення, з яких масло розрахованими дозами і циклічністю подається в другорядний трубопровід, в якому масляна плівка хвилеподібно по стінці переноситься потоком стисненого повітря до точок змащення. На виході з трубопроводу створюється безперервний рівномірний потік, який створює надзвичайно тонку еластогідродинамічну плівку на змащувальній поверхні. В залежності від конструкції вузла та способу розподілення масло подається на змащувальну поверхню або через спеціальні форсунки (дюзи) або доставляється до кожного місця тертя без утворення масляного туману, а повітря відводиться через дренаж. Розташування трубопроводу в просторі може бути різним, його можливо провести навіть вертикально вгору. Подача стисненого повітря для транспортування мастила в підшипникові вузли забезпечує їх часткове охолодження та попереджує попадання бруду, окалини та інших речовин, так як створюється надмірний тиск 0,1-0,3 кг/см2 в підшипникових порожнинах.

Змащування системою «масло-повітря» забезпечує точне дозування мастила кожному вузлу тертя з точністю до 0,01 см3/хв., створює оптимальні умови змащення, знешкоджує небезпеку для обслуговуючого персоналу.

2.2. Технічне обслуговування приводу клітей чистової групи стану 1680.

Технічне обслуговування – це комплекс операцій або операція для підтримання працездатності та справності обладнання при використанні його за призначенням. До цих заходів входить перевірка: кріплення болтових та гвинтових з’єднань; робота змащувальної системи; перевірка, регулювання (в тих місцях, де це потрібно), а також візуальний огляд валів, зубчастих муфт, передавальних механізмів.

Метою технічного обслуговування є попередження передчасного зношення обладнання, шляхом забезпечення режимів роботи згідно паспортних даних; своєчасне виявлення та усунення неполадок; розроблення заходів по вдосконаленню обладнання.

Технічний стан приводу клітей чистової групи повинен перевіряти:

  • помічник начальника цеху з механічного обладнання – не рідше одного разу в місяць;

  • механік цеху – не рідше двох разів в місяць;

  • майстер по ремонту – не рідше одного разу в неділю;

  • бригадири – кожен день при здаванні та прийнятті зміни.

Результати перевірки заносять в агрегатний журнал з де вказують виявлені дефекти та несправності.

Вивчення приводу клітей чистової групи дозволяє встановити «слабкі» місця приводу, розробити заходи для підвищення зносостійкості окремих деталей і забезпечення рівномірного зношення всіх однорідних деталей, а також вдосконалювати вузли та деталі і в цілому підвищувати продуктивність.