Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка 2010.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
481.79 Кб
Скачать

2.4. Підготовка поранених і хворих до евакуації морем.

Підготовка поранених і хворих до евакуації морем включає:

  • перевірку стану пов'язок і транспортної іммобілізації;

  • заповнення на всіх поранених відповідної документації;

  • забезпечення медичної служби медикаментами для профілактики морської хвороби;

  • видачу особовому складу індивідуальних засобів медичного захисту і індивідуальних рятувальних засобів.

Передача (прийом) поранених на судно:

В першу чергу приймаються поранені на ношах, в другу чергу – ходячі. З берега по трапах до палуби корабля їх транспортують берегові команди санітарів-носіїв, а усередині корабля - корабельні команди. Сортування проводиться безпосередньо біля трапу (на пірсі), а при прийомі в морі - на борту судна. Поранених розосереджують уздовж борту корабля. Поранені, що мають потребу у санітарній обробці, транспортуються по окремому трапу і коридору. Складнішим є прийом поранених в морі способом «борт до борту». Для передачі поранених застосовуються підйомні пристосування кораблів (вантажні стріли, крани, шлюпбалки, трап-балки). При неможливості швартовки кораблем – «борт до борту» для передачі поранених з корабля па корабель використовуються корабельні плавзасоби (катери, шлюпки). У штормових умовах використовуються підвісні пристосування (канатна дорога), евакуаційно-рятувальні контейнери. З корабля на корабель поранених і хворих можна передавати також за допомогою вертольоту.

Не підлягають морській евакуації агонуючі, ті, що знаходяться в несвідомому стані, поранені в черевну порожнину з перитонітом, поранені в груди з відкритим пневмотораксом, хворі гострою серцево-судинною або нирковою недостатністю, шлунковою кровотечею, наростаючою пульсуючою гематомою. Впродовж двох тижнів не підлягають евакуації поранені, що перенесли операції на черепі, гортані, судинах і контузії, що мають втрату свідомості.

Розміщення поранених на кораблі:

  • однорідні групи поранених в одному приміщенні;

  • ті, що потребують невідкладної допомоги, концентруються поблизу операційних і перев'язувальних;

  • схильних до помутніння розміщують в середній частині корабля;

  • тяжкопоранених, поранених в груди, живіт, щелепу розміщують на ліжках перпендикулярно подовжній площині судна, оскільки кильова хитавиця менше бортової.

Обслуговування поранених в дорозі

Об'єм медичної допомоги визначається силами, що є на судні, і засобами медичної служби, тривалістю евакуації, контингентом поранених, а також умовами на евакуаційно-транспортних засобах. У тих випадках, коли доставка поранених в перев'язувальні та операційні ускладнена (вузькі трапи і коридори, хитавиця, багато поранених), частина заходів медичної допомоги проводиться безпосередньо в палатах, каютах, кубриках. Все медичне майно і інструментарій закріплюється по-похідному. При евакуації поранених з корабля на берег в першу чергу евакуються легкопоранені, в другу - на ношах.

Особливості організації і проведення лікувально-евакуаційних заходів при ліквідації наслідків застосування засобів масового ураження.

Ліквідація наслідків застосування супротивником ЗМУ проводиться частинами (підрозділами), що зазнали дії засобів масового ураження, а також загонами ліквідації наслідків застосування ЗМУ. До складу таких загонів входять підрозділи інженерної, хімічної, медичної і інших служб.

Інженерні підрозділи використовуються для розчищення завалів, витягання з них постраждалих, гасіння пожеж і відновлення доріг, для вивозу бойової техніки, що вийшла з ладу.

Підрозділи хімічної служби проводять дегазацію, дезактивацію озброєння, бойової техніки, транспорту, повну санітарну обробку особового складу, що опинився в районі застосування ЗМУ.

Медична служба виділяється з метою надання пораненим і хворим медичної допомоги і евакуації їх в підрозділи, частини і установи медичної служби.

До складу загону ліквідації наслідків застосування супротивником ЗМУ зазвичай включаються медичні пункти батальйонів і підрозділу збору і евакуації поранених медичної роти бригади, ВППГ з необхідним майном. Наприклад, з досвіду навчань, що проводяться, для надання медичної допомоги і евакуації з вогнища масових санітарних втрат 100 поранених (уражених) додатково буде потрібно: 12-20 ланок санітарів-носіїв, 5-10 санітарних автомобілів, 6-8 сумок медичних військових, 8-10 санітарних нош, 12-16 лямочних нош, комплекти Б-1, Б-2 і інше майно.

Медичні роти бригад, що залучаються до ліквідації наслідків застосування супротивником ЗМУ, розгортаються якомога ближче до місць зосередження поранених і уражених, поза зонами ураження і здійснюють лікувально-евакуаційні заходи у встановленому об'ємі. При розгортанні медичної роти збільшується ємкість приймально-сортувальних і евакуаційних наметів, розширюється можливість майданчика спеціальної обробки. У тих випадках, коли медичні роти не забезпечують прийом всіх поранених (уражених), поблизу них розгортається ВППГ або частина цих етапів медичної евакуації

У такій же послідовності здійснюються лікувально-евакуаційні заходи в осередних масових санітарних втрат.

Перша медична допомога пораненим і ураженим в осередках ядерного і хімічного ураження надається в порядку самодопомоги і взаємодопомоги, а також особовим складом загону .ліквідації наслідків застосування супротивником зброї масового ураження. Санітарні інструктори і фельдшери з складу цього загону безпосередньо керують заходами щодо надання першої медичної допомоги, надають її найбільш тяжкохворим і важко ураженим. Надалі постраждалі виводяться (виносяться) на незаражені ділянки місцевості з дотриманням мір захисту. Звідси поранені (уражені) евакуються в медичні роти і ВППГ. Для евакуації поранених (уражених) з осередків масових уражень на медичні роти і подальші етапи медичної евакуації використовуватиметься як санітарний автотранспорт, так і автомобільний транспорт загального призначення, а при евакуації з ВППГ, по можливості - авіаційний транспорт.

При масовому надходженні поранених на етапи першої лікарської і кваліфікованої медичної допомоги великого значення набуває чітка організація медичного сортування. Об'єм медичної допомоги на етапах медичної евакуації при прийомі поранених і уражених з осередків масових санітарних втрат скорочується до проведення тільки заходів першої лікарської і кваліфікованої медичної допомоги за життєвими показаннями.

Таким чином, для успішного здійснення медичною службою лікувально-евакуаційних заходів, при ліквідації наслідків застосування супротивником ЗМУ необхідно:

  • передбачати виділення необхідних сил і засобів для надання медичної допомоги і проведення евакуації поранених і уражених з осередків масових санітарних втрат;

  • наближати всі види медичної допомоги до осередків ураження;

  • правильно організувати медичне сортування постраждалих, які будуть надходити на етапи медичної евакуації в короткі терміни у великій кількості. До медичного сортування слід залучати найбільш досвідчений медичний склад, забезпечити вільне розміщення постраждалих шляхом збільшення ємкості сортувально-евакуаційного відділення;

  • у короткі терміни проводити санітарну обробку поранених і уражених.