Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
робоча програма ШКВІ 4 курс.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
579.07 Кб
Скачать

6. Завдання для самостійної роботи

1. Тема : Програма всесвітньої історії. Календарно-тематичне планування курсу всесвітньої історії (6 год.).

План.

  1. Основні структурні компоненти програми з всесвітньої історії для основної і профільної школи.

  2. Аналіз змісту основної частини програми з всесвітньої історії.

  3. Планування історичного курсу “Всесвітня історія”. Види тематичних планів.

Перспективні завдання:

  1. Скласти тезисний план пояснювальної записки до навчальної програми по історії і на цій основі дати характеристику даної моделі шкільного курсу.

  2. Проаналізувати програми основної і старшої школи, профільних класів.

  3. Розробити варіант простого і розширеного календарного плану по одному з курсів всесвітньої історії.

Методичні рекомендації.

Структура програм науково і методично обґрунтована і відповідає основним факторам процесу навчання історії. Необхідно визначити і охарактеризувати основні компоненти програми. Визначити ключові положення пояснювальної записки. Пояснити як в записці розкривається структура історичних курсів з всесвітньої історії. Розкрити суть і мету розділу про норми оцінювання. Чим ви будете керуватися виставляючи оцінку учневі.

При аналізі основної частини програми зосередити увагу на кожному із курсів і пояснити тенденції укладення змісту історичного матеріалу. Визначте в програмі спеціально виділені розділи, яке їх значення. Покажіть роль основних понять в програмному курсі. Назвіть поняття, що вивчаються в темах, принцип їх розкриття в підручниках. Розкрийте значення розділу «Уміння і навички учнів». Як враховуються в названих уміннях пізнавальні можливості учнів?

При аналізі програм визначте періодизацію курсу, вид комплектації матеріалу: проблемно-тематичний, хронологічний, країнознавчий; основні поняття, особливості програми.

Проаналізувати типові зразки тематичного планування в методичній літературі. Розкрити основні принципи складання тематичного плану по курсу ШКВІ.

Література:

Антон де Бетс. Навчальні програми з історії та цензура підручників// Українська історична дидактика: Міжнародний діалог (фахівці різних країн про сучасні українські підручники з історії) : Зб. наук. ст.. – К.: Генеза, 2000.- с. 174 – 209.

Гончаренко С. Український педагогічний словник. – К.: Либідь, 1997. – С.163.

Дрібниця В.О. Календарні плани з історії України та всесвітньої історії (5 –11 класи). Серія. Календарні плани з історії України та всесвітньої історії (5 –11 класи). Посібник для вчителів шкіл, ліцеїв, гімназій. К.: Фаренгейт, 2002.

Історія серед профілюючих дисциплін// Доповідь на семінарі СІДРЕЕ. – Мадрид, Одіг’є, Франсуа. Викладання про суспільство, яке базується на цінностях. – Рада Європи Прес. – 1995.

Короткова М.В.,Студеникин М.Т. Методика обучения истории в схемах, таблицях,описаниях: Практ. Пособие для учителей. – М.,1999.

Короткова М.В.,Студеникин М.Т. Методика обучения истории. – М.,1993.

Мельник Л.Г. Методика викладання історії в середній школі. – К.: Вища школа, 1974.

Перелік програм, підручників та навчальних посібників, рекомендованих Міністерством освіти і науки України для використання в загальноосвітніх навчальних закладах з українською мовою навчання у 2000/01 навчальному році // Історія в школах України. – 2000. - №3. – с. 4-6.

Пінчук Т. Планування уроку// Рідна школа. – 1998. - № 1. – с. 61 – 63.

Про вивчення суспільно – гуманітарних дисциплін у 2002/2003 навчальному році// Історія в школах України. – 2002.- № 4.- с. 2 –3.

Програми для загальноосвітніх навчальних закладів. Історія України 5 –11 класи. Всесвітня історія 6 – 11 класи/ О. Бандровський, К.Баханов, Я.Бердичівський та др., - К.: ”Шкільний світ”, 2001. – с.3 –7., с.41 – 85.

Проект програми для класів гуманітарного напряму навчання загальноосвітніх навчальних закладів ( редакція 2001 року). Всесвітня