Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Людина и свiт з методикою.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
257.54 Кб
Скачать
  1. Діптан Н. В. Я і Україна (Громадянська освіта. Природознавство). 3 клас: Плани-конспекти уроків / Н. В. Діптан, Л. П. Хітяєва. – Х.: Веста: Видавництво «Ранок», 2005. – 320 с.

  2. Жаркова І. Тематичний контроль навчальних досягнень учнів 3 – 4 класів із курсу «Я і Україна. Я і природа» // Початкова школа. – 2006. – № 5. – С. 25 – 27

  3. Будна Н. О., Заброцька С. Г., Майхрук М. І. Я і Україна. Уроки з курсу «Я і природа». 4 клас: Посібник для вчителя. – Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2006. – 152 с.

  4. Байбара т.М., Бібік н.М. Я і Україна: Підручник для 4 класу чотирирічної школи – к.:Форум, 2005. – 180с.

  5. Байбара т.М., Бібік н.М. Я і Україна: Підручник для 3 класу початкова школа. Шк. - к.: Форум, 2005.-176с.

  6. Ільченко В.Р.,Гуз К.Ж.. Викладання довкілля в 3 класі.- Полтава:Довкілля- К.,2003.

  7. Несторенко В.Г.Вступ до філософії: Онтологія людини. – К.,1995.

  8. Людина і світ: Підручник/л.В.Губерський,в.Г.Кремінь, а.О.Приятельчук та ін.,2-ге вид.,випр.. І доп. –к.: т-во «Знання», кщщ,2001.-349с.

  9. Арцишевський Р.А.Світ і людина:_К.: „АртЕк”, 1996.-440с.., іл. – Трансформація гуманітарної освіти в Україні.

Практична робота 4.Сутність людини та сенс людського життя. Методика проведення уроків змістової лінії „Людина” 3-4 класу.

План.

1.Визначення сутності людського життя в світовій літературі, релігії та філософії.

2.Адаптація категорій сенсу та сутності людського життя до розуміння учнями початкової школи.

3. Аналіз змістової лінії „Людина”, методи реалізації завдань змісуу.

Методичний орієнтир: Цінності – це предмети і явища або їхні властивості, що мають певне (позитивне чи негативне) значення для людини чи суспільства, зокрема для задоволення їхніх потреб. Ціннісне ставлення формується в процесі людської діяльності, в якій визначають три основні види виробництва: людей, речей та ідей.

У системі цінностей першого виду особливою і абсолютною цінністю виступає сама людина в усій різноманітності її життя І діяльності. З її інтересами як родової і соціальної істоти співвідносяться інші цінності — матеріальні і духовні. Усі вони так чи інакше пов'язані з цінністю людини і виявляють різне ставлення до неї.

Ідея «людина є найвищою цінністю» була результатом досить тривалого процесу еволюції суспільної свідомості. Уявлення про те, що кожна людина — це цінність, незалежно від її віку, статі, походження, національності тощо, виниклої сформувалося у порівнянні людини з вищою цінністю (Бог, Дух) або ж внаслідок дії загальних закономірностей життя суспільства. Наприклад, у християнстві цінність людини вбачається у її можливості спокутувати гріхи і здобувати вічне життя у Христі, в ісламі цінність людини — у підпорядкуванні волі Аллаха.

Філософське уявлення про цінність людини, за словами німецького філософа І.Канта, полягає у тому, що людина — це вища цінність,яку необхідно завжди розглядати як мету і ніколи як засіб досягнення.

Запитання та завдання для роботи на занятті:

  1. Чим визначається цінність людського життя?

  2. Чи може людина збільшити цю цінність і в який спосіб?

  3. У чому ви вбачаєте цінність власного життя?

  4. Як ви розумієте тезу про те,що кожна людина не тільки має право на життя, а й повинна бути гідною життя?

  5. Назвіть літературних героїв або історичних осіб,які вміли дорожити кожним днем свого життя або, навпаки,не вміли цінувати свій час.

  6. Впродовж тижня кожного вечора записуйте,що було зроблено за день.Проаналізуйте записи й дайте відповіді на запитання:а)наскільки розумно прожито тиждень?б)що можна зробити,щоб більш плідно використовувати свій час?

  7. Які умови необхідні для нормального розвитку людини?

  8. Який вплив справляють на становлення людини спадковість і середовище?Чому не можна абсолютизувати дію цих чинників?

  9. Випишіть у два стовпчик позитивні та негативні людські властивості.Визначте,які з них притаманні вам,й що потрібно зробити,щоб розвинути свої позитивні якості та позбутися негативних?

  10. Чим можна пояснити особливо інтенсивний розвиток людини у дитячому віці?

Завдання для практичної роботи:

Розробити конспекти уроків з теми курсу „Я і Україна” : Як досягти успіху. Умови успіху. Славетні українці. Хочеш бути щасливим - н е будь лінивим

Індивідуальне творче завдання:

Впродовж тижня кожного вечора записуйте, що було зроблено за день. Зразок оформлення запису візьміть з Зошита для спостережень 1-4 клас інтегрованого курсу „Довкілля” Проаналізуйте записи й дайте відповіді на запитання:

а)наскільки розумно прожито тиждень?

б)що можна зробити, щоб більш плідно використовувати свій час?

Література:

  1. Актуальні питання з громадянської освіти: Збірник матеріалів.3-4 класи / Упор.: О.Стребна. – Тернопіль Мандрівець, 2008. – 144с.

  2. Арцишевський Р., Балашова С., Дурманенко Є., Киричук І. «Я і Україна» (Інтегрований курс) // Початкова школа. – 2003. – № 1. – С. 6 – 7

  3. Діптан Н. В. Я і Україна (Громадянська освіта. Природознавство). 3 клас: Плани-конспекти уроків / Н. В. Діптан, Л. П. Хітяєва. – Х.: Веста: Видавництво «Ранок», 2005. – 320 с.

  4. Ільченко В.Р.,Гуз К.Ж.. Викладання довкілля в 3 класі.- Полтава:Довкілля- К.,2003. Актуальні питання з громадянської освіти: Збірник матеріалів.3-4 класи / Упор.: О.Стребна. – Тернопіль Мандрівець, 2008. – 144с.

  5. Чекіна О.Ю.Інтегровані уроки у початковій школі.—Х.:Вид. Група „Основа:”Тріада*”, 2007. -192с.(Початкові інновації.Майстерня)”

Практична робота 5.Людина як особистість. Людські чесноти та досягнення.

План.

  1. Історія досягнень людини. Людина і природа.

  2. Історія досягнень людини. Наука і техніка.

  3. Історія досягнень людини. Мистецтво.

Запитання та завдання для роботи на занятті:

1. Проаналізувати зміст підручника Байбара Т.М., Бібік Н.М. ( Я і Україна: Підручник для 4 класу чотирирічної школи – К.:Форум, 2005. – 180с.Байбара Т.М., Бібік Н.М. Я і Україна: Підручник для 3 класу початкова школа. шк. - К.: Форум, 2005.-176с.)з метою виділення елементів змісту : досягнення людини в техніці, спорті, науці. Продумайте оптимальний план реалізації змісту. Які методи навчання є оптимальними для реалізації даного змісту. Складіть фрагмент уроку до однієї з тем, користуючись методичною літературою, доведіть оптимальність вашого вибору у рішенні освітніх, виховних та розвивальних завдань теми.

Література: