Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пособие по ИС.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
541.7 Кб
Скачать

8.5.4. Інструментальні засоби пошуку в Internet

Основними інструментальними засобами пошуку в Internet є такі системи: Gopher, WAIS (Wide Area Information Service) і WWW (World Wide Web). Коротко схарактеризуємо ці системи.

Система Gopher, a точніше Internet Gopher, дозволяє переглядати ресурси за допомогою меню. Виявивши цікавий матеріал можна його прочитати або отримати до нього доступ через Gopher, не піклуючись ні про імена доменів, ні про IP-адреси, ні про зміну програм.

Головна перевага пошуку за допомогою Gopher полягає не тільки в тому, що не потрібно шукати адресу або ім'я ресурсу, але і що при пошуку не треба використовувати для отримання необхідного матеріалу ніяких команд. Основна перевага цієї системи в тому, що вона дозволяє переглядати ресурси Internet, незалежна від їх типу, так само, як би це робиться при перегляді матеріалів бібліотеки, в якій зібрані книги, фільми і фонограми були б згруповані по певних темах.

Глобальна інформаційна служба WAIS (Wide Area Information Service) це засіб пошуку в індексованому матеріалі, що дозволяє знаходити матеріали відповідного змісту. Точніше, WAIS дозволяє здійснювати пошук в архівах Internet ресурсів, що містять зазначені групи слів.

WAIS дозволяє знаходити ресурси в мережі і отримувати до них доступ незалежно від того, де вони знаходяться. У системі Gopher шукають ресурси, рухаючись по ланцюжку меню, WAIS робить те ж саме, але вона сама виконує пошук. Цій системі задаються умови пошуку і вона знаходить необхідне. Команда для AIS зводиться до вимоги: «знайди мені матеріали про таке-то в такій-то бібліотеці». WAIS переглядає всі документи в бібліотеці (або бібліотеках), які були вказані, і повідомляє, які документи містять те, що треба. За бажанням WAIS видає ці документи на екран монітора.

World Wide Web (WWW) це новітній інформаційний сервіс мережі Internet. World Wide Web побудована на технології, в основу якої покладене поняття гіпертексту. Гипертекст це текст, представлений в такому вигляді, що по деяких його словах, що називаються посиланнями, в будь-який момент можна отримати додаткову інформацію. При цьому посилання можуть виконуватись на інші тексти, файли, рисунки тощо. Розробки цієї системи в основному проводилися в Європейській лабораторії фізики елементарних часток (CERN), але вона виявилась настільки вдалою, що зараз є одним із найбільш гнучких і найпоширеніших засобів пошуку в Internet. Система WWW і метод пошуку, який вона реалізовує стануть домінуючими в Internet на найближчі декілька років. У WWW реалізована рядково-орієнтована технологія перегляду та пошуку.

8.5.5. Популярні каталоги та пошукові системи Internet

НІС Internet поділяються на два основні типи: пошукові системи — програми, які виконують пошук інформації, що задовольняє запиту користувача, каталоги — списки серверів, упорядкованих по категоріях.

Далі наведено список найбільш популярних на сьогодення пошукових систем Internet.

Українські каталоги і пошукові системи: ELVisti, Weblist, Viaduk. Internet Server List for Ukrain? INFOUkes, Ukrainian Yellow Pages, Brama, Ping, AlphaCounter, Ukrainian Search, Azovnet, Crimean Network Resources.