Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Derzhavne_pidpriyemstvo_Karpatsky_expertno.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.13 Mб
Скачать

2.Опрацювання комп’ютерних програм,призначених для практичного застосування

2.1 Програма «Proteus» та її переваги використання

«Proteus» - це програма, яка дозволяє здійснювати перевірку працездатності електронних схем, їх ефективність та спроможність відтворення таких схем у реальному вжитку. Ця програма надає можливість складати електричні схеми для різних електронних приладів,материнських плат, мікропроцесо- рів,підсилювачів не тільки двовимірним зображенням,а й тривимірним (3D)з гарним,чітким зображенням,яке можна оглянути із різних боків.

Перевагою її вжитку є те,що склавши схему можна перевірити її спроможність,виводячи при цьому графіки залежностей величин елементів схеми. Для кожного елементу схеми можна підібрати габаритні розміри,а основне це те,що,наприклад, взявши конденсатор чи котушку індуктивності ми можемо надавати їм певні значення їхньої величини. У цій програмі зареєстровані всі можливі електронні елементи,тобто з тими параметрами, які використовуються найбільш поширено у вжитку,у всіх електронному обладненні.

Проходячи практику в університеті,ми складали схему підсилювача,яка зображена нижче.

Для розміщення елементів схеми ми використовували інструментальне меню в лівій частині екрану. Для вибору компоненту використали клавішу Р в наступному вікні під видом робочого поля. Для з’єднання одразу після встановлення компоненту в потрібному місці підвели курсор миші до його виводів, а коли він над точкою з’єднання можна починати з’єднання натиснувши лівою кнопкою миші і переміщуючи курсор до потрібного виводу наступного елементу, де повторне клацання завершило операцію.

Підібравши транзистор типу 2N2222A та надаючи елементам схеми відповідні значення, зібрали схему та здійснили її перевірку методо виведення графіку. Знаючи теоретичний курс електроніки, у нас вийшов амплітудна характеристика.

Звісно,що при складані схеми,можна відтворити її модель 3D,яка дозволяє чітко зробити її реально,правильно розміщуючи елементи.

2.2 Програма «Kompas» та її можливості у 3d

Під час проходження практики,ми ознайомились детальніше з програмою «Kompas» ,а саме про її можливості у 3D. Завдання полягало у збірці приладу, електричного блоку, всі деталі до якого були надані,потрібно було лише правильно його зібрати. Для цього у самій програмі ми вибирали роботу у 3D,починаючи з того,що на панелі вибирали меню про створення збірки.

Наступним етапом було ознайомлення зі всіма елементами,потім обирали за основу такі деталі,як: корпус,дно,кришка,ліва й права стінки. Обрані деталі(компоненти) потрібно було відкрити,щоб почати роботу з ними.

Відкривши пусту збірку,добавляємо із файлу вище названі елементи. Тепер щоб все було гармонічно і правильно закріплено,тобто створення так званої коробки електричного блоку,потрібно щоб сходились паралельні площини і були добре скріплені й ніде не зсувались. Для цього на панелі вибираємо функцію скріплення(у російському варіанті спряження),позначення якої є у вигляді,так би мовити,скоби. Потрібно,щоб дно,кришка і стінки при накладанні сходись за різьбою та отворами,на цьому етапі вони закріпились . Щоб перевірити з’єднання коробки приладу можна здійснити операцію кінематичного оберту,де створений об’єкт переглядається із різних сторін.

Основний етап – це заповнення всередині створеного об’єкту,коробки компонентами ,які були надані раніше,такі як :блок індикації й регулятора ,гайки кнопки,шайби,плати,радіатор,стабілізатор і т.д.

Вибравши функцію співпадіння осей деталей та паралельність ми скріплюємо попереднім методом всі задані деталі,таким чином одержуємо електричний блок.

Міністерство освіти,науки,молоді та спорту України

ІФНТУНГ

Кафедра МПКЯ і СП

Звіт

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]