Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema1_Mashinob_materiali_lektsiya.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
2.18 Mб
Скачать

2.2. Класифікація сталі

За хімічним складом сталі поділяють на:

  1. Вуглецеві;

  2. Леговані.

За призначенням на:

  1. Конструкційні;

  2. Інструментальні;

  3. Спеціальні.

За способом виплавки:

  1. Звичайної якості;

  2. Якісну;

  3. Високоякісну.

Вуглецеві конструкційні сталі:

Звичайної якості – для виробництва прокату ( труб, швелерів, таврів, двотаврів, кутників та ін. ), невідповідальних деталей машин та інших виробів, що не зазнають термічної обробки.

Маркується літерами Ст., за якими йде цифра: 0; 1; 2; і т.д. до 7. Чим більша цифра в марці, тим більший вміст вуглецю, тим вища границя міцності і тим менше відносне подовження.

Якісні вуглицеві - для виготовлення відповідальних деталей ( шатунів, шпинделів, зубчастих коліс, валів, осей тощо ).

Маркуються цифрами 08; 10; 15; 20; 25 і далі до 85. Цифри в марці показують середній вміст вуглецю в сотих частках відсотка.

Сталі ливарні вуглецеві – виготовляють маточини коліс , диски, зубчасті колеса, муфти, маховики і т. Д. Методом литва ( Ст.15л; Ст.20л ). Інструментальні вуглецеві сталі:

  1. Якісні;

  2. Високоякісні.

Виготовляють таких марок: У7; У8; У9 і т.д. до У13. Літера У показує, що сталь вуглецева, а цифра – вміст вуглецю в десятих частках відсотка. У марці високоякісної інструментальної сталі ставлять літеру А, наприклад У7А, У8А. Визначається твердістю і міцністю , виготовляють різальний, вимірювальнийі штампувальний інструмент ( зубила, молотки, напилки, свердла, викрутки тощо)

Леговані конструкційні сталі:

Крім звичайних домішок мають легуючі елементи: хром (Х), вольфрам (В), молібден (М), нікель (Н), кремній (С), марганець (Г), алюміній (Ю) та ін. Сталі мають цінні властивості, що дає можливість економити метал, підвищувати довговічність виробів, збільшувати їх продуктивність. Легуючі елементи забезпечують різносторонній вплив на властивості сталі.

За вмістом легуючих елементів сталі поділяють на:

  1. Низьколеговані ( до 2,5%);

  2. Середньолеговані (від 2,5% до 10%);

  3. Високолеговані (понад 10%).

У марках легованих сталей перші дві цифри позначають вміст вуглецю в сотих частках відсотка, літери, які ідуть за ними, вказують на наявність легуючих елементів в відсоткахах, літера А в кінці марки вказує, що сталь високоякісна. Наприклад: 18ХН2МА – конструкційна легована сталь ( хромонікельмолібденова ),

0,18 % – вуглецю, до 1% - хрому, 2% - нікелю, до 1% - молібдену.

Леговані конструкційні сталі використовуються для виготовлення шестерень, валів, осей, шатунів, поршневих пальців, штовхачів, клапанів, гусениць тракторів, ресор, пружин та ін.

Інструментальна легована сталь:

Сталі для різального інструменту - легуючими елементами являються: хром, вольфрам, молібден, марганець. Характеризуються високою стійкістю проти спрацювання, підвищеною твердістю і теплостійкістю, мають долстатню в”язкість.

4ХС – 0,4% С; 1% - хрому; 1% - кремнію, для виготовлення різальних інструментів.

Швидкорізальні сталі ( Р ), для виготовлення інструменту, що працює з високими швидкостями різання і великими подачами ( токарних різців, свердел, фрез, зенкерів тощо )

Р9 – 9% вольфраму; Р – швидкорізальна

Р18 – 18% вольфраму

Р18К5Ф2 – 18% вольфраму; 5% - кобальту; 2% - ванадію

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]