Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сам.раб.орг..docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
906.22 Кб
Скачать

Нітробензол.

Нітробензол С6Н5NO2. Рідина жовтоватого кольору, з запахом гірького миндалю. Погано розчиняється у воді та добре в багатьох органічних розчинниках. Вихідний продукт у виробництві аніліну, широко використовується у анілінофарбовій, парфумерній, фармацевтичній промисловостях.

За хімічними властивостями нітробензол взаємодіє:

а) з сірнистим амінієм:

С6Н5NO2 + 3(NН4)2S С6Н52 + 6NН3 +3S+ 2Н2O;

б) з залізом у нейтральному середовищі:

6Н5NO2 + 9Fe + 4Н2O 4С6Н52 + 3Fe3О4;

в) з оловом у кислому середовищі:

С6Н5NO2 + 3Sn + 7НСІ  4С6Н52НСІ + 3SnСІ2+ 2Н2O;

г) з гідразіном у присутності каталізатору – скелетного нікелю:

6Н5NO2 + 3Н2N - NН26Н52+ 3N2+ 4Н2O;

Азо- і діазосполуки, їх властивості.

У діазосполуках АrN2Х атоми азоту пов’язані з ароматичним радикалом та неорганічним залишком Х (СІ-, Br-,NO2-, НSО4-, BF4-, ОН-).

Азосполуки містять групіровку – N = N– (азогрупа), яка пов’язана з двома радикалами. В залежносты выд характеру радикалу діазо- та азосполуки можуть бути аліфатичного, ароматичного або гетероциклічного ряду. Найбільшу цікавість визиває ароматичний діазо- та азосполуки завдяки різноманітності використання у виробничих синтезах.

Діазосполуки існують у декількох формах:

[Ar – N+ ≡N]Cl- [Ar – N+ ≡N]ОН- Ar – N=N– ОН Ar – N =N– ОМе

солі діазонію гідроксиди діазонію діазогідрати діазотати

У кислому середовищі діазосполуки існують у виді солей діазонію, у лугах – у виді дізотатів, а в середовищі, близькому до нейтрального – у виді ізомерних гідроксидів діазонію та діазогідратів.

Основний спосіб добування солей діазонію – реакція діазотирування: дія нітратної кислоти на сіль первинного ароматичного аміну у кислому середовищі. Азотисту кислоту отримують безпосередньо у процесі діазотирування, дією соляної кислоти на нітріт натрію. Весь процес відбувається при охолодженні, використовуючи надлишок соляної кислоти:

С6Н52 + НСІ  С6Н52НСІ

анілін солянокислий анілін

NаNO2 + НСІ  НNO2 + NаСІ

С6Н52НСІ + НNO2 [С6Н5N ≡ N]+СІ-+ 2Н2О

фенілдіазонійхлорид

Солі діазонію у сухому стані легко вибухають, тому використовують звичайні їх розчини, які отримали у результаті реакції діазотирування.

Р еакція з виділенням азоту (обмін діазогрупи на інші групіровки). Добування фенолів:

ArN + X- + Н2О  Ar – ОН + N2 + НХ

⃦ фенол

N

Заміщення діазогрупи на хлор, бром та СN-групу. Реакція Зайдмейера (каталізатори – відповідні солі одновалентної міді):

Заміщення діазогрупи на йод: [ArN≡N]+Cl- ArІ +N2+КCl

Обмін діазогрупи на фтор:

6Н5N ≡ N]+СІ-6Н5N ≡ N]+BF4-

фенілдіазонійборфторид

6Н5N ≡ N]+BF4- С6Н5F + N2 + ВF3

Утворення металорганічних сполук (реакція Несмеянова).

6Н5N ≡ N]+СІ-+ НgCl2 + 2CuС6Н5Нg – Cl+ N2 + Cu2Cl2

Взаємодія солей діазонію зі спиртами. Реакція йде у двох напрямках: спирт окиснююється у альдегід, сіль діазонію відновлюється до вуглеводню, а діазогрупа обмінюється на алкоксігрупу та утворюється простий ефір фенолу:

Р еакції, які йдуть без виділення азоту. До таких реакцій відносяться відновлення діазосполук та азопоє’днання. Відновлення солей діазонію.

С6Н5 – N + СІ-  С6Н5 – NН – NН2 + НСІ

⃦ фенілгідразін

N

фенілдіазонийхлорид

Реакція азопоє’днання. Це основний спосіб добування азопоє’днання. Солі арилдіазонієв (слабкі електрофіли) вступають до взаємодії з похідними бензолу, які мають сильні електроно-донорні групіровки, такі, як феноли та аміни. Первинний ароматичний амін, з якого була добута відповідна сіль діазонію, називають діазоскладеним (діазокомпонентом) реакції азопоє’днання. Амін або фенол, який поє’днується з сілью діазонію, називають азоскладаючим реакції азопоє’днання.

Первинні та вторинні ароматичні аміни поє’днуючись з солями діазонію у нейтральних або слабокислих середовищах по атому азоту, утворюючи діазоаміносполуки, які при підкисленні перегрупіруються у аміноазосполуки.

Третинні ароматичні аміни поє’днуючись з солями діазонію у кислому середовищі.

Активність азоскладаючих у реакціях азопоє’днання збільшується зі збільшенням електронної густини бензольного ядра. Азосполуки відіграють велике значення у виробництві барвників, багато яких є їх похідними.