Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практична роб1.4.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
36.72 Кб
Скачать

Завдання 5. Визначити вплив сумарного природно-ресурсного потенціалу і соціально-економічних умов на рівень соціально-еконо­мічного розвитку регіонів України.

Зміст і мета: Вивчити вплив абсолютної величини і компонентної структури природно-ресурного потенціалу (ПРП) Автономної Республіки Крим та адміністративних областей України на рівень їх економічного розвитку. Дати сучасну господарську оцінку природи, дослідити значення природних і соціально-економічних умов і ресурсів у розміщенні виробництва та шляхи раціонального природокористування.

Методичні вказівки:

1. На контурну карту України нанести границі економічних районів (червоним кольором) та адміністративних областей і Автономної Республіки Крим (синім кольором).

2. В межах кожної адміністративної області і Автономної Республіки Крим побудувати напівколові діаграми, розміщені одна над одною. Верхня напівколова діаграма характеризує рівень економічного розвитку адміністративної області, Автономної Республіки Крим — суцільним колом та України в цілому — пунктирним колом.

Нижня — рівень забезпеченості адміністративної області, Автоном­ної Республіки Крим потенціалом природних ресурсів і компонентну структуру природно-ресурсного комплексу.

  1. На врізці відобразити рівень соціально-економічного розвитку, забезпеченість і структуру ПРП України.

  2. Рівень соціально-економічного розвитку і рівень забезпеченості потенціалом природних ресурсів зобразити масштабними значками. Площі значків повинні бути пропорційні величинам показників зображуваних об'єктів. При цьому необхідно врахувати, що пропорційною кількісному показникові повинна бути площа значка, а не лінійні його розміри (наприклад, площа кружечка, а не його діаметр). Якщо, наприклад, рівень соціально-економічного розвитку Рівненської області становить 45 % від середньодержавного показника і ми його позначили кружком діаметром 2 мм, то для Київської області, з відповідним показником 133%, треба нанести коло діаметром не в З рази більшим, а в =1,73; площа ж другого кружечка виявиться більшою від першого саме в 3 рази, оскільки площі подібних фігур пропорційні квадратам їх відповідних лінійних розмірів. Перш ніж розпочати обчислення визначальних розмірів значків (х), що наносяться на карту пропорційно якомусь певному показникові (А), треба встановити основу масштабності (М)1. Шуканий розмір значка (у міліметрах) знаходиться за формулою:

Х = (2)

5. Компонентна структура ПРП передається за допомогою поділу нижньої напівколової діаграми на частини пропорційно питомій вазі наявних природних ресурсів до загальної величини потенціалу. При цьому вся її площа приймається за 100% і потім ділиться на частини радіусами; одному відсоткові буде відповідати площа сектора, що спирається на дугу 1,8°. Кожний вид природних ресурсів (сектор значка) зафарбовується у відповідний колір.

Фактичний матеріал для виконання завдання дається в таблиці 1.4.2.

6. За виконаними картодіаграмами проаналізувати взаємозв'язок рівня забезпеченості адміністративних областей і Автономної Республіки Крим (а також економічних районів) потенціалом природних ресурсів та його структури з рівнем їх соціально-економічного розвитку. Проаналізувати ступінь впливу соціально-економічних чинників на рівень господарського розвитку окремих регіонів України.

Запитання та навчальні завдання:

  1. Розкрийте основні закономірності функціонування існуючої структури земельного фонду України

  2. Охарактеризуйте основні природно-географічні та соціально-економічні чинники, які мають безпосередній вплив на формування землекористування в регіонах України

  3. Порівняйте структуру сільськогосподарських угідь на локальному рівні та показники землезабезпеченості населення ріллею та сільськогосподарськими угіддями

  4. Зазначте територіальні відміни в показниках антропогенної перетвореності відповідних об’єктів дослідження

  5. Поясніть: чому земля в сільському господарстві вважається головним засобом виробництва?

Дайте визначення термінам і поняттям:

земельний фонд, землі сільськогосподарського призначення, сільськогосподарські угіддя, рілля, сіножаті, пасовища, багаторічні насадження, землі житлової та громадської забудови, землі природо-заповідного призначення, землі оздоровчого призначення, землі рекреаційного призначення, землі історико-культурного призначення, землі лісового фонду, землі водного фонду, землі промисловості, транспорту, зв’язку; землезабезпеченість, індекс антропогенної перетвореності, ранг антропогенної перетвореності.

Література

1. Безуглий В.В. Економічна і соціальна географія зарубіжних країн: навч. посібник. / В.В. Безуглий. – К.: ВІД „Академія", 2005, – 704с.

2. Безуглий В.В. Регіональна економічна та соціальна географія світу: посібник. / В.В. Безуглий, С.В. Козинець. – К.: ВЦ „Академія". 2003. – 688с.

3. Дубович І. Країнознавчий словник-довідник. / І. Дубович – Львів, ВД «ПАНОРАМА», 2003. – 576с.

4. Іванух Р. А. Охорона і раціональне використання природно-ресурсного потенціалу сільського господарства / Р. А. Іванух. – К.: Урожай, 1985. – 128 с.

5. Майовець Є. Й. Теорія аграрних відносин: навчальний посібник / Є. Й. Майовець. – К.: ЦНЛ, 2005. – 276 с.

6. Розділ земель між власниками землі та землекористувачами по формах власності (станом на 1.01.2001-2006 років): форма 6-зем. Державної звітності / Департамент державного земельного кадастру Держкомзему України. – К.: – 2007 – 134 с.

7. Руденко В. П. Географія природно-ресурсного потенціалу України / Валерій Руденко – К.: ВД «К.-М. Академія»; Чернівці: Зелена Буковина, 1999. – 568 с.

Таблиця 1.4.2