Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТДіП_Перечень тем и методика написания курсовых...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
494.59 Кб
Скачать

Вибір теми курсової роботи

Студенти повинні уважно ознайомитися зі зразковою тематикою курсових робіт, що мається на кафедрі, вибрати тему і повідомити про неї методисту кафедри. Можна запропонувати свою власну тему дослідження, попередньо погодивши її з науковим керівником.

Вибір теми визначається вже накопиченої студентом сумою знань по теорії держави і права і суміжних дисциплін. Варто вибирати тему курсової роботи з урахуванням інтересу до визначених питань курсу.

Складання й узгодження плану курсової роботи

Шарль Монтеск'є у своєму трактаті "Про дух законів" писав: "Я багато разів починав і залишав цю працю, тисячу разів кидав на вітер уже пописані мною аркуші і щодня почував, що мої руки опускаються від безсилля. Досліджуючи свій предмет без усякого попереднього плану, я не знав ні правил, ні виключень і якщо знаходив істину, то для того, щоб відразу втратити її; але коли я відкрив мої загальні початки, те всі, чого я шукав, стало передо мною, і протягом двадцяти років я бачив, як праця мій виник, ріс, розвивався і завершився".

Наявність плану курсової роботи дозволяє освітити в ній тільки ті питання, що відносяться до теми, забезпечити чіткість і послідовність у викладі матеріалу, уникнути пробілів і повторень, науково організувати самостійну працю, деякою мірою заощадити так необхідне для першокурсника час.

Зразкові плани курсових робіт містяться в методичних указівках по окремих темах. Вибір теми і складання плану не повинні відбуватися механічно. Попередньо необхідно ознайомитися з відповідним розділом підручника, зрозуміти зміст теми, визначити її місце і значення в досліджуваному курсі теорії держави і права

За узгодженням з науковим керівником визначається план роботи. Студент може, користаючись зразковим планом, внести в нього деякі зміни чи запропонувати свій план. Для більш чіткого визначення кола питань, які необхідно розглянути, кожен розділ плану можна розгорнути на більш дрібні підпитання. При цьому варто пам'ятати, що зайве перегружение плану роботи безліччю питань недоцільно. Перша ознака неправильно складеного плану — повторення одним з питань назви всієї теми. Кожне окреме питання повинне розкривати тільки її частину.

Після складання плану роботи необхідно погодити його з науковим керівником. Без такого узгодження приступати до розкриття теми не рекомендується, тому що невдало складений план може звести нанівець усю наступну роботу.

Збір наукової інформації з теми, підготовка бібліографії, вивчення літератури і нормативного матеріалу

В основі успішного виконання курсової роботи лежить збір наукової інформації. По кожній темі рекомендовані основні джерела, що маються в бібліотеці вузу. Для розширення кола джерел корисно використовувати можливості різних бібліотек у тому числі й особистих.

Крім монографічної літератури можна почерпнути корисну інформацію з різних журналів:

Українські журнали:

  1. Вісник Верховного Суду України (м. Київ).

  2. Вісник Академії правових наук України.

  3. Вісник Конституційного суду України.

  4. Держава і право.

  5. Право України.

  6. Юридичний вісник (Одеська державна юридична академія).

Збірники наукових праць

  1. Проблеми законності (Національна юридична академія імені Ярослава Мудрого).

  2. Проблеми пенітенціарної теорії і практики (Київський інститут внутрішніх справ).

  3. Правова держава (Інститут держави та права ім. В.М.Корецького НАНУ).

  4. Проблеми чинності (Національна юридична академія ім. Ярослава Мудрого).

  5. Вісник Академії правових наук України (м. Харків).

Рекомендуються для використання журнали, видані в Росії:

  1. Государство и право.

  2. Правоведение.

  3. Журнал российского права.

  4. Вестник Конституционного суда.

  5. Вестник МГУ. Серия "Право".

  6. Законность.

  7. Право и экономика.

  8. Российская юстиция.

  9. Российский юридический журнал.

  10. Человек и закон.

  11. Человек: преступление и наказание в периодической прессе.

Вибрати джерела до 1968 року допоможе робота М.Н. Кулажникова "Теория государства и права" (библиографический Указатель 1917—1968 гг.). М., 1969.

Для підбора і складання списку літератури необхідно уважно ознайомитися з каталогом бібліотеки вузу і навчального кабінету кафедри.

Список використовуваної літератури повинний бути повним і включати основні монографічні роботи, навчальні посібники, нормативний матеріал і журнальні статті. Після консультації з науковим керівником по відібраних джерелах студент приступає до поглибленого вивчання необхідної літератури.