Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТДіП_навчальна программа 2010р..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
444.93 Кб
Скачать

Тема №14. Форми (джерела) права

Співвідношення понять «форма» та «джерело» права. Види форм права в сучасних державах: нормативно-правовий акт, правовий звичай, юридичний прецедент, нормативний договір та інше. Особливості внутрідержавної системи форм права.

Система форм права в Україні. Нормативно-правові акти: поняття та види. Поняття, ознаки, види законів. Предмет законодавчого регулювання. Закон в системі джерел права. Конституція як основний закон держави. Колізії в праві і конкуренція законів. Підзаконні нормативно-правові акти: поняття та види.

Визначення поняття «законодавства». Право та законодавство. Система законодавства. Система права і система законодавства.

Дія нормативно-правових актів у часі, просторі і за колом осіб. Зворотна дія закону. Переживаюча сила закону.

Міжнародні договори в системі джерел права України. Значення практики Європейського суду з прав людини для правової системи України. Судова практика в системі джерел українського права.

Тема №15. Правові системи сучасності

Поняття правової системи та її структура. Правова система і система права.

Класифікація правових систем світу. Сім’ї правових систем. Романо-германська правова сім’я. Англо-саксонська правова сім’я. Релігійні та традиційні правові сім’ї.

Національно-правова система та міжнародне право.

Правова система України: історичний аспект її розвитку і сучасний стан.

Тема №16. Правосвідомість і правова культура

Поняття правосвідомості. Структура правосвідомості. Види правосвідомості. Рівні правосвідомості. Правосвідомість і право. Роль правосвідомості в правотворчому і право-реалізаційному процесах.

Правова культура суспільства: поняття та структура. Правова культура особистості: поняття та структура. Ознаки високого рівня правової культури суспільства. Професійна правосвідомість і професійна правова культура.

Правовий нігілізм і правовий ідеалізм. Правове виховання: поняття та необхідність. Форми і засоби правового виховання.

Тема №17. Правовідносини

Поняття правовідносин та ознаки. Правовідносини як особливий різновид суспільних правовідносин. Види правовідносин.

Підстави виникнення правовідносин. Взаємозв’язок норм права і правовідносин.

Склад правовідносин: суб’єкт, об’єкт, суб’єктивні права та юридичні обов’язки.

Суб’єкти права: поняття та види. Правосуб’єктність. Суб’єктивне право: поняття та структура. Юридичний обов’язок: поняття та структура. Законні інтереси: поняття, структура, види.

Об’єкти правовідносин: поняття та види. Фактичний та юридичний зміст правовідносин.

Поняття та класифікація юридичних фактів. Фактичний склад.

Тема №18. Реалізація права

Поняття реалізації права. Форми реалізації права. Дотримання, виконання і використання як безпосередні форми реалізації права.

Застосування права як особлива форма реалізації права. Необхідність правозастосування. Стадії процесу застосування норм права. Умови та юридичні гарантії законного та обґрунтованого застосування права.

Акти застосування права: поняття та види. Відмінність акта застосування права від інших правових актів. Структура акта застосування права: вступна частина, описова частина, мотивувальна частина, резолютивна частина.

Прогалини в праві: поняття та причини існування. Засоби подолання та усунення прогалин в праві. Аналогія закону. Аналогія права.

Способи подолання юридичних колізій. Способи усунення колізії в праві.