Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lection3.doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
4.95 Mб
Скачать

8.2. Передавальна характеристика підсилювального каскаду

Розглянемо принцип дії найпростішого підсилювального каскаду на базі транзистора п-р-п-типу, з'єднаного за схемою із загальним емітером (див. рис. 8.4). ЕРС джерела напруги Ек набагато більша від напруги Uке.н яка відповідає точці перегину вихідної характеристики транзистора на рис. 5.3, б, і сполучена з колекторним виводом транзистора через резистор Rк. Вхідний сигнал подається на базу транзистора (вхідна напруга ибe, вхідний струм і6), вихідним сигналом є напруга ике. Побудуємо залежність ике = икебе), яку називають передавальною характеристикою каскаду. Внаслідок збільшення напруги ибе зростає струм іб (див. рис. 5.3, а) і зростає струм колектора (дивись рівняння 5.1):

ік = іб +(3 + 1)Iкз.

Рис. 8.4 Підсилювач із загальним емітером

Внаслідок зростання струму ік збільшується спад напруги на резисторі Rк і зменшується вихідна напруга ике = Ек - iК*RК (рис. 8.4). Після досягнення напруги подальше збільшення ибе не викликає зміни напруги ике і струму ік оскільки транзистор вже повністю відкрився. Тому струм колектора

Таким чином, змінюючи напругу ибе в колі малопотужного джерела живлення, можна міняти вихідну напругу ике в межах і струм в колі більш потужного джерела Ек (рис. 14.4). За наявністю від'ємних значень ибе та на ділянці І передавальної характе­ристики через транзистор тече незначний зворотний струм Ікз, а на ділянці III передавальної характеристики (рис. 8.5) і транзистор втрачає властивості керованого підсилювального елемента.

Під час роботи підсилювача на ділянці II передавальної характеристики збіль­шенню ибе відповідає зменшення ике. Отже, приріст вихідного сигналу має знак, протилежний приросту вхідного сигналу. Такий підсилювач називають інвертуючим.

На рис. 8.5 показані часові діаграми довільного двополярного вхідного сигналу ибе(t) і вихідної напруги ике(t) для різних режимів (класів) підсилення. Під час роботи в класі підсилення В и = ивх. Нелінійність передавальної характеристики приводить до того, що на вихід передається сигнал тільки однієї полярності > 0) і тільки тоді коли ибе виходить за межі ділянки І передавальної характеристики. Якщо використати підсилювач класу В для підсилення двополярного сигналу, то форма вхідної напруги під час передачі буде спотворюватися, а частина інформації безповоротно втрачатися.

Під час роботи в класі підсилененя А на вхід підсилювача одночасно з вхідним сигналам иех(t) подається також постійна напруга зміщення, так що ибе = ивх + Uзм (рис. 8.5). Завдяки зміщенню вхідний сигнал практично без спотворень відтворюється на виході, якщо значення ибе завжди відповідають ділянці II передавальної характеристики. Режим, коли до підсилювача під'єднані джерела Ек та Uзм, а ивх = 0, називається режимом спокою. В цьому режимі корисний ефект підсилення відсутній, але втрати в резисторі Rк і в транзисторі можуть бути досить значні.

Рис. 8.5 Часові діаграми сігналу

Під час роботи в ключовому режимі (режим великого вхідного сигналу) зміна вхідної напруги (штрихова крива на рис. 8.5) охоплює ділянку І—III передавальної характеристики каскаду. Форма сигналу, що передається, спотворюється оскільки його амплітуда обмежується ділянкою III. Але такий режим роботи каскаду знаходить широке застосування в імпульсній техніці для передачі імпульсів прямокутної форми, коли амплітуда імпульса не є істотною. Транзистор в режимі ключа — це по суті релейний елемент, здатний комутувати лише одне коло. Його перевага перед звичайним електромагнітним реле — більша в декілька тисяч раз: швидкодія, надійність, малі об'єм і маса, довговічність. До переваг електромагнітних реле слід віднести наявність декількох вихідних кіл (контактів) і повний гальванічний розв'язок між колами вхідного і вихідного сигналу. Останнє дає можливість вмикати котушку реле в низьковольтне коло, а контакти — в промислову мережу з напругою 220—380 В.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]