Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4. МВ і завдання до виконання індивідуальної ро...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
133.12 Кб
Скачать

MIHICTEPCTВO ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Приватний навчальний заклад

«ІНСТИТУТ ДІЛОВОГО АДМІНІСТРУВАННЯ»

ЗАТВЕРДЖУЮ:

Ректор інституту

_________С.М.Короленко

«___»___________2010 р.

Методичні вказівки і завдання до виконання індивідуальної роботи з дисципліни «Економіка праці і соціально-трудові відносини»

галузь знань: 0305 “Економіка і підприємництво”

напрям підготовки 6.030508 “Фінанси і кредит”, 6.030509“Облік і аудит”

денної форми навчання

КРИВИЙ РІГ

2010

Укладач ______________________

Методичні вказівки і завдання до виконання індивідуальної роботи розглянуто і схвалено на засіданні кафедри_______________

Протокол № __

від _____________2010 р.

Завідувач кафедри___________________

Методичні вказівки і завдання до виконання індивідуальної роботи розглянуто і схвалено на засіданні Вченої ради інституту

Протокол № 1

від 31 серпня 2010 р.

Голова Вченої ради ____________________________С.М. Короленко

ВСТУП

В умовах ринку в економіці праці відбуваються зміни. Цьому сприяє прискорення розвитку техніки, технології виробництва, що дозволяє більш ефективно використовувати трудовий потенціал суспільства, від чого безпосередньо залежить економічний розвиток держави, зростання показників ВВП та ВНП, конкурентоспроможність продукції, задоволення людських потреб.

Поняття «праця» є дуже складним та багатоаспектним, яке відіграє одну із важливіших ролей у житті людини та суспільства в цілому. Праця – це свідома доцільна діяльність людей, спрямована на створення матеріальних та духовних цінностей; першооснова і необхідна умова життя людей і суспільства.

У процесі праці формується система соціально-трудових відносин, що становлять стрижень суспільних відносин на рівні економіки держави, регіону, підприємства і окремих індивідів. Тому особливу увагу в наш час слід приділити дослідженню соціально-економічного аспекту праці у зв’язку з перебудовою системи суспільних відносин.

Дисципліна «Економіка праці і соціально-трудові відносини» побудована на об’єктивних законах і механізмах ринкової економіки. Вона досліджує теоретичні та практичні проблеми формування потенціалу людини, ефективного використання потенціалу на всіх рівнях (макро та мікро) для забезпечення стійкого рівня якості життя суспільства.

Метою викладення курсу є: формування теоретичних і практичних знань щодо функціонування, розвитку та регулювання соціально-трудових відносин у суспільстві.

Завданнями дисципліни є: висвітлення теоретико-методологічних та соціально-економічних аспектів сучасних проблем економіки праці й соціально-трудових відносин; формування у студентів практичних навичок і вмінь щодо управління працею та регулювання відносин у соціально-трудовій сфері.

Предметом дисципліни є: соціально-трудові відносини на макро- і мікрорівні та закономірності їх розвитку.

Студент повинен знати:

  • основні типи соціально-трудових відносин;

  • особливості розвитку та удосконалення соціально-трудових відносин;

  • закономірності функціонування ринку праці;

  • основні положення з організації та оплати праці на підприємстві.

Студент повинен вміти:

  • застосовувати сучасні засоби аналізу й прогнозування соціально-економічних ситуацій, а також управління як економічними, так і соціальними об'єктами в сучасних умовах;

  • працювати з персоналом на мікрорівні й вирішувати соціально-економічних проблем на рівні держави й регіонів;

  • проводити соціологічні дослідження, психологічне консультування, розв'язувати виниклий на підприємстві соціально-трудовий конфлікт;

  • застосовувати сучасні технології й способи вирішення проблем в галузі управління персоналом, у сфері організації економічного (оплати праці) і неекономічного стимулювання.

Місце дисципліни у структурно-логічній схемі: дисципліна «Економіка праці і соціально-трудові відносини» базується на знаннях суспільних предметів за програмою середньої загальної школи.

Перелік дисциплін, на які безпосередньо спирається вивчення дисципліни «Економіка праці і соціально-трудові відносини»: «Економічна історія», «Макроекономіка», «Мікроекономіка», «Економіка підприємства», «Політична економія», «Статистика», «Правознавство», «Етика та естетика».

Перелік дисциплін, вивчення яких безпосередньо спирається на дану дисципліну: «Ціноутворення», «Аудит», «Менеджмент», «Страхування», «Управління персоналом».