Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка.ІДПЗК.2010-2011рр.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
513.54 Кб
Скачать

Тема 1. Предмет, методологія вивчення та історіографія історії держави та права зарубіжних країн. Походження держави та права.

Лекційне заняття (2 години).

Предмет науки історії держави і права зарубіжних країн та її місце у системі юридичних наук. Історичні закономірності розвитку держави і права. Методологія науки та курсу історії держави і права. Концепції походження та еволюції держави і права. Суть цивілізаційного, історичного та формаційного підходів у розвитку суспільства та держави. Азійський спосіб виробництва. Періодизація історії держави і права. Історіографія.

Поняття Східної та Західної традиції розвитку держави і права. Характерні особливості зародження та розвитку держави та права Стародавнього Сходу. Характеристика рабовласницького устрою.

Військова демократія як форма правління у ранньокласових державних утвореннях. Східна деспотія як форма організації влади. Двірцево-вотчинна система управління.

Характерні риси давньосхідного права та його джерел. Формування звичаєвого права.

Завдання для самостійної роботи студентів (2 години).

Наука історії держави і права зарубіжних країн. Історико-правові школи вивчення історії держави права зарубіжних країн у Західній Європі та США, у Німеччині (Г. Пухта, Ф. Савиньї), Франції (Е. Лабуле, Р. Дарест), Англії (Г. Мен, Г. Спенсер), США (Г. Дж. Берман). Методологія дослідження історії держави і права зарубіжних країн. Періодизація історії держави і права. Східна та західна традиції права.

Форма контролю: реферат.

Монографічна література до теми:

  1. Берман Г. Дж. Западная традиция права: эпоха формирования. – М.: Изд-во МГУ: Издательская группа ИНФРА-М - НОРМА, 1998. – 624 с.

  2. Кашанина Т. В. Происхождение государства и права: учебное пособие. - М.: Высшее образование, 2009. – 358 с.

  3. Котюк В. О. Загальна теорія держави і права: Навчальний посібник. – К.: Атіка, 2005. – 592 с.

  4. Кучма В. В. Государство и право Древнего мира и Средних веков: В двух частях. – Волгоград: Издательство Волгоградского гос. ун-та, 2001. – 548 с.

  5. Общая теория государства и права. Академический курс в 2-х томах. Отв. ред. проф. М. Н. Марченко. – М.: Издательство «Зерцало», 1998.

  6. Рабовладельческое и феодальное государство и право стран Азии и Африки / Под ред. А. Й. Рогожина, Н. Н. Страхова. – Х.: Вища школа. Изд-во при Харьк. ун-те, 1981. – 216 с.

  7. Ударцев С. Ф. История политических и правовіх учений. Древний Восток: Академический курс. – СПБ.: Издательский Дом С.-Петерб. гос. ун-та. – СПбГУ, 2007. – 664 с.

  8. Харитонов Є. О. Історія приватного права Європи: Східна традиція. – О.: Юридична література, 2000. – 260 с.

Тема 2. Становлення та розвиток держави і права у країнах стародавнього світу.

ДЕРЖАВА І ПРАВО СТАРОДАВНЬОГО ВАВИЛОНУ.

Лекційне заняття (2 години).

Особливості становлення та еволюції державності у Стародавньому Єгипті. Суспільний та державний лад Стародавнього Єгипту, правове становище населення, вплив релігії та інших чинників на їх розвиток. Характеристика влади фараонів та інших посадових осіб (візир, управитель палацу, хранитель державної скарбниці тощо), а також апарату управління державою.

Характеристика правової системи Стародавнього Єгипту. Форми власності та інші інститути за єгипетським правом. Джерела – пам’ятки права Стародавнього Єгипту.

Період Шан (Інь) (XV – XI ст. до н.е.) у Китаї. Період Чжоу (XI - III ст. до н.е.). Розвиток права власності на землю. Соціальні верстви населення в шань-інському (XV – XII ст. до н.е.) та ранньочжоуському (XI – X ст. до н.е.) суспільстві. Формування китайського права в період династії Хань (III ст. до н.е. – III ст. н.е.). Конфуціанство та його вплив на розвиток права.

Соціально-економічний та політичний розвиток Межиріччя наприкінці III тис. до н.е. Вплив суспільно-культурних чинників на розвиток держави. Розвиток землеробства, іригаційна система. Майнове розшарування.

Періодизація розвитку держави і права у Месопотамії. Фомування органів державної влади, їх характеристика. Специфічні риси політичної організації. Державний лад. Формування поняття «східна деспотія». Судова влада у Вавилоні. Характеристика правової системи. Джерела – пам’ятки права Межиріччя. Поняття та види таліону. Правовий статус авілумів, мушкенумів, воїнів, селян та рабів. Характеристика органів державної влади.

Характеристика Законнику царя Хаммурапі. Інститути речового права. Види договорів за Законами Хаммурапі. Інститути шлюбно-сімейного права. Злочини та покарання. Суд і судовий процес у Законах Хаммурапі.

Семінарське заняття: Держава і право Стародавнього Вавилону (2 години).

Форма проведення: дискусія.

Питання для обговорення:

1. Періодизація розвитку держави і права Месопотамії.

2. Джерела – пам’ятки права Межиріччя.

3. Виникнення держави і права у Стародавньому Вавилоні. Загальна характеристика законів царя Хаммурапі.

4. Суспільний і державний лад Вавилону у період правління Хаммурапі.

5. Цивільне право:

а) право власності;

б) право купівлі-продажу;

в) право найму, позики, оренди.

6. Шлюбно-сімейне право.

7. Кримінальне право і процес.

Завдання для самостійної роботи студентів (2 години).

Форма контролю: усне опитування, реферат.