Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Программирование на Pascal / Delphi / Методичка - Організація баз даних і знань.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
02.05.2014
Размер:
631.3 Кб
Скачать

Використання Database Explorer при розробці форм

Перетягнути помічену таблицю з Database Explorerна форму. При цьому на формі з’являться усі необхідні компоненти (TTable, TDataSource, TDBGrid), зв’язані між собою. Для відображення інформації на екрані встановлюємо властивістьActiveкомпонентаTTableв значенняTrue. Індекси таблиці можна побачити вObject Inspector– властивістьIndexNameкомпонентаTTable.

Розробка форми з використанням компонентів tTable, tDataSource, tdbGrid

1. При розробці вручну форми для роботи з однією таблицею, розмістити на формі компоненти TTable, TDataSource (сторінкаDataAccess), TDBGrid(сторінка DataControls ) і встановити властивості компонентів:

Table1: Database Name– псевдонім БД;

Table Name– назва таблиці;

Active = True.

DataSourse1: DataSet = Table1– посилання на об’єктTable1, що є екземпляром класуTtable;

AutoEdit = True– автоматичне переключення компонентаTDataSourceв режим редагування.

DBGrid1: DataSource = DataSource1, тобто дані переправляються через об’єктDataSource1.

2. Параметри компонента DBGrid1 можна змінити так, щоб назви стовпців вміщували українські найменування. Для цього клацнути правою кнопкою миші на компоненті DBGrid1і у спливаючому меню вибрати елементColumns Editor. На екрані з’явиться вікно редактора стовпців. Для того, щоб змінити їх характеристики, необхідно перейти від неявно визначених стовпців до явно визначених. Для цього клацнути на кнопціAdd All Fields. Щоб змінити заголовок стовпця, необхідно вибрати його за допомогою миші в редакторі стовпців, і в інспекторі об’єктів розкрити список властивостіTitle. В елементіCaptionцього списку змінити відповідним чином заголовок. ВластивістьPickListдозволяє задати для виділеного поля список можливих значень у вікніString List Editor. Для зміни порядку відображення полів, перетягнути їх назви в редакторі стовпців Встановивши необхідні зміни, вийти з редактора.

3. Для зміни порядку сортування записів в НД змінити значення властивості Table1.IndexFieldNames. Для того, щоб дані НД не можна було змінювати безпосередньо уDBGrid,встановити властивістьDBGrid1.ReadOnlyв значенняTrue.

4. Для включення записів у НД (і відповідно у таблицю БД) з компонента DBGridнатиснути кнопкуInsert, або “стрілка вниз”. Для того, щоб запам’ятати запис необхідно перейти на інший запис;Esc– відмова від запам’ятовування;Ctrl+Del–видалення поточного запису.

Розробка форми з використанням компонентів tTable, tDataSource, tdbEdit, tLabel і редактора полів

1. При виконанні четвертого завдання розмістити на формі компонентиTTable і TDataSource і звязати їх як у попередньому пункті. Активізувати компонентTable1і з контекстного меню вибратиFields Editor(редактор полів). Редактор полів дозволяє включати до складу полів набору даних усі поля або підмножину полів таблиці БД. У вікніForm1.Table1натиснути правою кнопкою миші на порожньому списку полів і вибратиAdd Fields. У вікніAdd Fieldsбуде показано список усіх полів таблиці. Позначити необхідні поля і натиснути кнопку AddабоOK. (Якщо для перегляду значень НД використовується компонентTDBGrid, то на екрані ми побачимо тільки ті поля, що додані до набору даних в редакторі полів.)

2. Виділити у вікні Form1.Table1необхідні поля і перетягнути їх на форму. Для кожного поля буде створено необхідні компонентиTDBEdit, TDBMemo, TDBImage, а також пов’язані з ними компонентиTLabel.

3. Для того, щоб встановити значення властивості DataSourceодночасно для усіх компонентівTDBEdit(елементів управління для роботи з даними), необхідно виділити усі компонентиTDBEdit(при виборі утримувати клавішу <Shift>, або утримуючи <Ctrl> - перетягнути контур). ЗадатиDataSource=DataSourсe1, тобто дані переправляються через об’єктDatаSourсe1.

4. Для кожного компонентаTDBEditвластивістьDataFieldsвказує на ім’я того поля таблиці БД, з яким пов’язаний елемент управління. Для компонентаTLabelвластивістьFocus Controlзв’язує його з відповідним елементом управління для роботи з даними.

Визначення для НД списку полів в редакторі полів призводить до того, що для кожного доданого таким чином поля автоматично створюється компонент TField(поле набору даних). Кожен такий компонент іменується унікальним іменем: для першої складової імені поля береться ім’я НД (Table1), а для другої – ім’я поля таблиці БД. Якщо в редакторі полів виділити ім’я деякого поля, то в інспекторі об’єктів можна встановити або змінити властивості цього поля, а також визначити обробники події для цього поля.

Збереження форми проекту :File / Save Project As.

Для того, щоб зробити форму головною (тобто, щоб вона з’являлася першою при запуску застосування), необхідно виконати такі дії:

  1. Project/Optionsз головного менюDelphi

  2. Відкрити вкладку Formsдіалогового вікнаProjectOptions. Для спискуMainFormклацнути на кнопці розкриття списку і вибратиForm1.

  3. Натиснути OKдля збереження внесених змін.

  4. Компіляція додатку та запуск його на виконання - <F9> або Run/Run. Для того, щоб повернутися вDelphiнеобхідно закрити форму.