Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛР з моніторингу довкілля (методичка).doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

Дослід № 5 визначення масової відсоткової частки натрію хлориду в препараті

Мета роботи: навчитися визначати вміст натрію хлориду в ізотонічному розчині за методом Фаянса – Ходакова.

В основу визначення покладено таке рівняння реакції:

NaCl + AgNO3 = AgCІ + NaNO3

Ем(NaCl) = M(NaCl) )· fекв; fекв = 1.

РЕАКТИВИ

Аргентуму (І) нітрат, 0,1 моль/дм3 розчин;

флуоресцеїн, 0,5 %-вий розчин.

МЕТОДИКА ВИКОНАННЯ РОБОТИ

Розраховану точну наважку натрію хлориду переносять у мір­ну колбу, розчиняють у воді і доводять об'єм до мітки, перемі­шують. Аліквотну частину розчину переносять піпеткою в колбу для титрування, додають приблизно рівний аліквоті об'єм води, 3-5 крапель розчину флуоресцеїну. Одержаний зелений розчин титрують при безперервному перемішуванні на розсіяному світлі стандартним розчином AgNO3 до забарвлення осаду в рожево-чер­воний колір.

Титрування повторюють до одержання відтворюваних резуль­татів.

Розраховують масову відсоткову частку натрію хлориду.

2.4.3 Методи комлексоутворення

Комплексиметричні методи аналізу побудовані на реакціях комплексоутворення з неорганічними і органічними ліган­дами. Найбільше значення в титриметричному аналізі має комп­лексоутворення іонів металів з галогенід- та псевдогалогенід-іонами (NCS -, CN-), а також з групою поліамінокарбонових кислот, що об'єднуються загальною назвою «комплексони».

Реакції, що використовують у комплексиметрії, повинні про­ходити швидко, стехіометрично і кількісно.

Стехіометричність перебігу реакції залежить від координацій­ного числа комплексоутворювача (воно має бути малим) і від дентатності ліганду.

Неорганічні ліганди в більшості випадків монодентатні (Cl-, CN-, NCS-, NH3 та інші), в комплексиметрії їх використання обмежене, тому що на відміну від полідентатних лігандів комплек­соутворення з ними здебільшого перебігає нестехіометрично.

В методах моніторингу довкілля найбільш широке застосування мають комплексонометричні і меркурометричні методи аналізу.

Комплексонометрія (трилонометрія)

Метод грунтується на взаємодії полідентатних лігандів-комплексонів з катіонами лужноземельних і важких металів з утворенням дуже міцних, добре розчинних у воді, у більшості випадків безбарвних, внутрішньокомплексних (хелатних) сполук.

Як титранти використовують розчини трилону Б (динатрієва сіль етилендіамін-N,N,N’,N’-тетраацетатної кислоти дигідрат, динатрію едетат - H2L2-) 0,02 - 0,1 молярної концентрації, який утворює з катіонами ряду металів комплексні сполуки в співвідношенні 1:1, незалежно від валентності іона металу (схематично):

H2L2- +Ме2+ = [MeL]2- + 2H+

H2L2- + Me3+ = [MeL]- + 2H+

H2L2- + Me4+ = [MeL] + 2H+

Стійкість комплексів катіонів металів з трилоном Б значною мірою залежить від природи металу та рН середовища. Напри­клад, Fe3+-іони з трилоном Б утворюють дуже стійкі комплекси і можуть бути визначені в кислому середовищі. Більшість катіонів у цих умовах утворюють менш стійкі комплексні сполуки, тому їх визначення проводять у присутності амоніачного буферного роз­чину (рН = 8...9), який зв'язує гідроген-іони, що утворюються вна­слідок реакцій.

Для фіксування кінцевої точки титрування в комплексонометрії застосовують металохромні індикатори — органічні сполуки, які утворюють у водних розчинах із досліджуваними іонами забарвлені комплекси, менш міцні, ніж комплекс металу з трилоном Б:

Me2+ + H2Ind- = [MeІnd]- + 2H+

При досягненні точки еквівалентності відбувається руйнуван­ня комплексу металу з індикатором, і розчин набуває забарвлення вільного індикатору:

[MeІnd]- + H2L2- = [MeL]2- + H2Ind-

Фіксування моменту еквівалентності в комплексонометрії мо­жна проводитиме не лише візуально, але й потенціометрично.

У комплексонометрії використовують різні способи титруван­ня — пряме, зворотне, титрування замісника, окисно-відновне, непряме алкаліметричне титрування.

У методі прямого титрування досліджувані іони в присутності металохромного індикатору і буферного розчину титрують розчи­ном трилону Б. Цим способом визначають твердість води, Cu2+ , Co2+-, Pb2+-, Ni2+-, Zn2+-, Fe3+-, Al3+-, Ba2+-, Cr3+-, Ca2+-, Mg2+-іони та інші (фактор еквівалентності feкв=1).

У разі зворотного титрування до досліджуваного іона додають точний надлишковий об'єм стандартного розчину трилону Б, бу­ферний розчин, індикатор, нагрівають суміш до завершення реа­кції, охолоджують і надлишок комплексону відтитровують стан­дартним розчином магнію сульфату або цинку сульфату.

Забарвлення розчину в кінцевій точці титрування зумовлено утворенням комплексу металоіндикатору з Mg2+- або Zn2+-іонами:

Me2+ + H2L2- = [MeL]2- + 2H+

надлишок H2L2- + Mg2+ = [MeL]2- + 2H+

Метод титрування замісника ґрунтується на утворенні менш стійкого комплексу Mg2+-іонів з трилоном Б порівняно з іншими катіонами (Кнест = 2,7 · 10-9), тому можлива обмінна реакція з до­сліджуваним іоном:

Me2+ + [MgL]2- = [MeL]2- + Mg2+

Mg2+-іони, що виділились, відтитровують трилоном Б у при­сутності індикатору хромогену чорного.

Mg2+ + [H2L]2- = [MgL]2- + 2H+

Метод непрямого алкаліметричного титрування застосовують виходячи з того, що при взаємодії розчину трилону Б з катіоном виділяється еквівалентна кількість гїдроген-іонів, яку потім відтит­ровують лугом у присутності кислотно-основного індикатору (фак­тор еквівалентності feкв = 1/2):

Me2+ + [H2L]2- = [MeL]2- + 2H+

2H+ + 2OH- = 2H2O

Комплексонометричне визначення органічних сполук побудо­ване на кількісному виділенні досліджуваної речовини у вигляді сполук з цинк(ІІ)- або кадмій(ІІ)-катіонами. Потім Zn2+- і Cd2+-катіони, що не вступили в реакцію, відтитровують розчином три­лону Б у присутності відповідних індикаторів або визначають їх вміст в осаді.

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 5

ПРИКЛАДИ КОМПЛЕКСОНОМЕТРИЧНИХ ВИЗНАЧЕНЬ

Дослід № 1

ПРИГОТУВАННЯ РОЗЧИНУ 0,05 моль/дм3 ТРИЛОНУ Б

Мета роботи: навчитися готувати розчин трилону Б заданої концентрації.

Ем(Na2H2C10H12O8N2) = M(Na2H2C10H12O8N2) )· fекв; fекв = 1

РЕАКТИВИ

Динатрієва сіль етилендіамін- N,N,N’,N’-тетраацетатної кислоти дигідрат, динатрію едетат (трилон Б), х. ч.

МЕТОДИКА ВИКОНАННЯ РОБОТИ

Розраховану наважку динатрієвої солі етилендіамін-Ν,Ν,Ν',Ν'-тетраацетатної кислоти дигідрату Na2H2C10H12O8N2 · 2H2O зважу­ють на технічних терезах і розчиняють у воді в мірному стакані, доводять об'єм до 1 дм3, перемішують, фільтрують крізь паперо­вий фільтр у посуд для зберігання розчину.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]