Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
м.вказ_s.r._ пор_вняльна граматика.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
140.8 Кб
Скачать

Теми рефератів

1. Предикативні комплекси у порівнюваних мовах. Питання для самоперевірки

1. Які одиниці синтаксичного рівня є основними в порівнюваних мовах?

  1. Які типи синтаксичного зв’язку ви знаєте?

Література: [1, c.280-300; 4, c.120-122; 7, c.90-105; 6,c.209-220].

Тема 9 Типологія простого речення

Типологія речення. Речення як головна одиниця синтаксичного рівня англійської та української мов. Ізоморфізм та аломорфізми у системі структури, семантики, граматичної модальності, двочленних речень порівнюваних мов. Просте речення. Члени речення в англійській та українській мовах.

Теми рефератів

1. Типологія питальних речень.

2. Типологія наказових речень.

3. Речення умовної модальності: порівняльний аналіз.

4. Типологія заперечних речень.

5. Граматичні, емфатичні та комунікативні функції порядку слів у порівнювальних мовах.

Питання для самоперевірки

1. Класифікація простих речень за :

а) метою висловлювання;

б) структурою.

2.Функції порядку слів у порівнюваних мовах.

Література: [ 1, c.301-330; 3, c.200-209; 5, c.183-200; 6, c.174-194].

Тема 10 Типологія членів речення

Підмет і його структурно-семантичні типи. Підмет, вираженний структурами вторинної предикації та формальними чи безособовими\ неозначеним займенником у реченнях англійської мови. Підмет, вираженний іменниковими асиндетичними словосполученнями типу NN, NNN, NNNN тощо.

Структурно-семантичні типи присудка в англійській та українській мовах. Типологічні риси схожості й окремі відмінності у вираженні й функціонуванні присудка в реченнях англійської та української мов.

Структурно-семантичні типи додатка в англійській та українській мовах. Додатки віддієслівних іменників та прикметників, слів категорії стану (пор. afraid of something) в англійській та українській мовах.

Прикладка. Ізоморфні й аломорфні ознаки прикладки в порівнюваних мовах.

Структурно-семантичні типи обставини. Ізоморфні та аломорфні риси обставнних членів речення англійської та української мов. Відокремлені, однорідні, вставні й уточнюючі члени речення в порівнюваних мовах.

Критерії визначення типів структурних схем речень: за місцем розташування присудка відносно підмета, усталеністю (неусталеністю) порядку слів, прямим (непрямим) порядком слів. Ізоморфізм простих і складних речень \ їх класів у порівнюваних мовах.

Синтаксична модальність речення. Речення умовної і питальної модальності. Речення спонукальної, гіпотетичної, переповідної модальності.

Внутрішньо-синтаксична структура речення (прості речення, двоскладні, односкладні речення, неповні речення, слова-речення, незакінчені речення). Типологічна схожість / відмінність структурних схем речення англійської та української мов.

Відокремлення членів речення як прояв синтагматичного членування речення. Семантика речення. Семантичні ролі членів речення в порівнюваних мовах.

Тема-рематичне членування речення. Риси схожості й відмінності в його реалізації в порівнюваних мовах.

Синтаксична роль інтонації в порівнюваних мовах. Риси схожості й відмінності інтонаційного контуру простих і складних речень англійської та української мов.