Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 4.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
73.73 Кб
Скачать

УКООПОСВІТА

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ФІНАНСОВО-КОМЕРЦІЙНИЙ КОООПЕРАТИВНИЙ КОЛЕДЖ ІМ. С. ГРАНАТА

“Затверджую”

Заступник директора з

навчально-методичної роботи

________Л.Б. Сорока

“__“___________2011

Лекція

з дисципліни « Бюджетна система »

на тему:

Зміст та характеристика доходів бюджету.

для спеціальності

5.03050801 “Фінанси і кредит”

Викладач Яковина І.О.

Розглянуто та затверджено

на засіданні циклової комісії

фінансово-облікових та економічних дисциплін

Протокол № ___

від "__"___________2011 р.)

Голова циклової комісії

______________ М.Ю.Томин

м. Івано-Франківськ

2011р.

Навчально-методична карта лекційного заняття № 4.

Тема: Зміст та характеристика доходів бюджету.

Кількість годин: 2

Вид заняття: Лекція.

Мета заняття:

- навчальна: вивчити джерела та структуру доходів бюджету держави.

- виховна: формування відповідальності за наповнення бюджету держави.

Міжпредметні звязки: Фінанси, податкова система, правознавство.

Матеріально-технічне забезпечення заняття: мультимедійний проектор, роздатковий матеріал (Бюджетний кодекс, Податковий кодекс, таблиці).

Організація заняття: вітання, перевірка явки студентів і готовності до заняття.

Мотивація: Показати необхідність розуміння джерел та структури доходів бюджету держави в професійній діяльності фахівця з фінансів та кредиту.

План.

1. Джерела формування доходів.

  1. Склад і структура доходів бюджету.

  2. Загальна характеристика податкових надходжень бюджету.

Активізація розумових здібностей: Постановка проблеми наповнення бюджету.

Самостійна робота: Правове регулювання формування доходів.

Домашнє завдання: опрацювати лекцію та завдання самостійного вивчення.

Література:

1. Конституція України.

  1. Бюджетний кодекс України.

  2. Податковий кодекс України.

  3. Закон України ” Про Державний бюджет України на 2010 рік”

  4. Закон України ” Про Державний бюджет України на 2011 рік”

  5. Василик О.Д., Павлюк К.В. Державні фінанси України. Підруч. – К.: Центр навч. Літ., 2003.

  6. Пасічник Ю.В. Бюджетна система України. Навч. посібн. – К.: Знання, 2008.

  7. Фещенко Л.В. та інші. Бюджетна система України. Навч. посібн. – К.: Кондор, 2008.

Викладач: Яковина І.О.

Тези.

Доходи бюджетів відіграють важливу роль у соціально – економічному розвитку суспільства. Централізація значної частини фінансових ресурсів держави у бюджетах різних рівнів дає можливість проводити єдину фінансову політику, забезпечувати перерозподіл коштів на користь пріоритетних галузей економіки, задовольняти приблизно на однаковому рівні потреби соціальної сфери незалежно від того, на якій території функціонують її установи.

Доходи бюджетів, з одного боку, є результатом розподілу вартості валового внутрішнього продукту між різними учасниками відтворювального процесу, а з другого – виступають об’єктом подальшого розподілу сконцентрованої в руках держави вартості, тому що остання використовується для формування бюджетів різних рівнів.

Доходи бюджету є фінансовою базою діяльності держави. Їх склад, форми мобілізації залежать від системи і методів господарювання, а також від економічних завдань, які вирішує суспільство в той чи інший період. Як економічна категорія доходи бюджету – це фінансові відносини, що виникають між державою, суб’єктами господарювання та населенням у процесі формування бюджетних фондів. Бюджетний кодекс України визначає доходи бюджету як усі податкові, неподаткові та інші надходження на безповоротній основі, справляння яких передбачено законодавством України.

Джерелами формування доходів виступають:

створений ВВП, точніше та його частина, яка переходить у власність держави у вигляді різного виду платежів;

національне багатство - відображає накопичені матеріальні цінності і розвідані природні ресурси (доходи від приватизації державного майна, від продажу золотовалютного запасу та інших цінностей). Використовується тоді, коли не вистачає ВВП чи є певний надлишок природних ресурсів.

Поповнення ресурсів бюджетного фонду може здійснюватись також за рахунок внутрішніх і зовнішніх позик та емісії паперових грошей. Кошти, що залучаються державою на відплатній основі — тимчасово вільні грошові кошти юридичних осіб, заощадження населення, іноземний капітал (через продаж на фінансовому ринку державних облігацій; отримання кредиту під заставу пакету акцій великих підприємств; отримання державних позик від окремих держав або від міжнародних фінансово-кредитних установ) відображають кредитний метод формування бюджетних ресурсів, що передбачає поворотність запозичень і платність за їх використання. Виходячи з цього, кошти, мобілізовані на основі державних позик, необхідно розглядати не як джерело формування доходів бюджету, а як спосіб тимчасового поповнення бюджетного фонду. Емісія паперових грошей - це найбільш непопулярний захід, оскільки він посилює інфляційні процеси і має негативні соціально-економічні наслідки - збільшується тільки номінальна кількість грошей, а реальна вартість фінансових ресурсів не змінюється.

На рівень доходів Державного бюджету впливають зовнішні та внутрішні фактори. Вони можуть мати економічне, соціальне, політичне, національне спрямування.

За економічним напрямком розрізняють:

Зовнішні фактори:

Зовнішній державний борг, рівень інтеграції у зовнішньоекономічний простір, рівень цін на енергоносії, сальдо торговельного балансу, рівень зовнішньої фінансової допомоги від іноземних держав, міжнародних фінансових організацій.

Внутрішні фактори:

Рівень податкових ставок, рівень банківського процента, рівень податкової спроможності населення, об’єкти приватизації, рівень ВВП, курс національної валюти, рівень інфляції, внутрішній державний борг.

2. Склад доходів бюджетів, форм мобілізації грошових ресурсів до бюджетів залежить від системи і методів господарювання, а також від завдань, що вирішуються суспільством в той чи інший період. Він визначається Бюджетним кодексом України (ст.29) та законами про Державний бюджет на відповідний бюджетний рік.

Основним положенням, що має визначати структуру доходів бюджетів, є наявна система витрат держави на економічні й соціальні потреби, визначена законодавством. Таким чином, склад бюджетних доходів, їх структура органічно пов’язані з обсягами суспільного продукту і національного доходу і визначаються фінансовою політикою держави.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]