Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пр № 4.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
27.51 Кб
Скачать

Інструкційна картка до виконання практичної роботи № 4. Тема: Прилади радіаційної розвідки й дозиметричного контролю.

Мета: навчитись визначати формування радіаційної обстановки на території України, виявити небезпечність радону; визначити призначення деяких приладів радіаційної розвідки й дозиметричного контролю.

Матеріально-технічне обладнання: навчальні посібники, звіти з практичних робіт, інструкційна картка до виконання практичної роботи № 4, схеми приладів радіаційної розвідки й дозиметричного контролю .

Література: Желібо Є.П. ,Заверуха Н. М., Зацарний В.В. Безпека життєдіяльності: Навчальний посібник для студентів вищих закладів освіти України І-ІV рівнів акредитації/ За ред.. Є.П.Желібо, В.М. Пічі. – Київ: "Каравела", 2001. – С.123-133.

Зміст та послідовність виконання роботи.

ВХІДНИЙ КОНТРОЛЬ :

Продовжіть речення:

1. Радіаційна аварія – __________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

2. Радіоактивне забруднення – __________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

3. Радіаційний контроль – ______________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

4. Іонізуючі випромінювання – __________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Завдання до практичної роботи № 3.

Користуючись довідничком виконати завдання за індивідуальними варіантами.

Довідничок

Радіаційна і хімічна розвідка, дозиметричний та хімічний контроль, є одним із головних заходів, що здійснюються в ході ліквідації наслідків радіаційної (хімічної) небезпечної надзвичайної ситуації і спрямовані на виявлення радіаційної (хімічної) обстановки в районі аварії (катастрофи).

Дозиметричний і хімічний контроль, що здійснюється в районах аварій (катастроф), включає:

–визначення ступеню зараження радіоактивними речовинами (СДОР) обладнання, будинків, споруд, техніки, повітря, ґрунту і джерел води в районі аварії, контроль за його змінами за часом;

– встановлення можливості безпечного перебування сил ЦО і населення в районі аварії (катастрофи) без засобів захисту;

– визначення меж територій, забруднених стронцієм-90 і цезієм-137;

– ідентифікація не маркірованих і безгосподарних СДОР.

Враховуючи високі рівні радіації в районі аварії з викидом радіоактивних речовин та швидкоплинність попадання СДОР в навколишнє природне середовище при аваріях на хімічно небезпечних об’єктах, а також формування їх концентрацій ураження, часовий фактор в організації і проведенні радіаційної і хімічної розвідки, дозиметричного і хімічного контролю має першорядне значення.

Перша інформація про аварії на радіаційно небезпечних об’єктах та формування небезпечних концентрацій СДОР при хімічних аваріях, напрямку розповсюдження зараженого повітря, як правило, надходить від стаціонарних радіаційних та хімічних датчиків, що встановлюються на територіях радіаційно і хімічно небезпечних об’єктах господарської діяльності і в санітарних захисних зонах навколо об’єктів.

На основі цієї інформації і з врахуванням метеорологічної обстановки організується проведення радіаційної (хімічної) розвідки.

Радіаційна (хімічна) розвідка в районі аварії починається з розвідки її осередку та в санітарно-захисній зоні (для АЕС – 30 км зона). При чому, як правило, вона організується одночасно з виконанням завдань силами ЦО, що проводять рятувальні і інші невідкладні роботи, в яких раніше всіх приймають участь сили аварійно-рятувальних служб.

Підхід до осередку аварії (аварійному цеху, дільниці, ємності) здійснюється з підвітряної сторони. Близько межі зараження організується рубіж вводу груп розвідки в осередок аварії. Розвідка осередку аварії ведеться групами розвідки в складі не менше 3-х чоловік, один із яких є хіміком (дозиметристом) - розвідником.

Радіаційна (хімічна) розвідка на території суб’єктів господарської діяльності групами розвідки, як правило, проводиться на розвідувальних хімічних машинах (автомобілях) або в пішому порядку. При цьому розвідувальні групи, рухаються між цехами (дільницями), через кожні 50-100 м зупиняються і за допомогою приборів виконують заміри, визначають межі зараження і розповсюдження радіоактивних (хімічних) речовин. Межі зараження позначаються знаками огородження.

З метою вирішення задач дозиметричного і хімічного контролю аналізи проб, що відібрані радіаційними (хімічними) розвідувальними дозорами, проводяться в стаціонарних лабораторіях (об’єктових), лабораторіях санепідемстанцій, лабораторіях МСЛК.

Організатором діяльності цієї системи є МНС України, а основними виконавцями - Держкомгідромет, МОЗ, Мінагропром та інші центральні органи державної виконавчої влади, а також підприємства, установи і організації, що входять до сфери їхнього управління.

Спеціальні підрозділи зазначених центральних органів державної виконавчої влади щодобово інформують МНС України про наявний стан навколишнього природного середовища та в установлений термін подають відомості про прогноз на найближчій час. Про загрозливі явища МНС України повідомляється негайно.

Основні терміни і визначення, які характеризують радіаційні надзвичайні ситуації:

Радіаційна аварія – аварія на радіаційному небезпечному об’єкті, що приводить до виходу або викиду РР і (або) іонізуючих випромінювань за передбачені проектом для нормальної експлуатації даного об’єкту межі в об’ємах, які перевищують встановлені границі безпеки його експлуатації.

Радіоактивне забруднення – забруднення поверхні землі, атмосфери, води чи продовольства, харчової сировини, кормів і різних предметів РР в об’ємах, що перевищують рівень, встановлений нормами радіаційної безпеки і правилами робіт з РР.

Радіаційний контроль – контроль за дотриманням норм радіаційної безпеки і основних санітарних правил роботи з РР і іншими джерелами іонізуючого випромінювання, а також отримання інформації про рівні опромінення людей і про обстановку на об’єкті та в довкіллі.

Іонізуючі випромінювання – це будь-яке випромінювання, взаємодія якого із середовищем призводить до утворення електричних зарядів різних знаків. Розрізняють корпускулярне (α і β) і фотонне (γ) іонізуюче випромінювання.

Для виявлення і виміру іонізуючих випромінювань радіоактивних речовин використовуються дозиметричні прибори –рентгенометри, радіометри-рентгенометри, індикатори, індивідуальні дозиметри.

Рентгенометр ДП-2 використовується для виміру потужностей доз гамма-випромінювання в діапазоні від 0 до 200 Р/г. Весь діапазон розбито на три піддіапазони: перший від 0 до 2 Р/г, другий від 0 до 20 Р/г, а третій від 0 до 200 Р/г. Прибор працездатний в інтервалах температур від –0 до +50 ˚C та відносній вологості повітря до 98 %. Джерело живлення – сухий елемент 1,6-ПМЦ-У-8 (145У) забезпечую безперервну роботу на протязі 60 годин. Маса прибору – біля 3,5 кг.

Радіометр бета-гамма випромінювання “Прип’ять” призначається для індивідуального і колективного користування при вимірі потужності еквівалентної (експозиційної) дози гамма-випромінювання, щільності потоку бета-випромінювання і об’ємної (питомої) активності в рідких і сипучих речовинах.

Діапазони виміру для: фотонного іонізуючого випромінювання – від 0,1 до 199,9 мкЗв/г; щільності потоку бета-випромінювання – від 10 до 19,9·103 см-2·хв; питомої (об’ємної) активності бета-випромінювання ізотопів в рідких і сипучих речовинах – від 1,4·10-5 до 3,7·10-3 Бк/ кг (Бк/л) або 2·10-5 - 1,1·10-7 Кі/кг (Кі/л). Час встановлення робочого режиму до 5 с, а час встановлення показників за вибором оператора – 20 с; 200 с при виміру ПЕД і щільності бета-часток; 10 хв. і 100 хв. при виміру питомої активності.

Живлення прибору від елементу типу “Крона” або “Корунд”, а також зовнішнього джерела напругою від 4 до 12 В. Час безперервної роботи від мережі перемінного струму не менше 24 години. При автономному живленні не більше 6 годин. Маса прибору – 0,25 кг.

Дозиметр-радіометр побутовий АНРИ-01 “Сосна” призначається для індивідуального користування населенням з метою контролю радіаційної обстановки на місцевості, в жилих і робочих приміщеннях.

Діапазони виміру: потужності експозиційної дози гамма-випромінювання (ПЕД) від 0,01 до 9,999 мР/г; польової еквівалентної дози (ЕД) гамма-випромінювання від 0,1 до 99,99 мкЗв/г. Час виміру до 20 с. Живлення прибору від елементу типу “Корунд”, що забезпечує безперервність роботи протягом 6 годин. Маса прибору-0,35 кг.

Дозиметр побутовий “Мастер-1” відповідає призначенню дозиметру “Сосна”. Діапазон виміру: потужності експозиційної дози гамма-випромінювання (ПЕД) від10 до 999 мкР/г; польової еквівалентної дози (ЕД) гамма-випромінювання від 0,1 до 0,999 мкЗв/г. Час виміру до 36 с. Живлення прибору від 4 елементів СЦ-32 або МЦ-0070. Маса прибору-0,1 кг.

Індикатор зовнішнього гамма-випромінювання “БЕЛЛА” призначається для виявлення і оцінки за допомогою звукової сигналізації інтенсивності гамма-випромінювання, а також визначення рівня потужності еквівалентної дози за цифровим табло.

Діапазон виміру потужності еквівалентної дози (ПЕД) від 0,2 до 99,99 мкЗв/г. Час на встановлення робочого режиму не більше 10 с. Живлення прибору від елементів типу “Корунд” забезпечує безперервність роботи до 20 годин. Маса прибору 0,25 кг.

Радіометр комбінований КРК-01А призначається для виміру концентрації бета-активних ізотопів в твердих, рідких і сипучих речовинах. Живлення прибору від електромережі 220 В, 50 Гц.

Діапазони виміру: сумарної бета-активності в твердих, рідких і сипучих пробах від 1·10-8 до 1·10-6 Кі/кг; в тому числі для ізотопів йоду і фтору в питній воді 1·10-10 до 1·10-7 Кі/л; сумарної бета-активності в питній воді від 1·10-10 до 1·10-5 Кі/л; в тому числі для ізотопів цезію в питній воді 1·10-10 до 1·10-7 Кі/л.

Бета-радіометр РБК-4-ІЕМ призначається для експресних вимірів питомої, об’ємної і масової бета-активності води, ґрунту, рослинності, харчових продуктів, а також радіоактивних благородних газів. Має два блоки детектування.

Діапазони вимірів: проб води від 5·10-5 мкКі/л до 0,5 мКі/л; сипучих проб від 5·10-5 мкКі/кг до 0,5 мКі/кг; газів від 5·10-5 мкКі/л до 0,1 мКі/л. Живлення прибору від електромережі 220 В. Час виміру до 35 хв. Маса комплекту–16 кг.

Вимірювач іонізуючих випромінювань ИМД-12 призначається для виміру питомих альфа- і бета- активностей проб продовольства, води, фуражу, а також зовнішнього бета-випромінювання різних поверхонь і потужності експозиційної дози гамма-випромінювання. Прибор має п’ять блоків детектування, що забезпечує вимір в діапазонах (табл.8.5). Час встановлення робочого режиму 2 хв. Живлення прибору від 6 елементів А-343 або від електромережі 220 В, 50 Гц.

Радіометр бета-виявлення “Бета” призначається для контролю забруднення води і продуктів харчування бета-активності радіонуклідами, а також контролю радіоактивного забруднення різних поверхонь. Діапазон виміру від від 5·10-9 до 1·10-6 Кі/кг (Кі/л). Час виміру підготовленої проби – 1, 10, 100, 500, 1000 і 2000 сек. Радіометр подає звуковий сигнал про закінчення виміру. Час встановлення робочого режиму -1 хв. Живлення здійснюється від блоку живлення 5Б або 3 елементів типу “Уран”, що забезпечує безперервну роботу протягом 6 г. Маса прибору в комплекті – 19,6 кг.

Комплект індивідуальних дозиметрів ДП-22-В призначається для виміру індивідуальних доз гамма-випромінювання, складається з зарядного устрою ЗД-5 і 50 прямого показання дозиметрів ДПК-50-А. Дозиметри ДПК-50-А забезпечують вимір дози гамма-випромінювання від 2 до 50 рентген при потужностях доз від 0,5 до 200 Р/г. Показання відраховують за шкалою, яка розташована в дозиметрі. Працездатність забезпечена в інтервалі температур від –40 до +50 ˚C. Саморозряд дозиметрів в нормальних умовах за 24 години не перебільшує двох поділок шкали. Маса дозиметра 32 г. Живлення зарядного устрою здійснюється від двох елементів 1,6-ПМЦ-У-8 (145У). Тривалість роботи з одним комплектом живлення не менше 30 г. Маса комплекту без джерела живлення 5,5 кг.

Комплект індивідуальних дозиметрів ДП - 24 складається з зарядного устрою ЗД-5 і п’яти дозиметрів ДКП-50-А. Маса комплекту без джерела живлення 3 кг.

Хімічний дозиметр гамма- і нейтронного випромінювання ДП-70МП має призначення для виміру дози опромінення в межах від 50 до 800 Р. Визначення дози опромінення здійснюється за допомогою польового калориметру ПК-56М. Відлік вимірюваних доз проводиться за шкалою калориметру безпосередньо в рентгенах. Дозиметр і калориметр забезпечують вимірювання доз опромінення в інтервалі температур від –40 до +50 °C. Маса дозиметру 46,5 г, калориметру в футлярі – 1,4 кг.

Комплект вимірювачів дози ИД-02 призначається для виміру поглинутої дози гамма-нейтронного випромінювання. Склад комплекту: вимірювачі дози ИД-02 –10 шт.; футляр. Діапазон вимірювання від 0 до 200 мрад/с потужності дози до 50 мрад/с. Маса комплекту - 0,65 кг, дозиметру 22 г.

Комплект вимірювачів дози термолюмінесцентний КДТ-02 призначається для виміру експозиційної дози рентгенівського і гамма-випромінювання, реєстрації доз хронічного опромінювання (малих доз). Є індикатором бета-випромінювання. Склад комплекту: устрій перетворення УПФ-07; рахунковий прибор ПСО2-4; дозиметри ДПГ-02 (100 шт.), ДПГ-03 (100 шт.), ДПС-11 (10 шт.).

Діапазон виміру дозиметрів: ДПГ-02, ДПС-11 від 0,1 до 1000 Р; ДПГ-03 від 1,0 до 1000 Р. Час встановлення робочого режиму – 10 хв., відрахування показнику детектору до 75 сек. Живлення прибору від електромережі 220 В, 50 Гц. Маса прибору в комплекті – 30 кг.

Радіометрична лабораторія в укладці РЛУ-2 призначена для визначення ступені зараженості радіоактивними продуктами продовольства, фуражу, води, ґрунту, речового та іншого майна.

Лабораторія дозволяє виконувати кількісне визначення питомого зараження об’єктів бета-активними речовинами від 10-7 Кі/кг (або Кі/л) і вище. За 10 г роботи лабораторії можливо провести до 12 аналізів проб води і інших рідин або 40-70 аналізів проб різних продуктів харчування, фуражу та інших речовин.

Для розгортання лабораторії необхідно приміщення загальною площею 10-15 м2 . Час розгортання лабораторії в приміщенні 20 хв. Час на проведення дезактивації майна лабораторії після 10 годин роботи складає 60-90 хв.

Сьогодні прилади радіаційного контролю "ЕКОТЕСТ" (зокрема МКС-У та МКС-05 "ТЕРРА") знаходяться на озброєнні в Українській Армії. Їх використовують практично всі силові структури, вони працюють в атомній енергетиці та народному господарстві України.

Сучасний побутовий дозиметр з'явився в Україні порівняно недавно. Побутовий дозиметр радіометр МКС-05 "Терра-П" – це унікальний прилад, створений за найновішими технологіями на основі професійного дозиметра. Прилад призначений для вимірювання потужності еквівалентної дози гамма- випромінювання, оцінки поверхневої забрудненості бета-радіонуклідами.

Дозиметр "Терра-П" використовується для побутових цілей: контролю радіаційної чистоти місць проживання, роботи та відпочинку, предметів побуту, одягу, поверхні ґрунту та присадибних ділянок, транспортних засобів, будівельних матеріалів, оцінки радіаційного забруднення продуктів харчування.

Вихідний контроль.

  1. Назвіть побутові прилади радіаційного контролю:

________________________________________________________________________________________________________________________________

  1. Назвіть сучасний побутовий прилад радіаційного контролю:

________________________________________________________________

Варіант І.

Завдання №1.

В ході ліквідації наслідків радіаційної (хімічної) небезпечної надзвичайної ситуації здійснюються такі заходи_______________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

Завдання № 2.

Як ви розумієте поняття "радіаційний контроль" і "дозиметричний контроль"?

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Завдання № 3.

Для виявлення і виміру іонізуючих випромінювань радіоактивних речовин використовуються такі прилади, як __________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Завдання № 4.

Яким приладом вимірюють рівень радіації в жилих і робочих приміщеннях?

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Варіант ІІ.

Завдання № 1.

Дозиметричний і хімічний контроль включає такі заходи:

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Завдання № 2.

Як здійснюється розвідка радіаційної ситуації на будь-якій території?

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Завдання № 3.

Які прилади радіаційної розвідки й дозиметричного контролю ви знаєте?

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Завдання № 4.

Охарактеризуйте дозиметр-радіометр побутовий АНРИ-01 “Сосна”

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Варіант ІІІ.

Завдання № 1.

У чому полягає небезпека радіаційного випромінювання для населення?

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Завдання № 2.

Охарактеризуйте прилади радіаційної розвідки і дозиметричного контролю.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Завдання № 3.

З метою вирішення задач дозиметричного і хімічного контролю аналізи проб здійснюються в __________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]