Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
підпр. право.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
372.74 Кб
Скачать

4.Розв’язати ситуаційне завдання.

Господарське товариство «Меркурій», яке займалося закупівлею а також реалізацією господарської продукції , складалося з п’яти учасників : магазину «Дари ланів», кооперативу «Осінь», малого підприємства «Транспортник», громадян Петренко О.П. і Іваненко.І.І. Учасники товариства внесли відповідні вклади при утворенні статутного фонду.

В установчих документах було вказано, що магазин, кооператив, мале підприємство несуть відповідальність по зобов’язанням товариства всім своїм майном, а відповідальність Іваненка І.І. і Петренка О.П. обмежується їх вкладами у майні товариства.

1.Який вид господарського товариства створено в даному випадку? Охарактеризуйте його

2.На підставі яких установчих документів діє даний вид господарського товариства?

5.Розв’язати ситуаційне завдання.

Між підприємством "Екрос" та нерезидентом було укладено договір поставки партії товару. В обумовлений законодав­ством 90-денний термін нерезидент не зміг розрахуватися із підприємством "Екрос", у зв'язку із чим податкова інспекція нара­хувала останньому пеню. Підприємство звернулося до господарсь­кого суду із позовом про визнання недійсним рішення податкової інспекції, посилаючись на те, що його не може бути визнано вин­ним у порушенні 90-денного терміну, оскільки нерезидент не зміг вчасно розрахуватися внаслідок кризи на валютному ринку Російської Федерації.

Питання:

1. Які умови притягнення до відповідальності резидента за по­рушення строку розрахунку за експортним контрактом?

2. Які правовідносини склалися між резидентом і нерезидентом та між резидентом та податковою інспекцією? Яке значення має вина у цих правовідносинах?

3. Яке рішення має прийняти суд?

6.Дайте визначення поняття “в Україні встановлюються такі види експортних (імпортних) квот”

ЗАТВЕРДЖЕНО

на засіданні кафедри фінансів

Протокол № ____ від ____ серпня 2012 р.

Зав. каф. _______ к.е.н., проф. Данілов О.Д.

Викладач: ст.викладач ___________ Менів Л.Д.

КИЇВСЬКИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ ІНСТИТУТ МЕНЕДЖМЕНТУ

Кафедра ФІНАНСІВ

Дисципліна “Підприємницьке право”

КОМПЛЕКСНА КОНТРОЛЬНА РОБОТА

ВАРІАНТ №24

1.Проаналізуйте новацію, поєднання боржника і кредитора в одній особі та передання відступного як спосіб припинення договірних зобов’язань.

2. Проаналізуйте порядок виконання рішень господарського суду.

3. Правова регламентація заборон щодо провадження громадянами підприємницької діяльності.

4.Розв’язати ситуаційне завдання.

Комерційний банк звернувся до господарського суду із позовом про визнання неправомірними дій арбітражного керуючого. Неправомірні дії арбітражного керуючого, на думку позивача, полягали у невнесенні вимог банку, які, крім того, частково були забезпечені заставою, до реєстру вимог кредиторів.

Питання:

1. Висвітліть порядок виявлення кредиторів.

2. Який порядок задоволення грошових вимог кредиторів під час ліквідаційної процедури? Яке рішення має прийняти суд?

5.Розв’язати ситуаційне завдання.

За договором, укладеним між українським і російським контрагентами, останній протягом певного терміну зо­бов'язувався поставити хімікати. Зобов'язання вчасно виконано не було, і українська сторона звернулася до суду із вимогами про стяг­нення передбаченої договором неустойки і відшкодування збитків, які виникли внаслідок зупинки виробництва. Заперечуючи проти позовних вимог, відповідач надав докази, що у зазначений період він неодноразово намагався відправити товар контрагенту, але рішен­ням уряду Російської Федерації було введено тимчасову заборону на експорт цього виду продукції. Також він підкреслив, що продукція у визначеній договором кількості перебуває на складі виробника та її буде поставлено одразу після зняття заборони на експорт.

Питання:

1. Дайте загальну характеристику зовнішньоекономічного дого­вору та його істотних умов.

2. Чи можна притягти до відповідальності російського контра­гента, який не виконав договірного зобов'язання?

3. Вирішіть ситуацію.