Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
056-211.DOC
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
513.02 Кб
Скачать

23

МIНIСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Національний університет водного господарства та природокористування

Кафедра водовідведення, теплогазопостачання і вентиляції

056-211

Методичнi вказiвки

до виконання курсового проекту з предмету

"Теплопостачання промислових об’єктів”

для студентів спеціальності 8.092108

"Теплогазопостачання та вентиляція”

усіх форм навчання

частина 2. Проектування промислової котельні

Рекомендовано до друку

методичною комiсiєю ІВГ

з спеціальності 7.092108

“Теплогазопостачання і вентиляція”

Протокол N 8 від 21. 04. 2005р

Рiвне - 2005

Методичні вказівки до виконання курсового проекту з предмету "Тепло-постачання промислових об’єктів” для студентів спеціальності 8.092108 "Теплогазопостачання і вентиляція" усіх форм навчання. Частина 2. Проекту-вання промислової котельні. /Вижевська Т.В. - Рiвне: НУВГП, 2005.- 24с./

Упорядник - Вижевська Т.В., доцент, к.т.н.

Відповідальний за випуск - зав. кафедрою водовідведення, теплогазопостачання і вентиляції Гіроль М.М., професор, д.т.н.

З М І С Т

1. Проектування котельні

3

1.1.Принципіальні теплові схеми котелень

3

2. Розрахунок теплової схеми котельні

12

2.1. Вихідні дані для розрахунку

12

3. Розрахунок водогрійної частини теплової схеми котельні

13

3.1.Розрахунок відпуску теплоти

13

3.2.Розрахунок витрати мережної води.

14

3.3.Вибір водогрійних котлів.

15

3.4.Розрахунок водного балансу котельні

16

4. Розрахунок парової частини теплової схеми котельні

18

4.1.Визначення витрат пари для підживлення мережі.

18

4.2.Визначення витрат пари на живлення котла

19

4.3.Розрахунок витрат пари на підігрівання сирої води

20

4.4.Розрахунок балансу деаератора живильної води

21

4.5. Вибір парового котла

21

Рекомендована література

24

©Вижевська Т.В. ,2005

©Нувгп, 2005

1. Проектування котельні

1.1.Принципіальні теплові схеми парових котелень.

Парові котельні з котлоагрегатами низького тиску (1,4 або 2,4 МПа) призначені для одночасного відпуску пари та гарячої води, тому в їх теплові схеми входять установки водопідготовки.

На рис.1 наведена теплова схема парової промислово-опалювальної котельні з відпуском теплоти при закритій системі теплопостачання.

Рис. 1 Принципіальна теплова схема парової промислово-опалювальної котельні з відпуском теплоти при закритій системі теплопостачання.

1 – паровий котел. 2 – редукційна охолодна установка, 3 – деаератор живильної води, 4 – охолодник випару деаератора, 5 – сепаратор безперервного продування котла, 6 – насос для подавання живильної води в котел, 7 – охолодник продувальної води, 8 – перший ступінь хімічного очищення води, 9 – підігрівник сирої води, 10 – насос для подавання сирої води на підготовку, 11 – водопідігрівальна установка, 12 – насос для подавання поворотної мережної води на підігрівання, 13 – насос подавання підживлювальної води до поворотної мережі, 14 – перепускний вентиль.

Пара, яка здобувається в котлах 1, проходить через редукційну охолодну установку 2, де відбувається зниження її тиску, і надходить до паропроводу, яким подається на технологічні потреби, у водопідігрівальну установку 11 і мазутне господарство. Частина пари витрачається на власні потреби котельні – деаерація хімічно очищеної води, підігрівання сирої води. Чистий конденсат водяної пари після водопідігрівача 11 подається в деаератор живильної води 3, а звідти повертається в котел.

Гаряча вода, необхідна для опалення, вентиляції, гарячого водопостачання (мережна вода), нагрівається у водопідігрівальній установці 11. Поворотна мережна вода насосом 12 подається у водопідігрівальну установку, яка складається з двох послідовно сполучених теплообмінників. У першому за ходом мережної води гріючим теплоносієм є конденсат водяної пари, яка утворюється в другому теплообміннику – пароводяному підігрівнику, теплоносієм якого є пара після редуктора. Нагріта до потрібної температури вода надходить у подавальний трубопровід теплової мережі.

Підживлювальна вода, яка компенсує втрати конденсату і витікання води з мережі, готується з сирої водопровідної води. Сира вода насосом 10 подається в пароводяний теплообмінник 9 (теплоносій – свіжа пара), де підігрівається до температури 20-30оС і спрямовується в перший ступінь хімічного очищення 8, в якому пом’якшується і позбувається лужності. Далі вода підігрівається в охолоднику продувальної (теплоносій) води 7, охолоднику випару деаератора 4 і надходить в головку деаератора 3.

Деаерація живильної води і води для підживлення, яка полягає у видаленні з води кисню, вуглекислого та інших газів з підвищенням температури до кипіння, потрібна для зменшення корозій поверхонь нагрівання, трубопроводів котельні та теплової мережі, а також для запобігання погіршенню тепловіддачі і зниженню ефективності роботи теплообмінної апаратури.

У парових котельнях застосовують деаератори, які працюють при тиску, близькому до атмосферного (0,12 МПа) і температурі 104 оС. В деаератор подається пара після редуктора 2 з тиском 0,7 МПа. Суміш газу і пари (випар) безперервно відводиться від головки деаератора в охолодник 4, де пара конденсується, а гази відводяться в атмосферу. Теплота випару утилізується шляхом підігрівання хімічно очищеної води в 4. Конденсат випару у великих котельнях повертається в цикл, в дрібних скидається в дренаж.

Деаерована вода живильним насосом 6 спрямовується у водяний економайзер парового котла і охолодник редукційної установки. Тепло води безперервного продування котлоагрегату після сепаратора 5 утилізується в охолоднику 7, де продувна вода віддає тепло хімічно очищеній, охолоджується до 40оС і скидається в дренаж. Якщо загальна жорсткість мережної води не перевищує 0,05 мг-екв/л, то допускається використовувати продувну воду для підживлення теплової мережі закритої системи теплопостачання. Пара з сепаратора 5 безперервного продування, що утворюється завдяки зниженню тиску продувальної води з 1,4 (2,4) МПа після котла до 0,17 МПа в сепараторі, подається в деаератор 3.

Особливістю роботи котелень в закритих системах теплопостачання є незначна витрата води на підживлення теплових мереж. Підживлення здійснюється насосом 13 від деаератора живильної води 3, тобто без влаштування окремого деаератора для підживлювальної води.

Рис. 2 Принципіальна теплова схема парової промислово-опалювальної котельні з відпуском теплоти при відкритій системі теплопостачання.

1 – паровий котел. 2 – редукційна охолодна установка, 3 – деаератор живильної води, 4 – охолодник випару деаератора, 5 – сепаратор безперервного продування котла, 6 – насос для подавання живильної води в котел, 7 – охолодник продувальної води, 8 – перший ступінь хімічного очищення води, 9 – підігрівник сирої води, 10 – насос для подавання сирої води на підготовку, 11 – водопідігрівальна установка, 12 – насос для подавання поворотної мережної води на підігрівання, 13 – насос подавання підживлювальної води до поворотної мережі, 14 – перепускний вентиль, 15 – охолодник конденсату підігрівника сирої води, 16 – другий ступінь хімічного очищення води, 17 – деаератор води для підживлення, 18 – охолодник деаерованої води, 19 – підігрівник хімічно очищеної води, 20 –насос перекачування підживлювальної води до 21 – бака-акумулятора.

На рис. 2 зображена теплова схема парової промислово-опалювальної котельні з відпуском теплоти при відкритій системі постачання тепла .

Потреба в підживлювальній воді за такої схеми значно більша завдяки водорозбору з мережі, тому встановлюється додатковий деаератор 17 для води підживлення.

Особливістю такої схеми теплопостачання є ще й те, що витрата води в ній нерівномірна. Для вирівнювання добового графіка відпуску теплоти на гаряче водопостачання і зменшення розрахункової продуктивності обладнання водопідготовки в схему вводиться бак-акумулятор 21. Вода для підживлення з деаератора 17 перекачувальним насосом 20 подається в бак 21, звідки насосом для підживлювання мережі 13 спрямовується в поворотну лінію теплової мережі.

У схемі водопідготовки живильної води котла є другий ступінь хімічного очищення 16. Вода для підживлювання мережі після першого ступеня хімічного очищення 8 підігрівається в охолоднику деаерованої води 18, підігрівнику пом”якшеної води 19, охолоднику випару деаератора 4 і надходить в деаератор для підживлювальної води 17. В охолоднику 18 підживлювальна вода охолоджується до 70 оС, що дає можливість спрямувати її безпосередньо в теплову мережу для гарячого водопостачання влітку, вимкнувши при цьому водопідігрівальну установку 11.

Сира вода нагрівається за двоступінчастою схемою. В першому ступені (теплообмінник 15) гріючим теплоносієм є конденсат пари, що утворилась на другому ступені (пароводяний теплообмінник 9). Конденсат у першому ступені нагрівання сирої води охолоджується до температури 80 оС і надходить в деаератор живильної води 3.

Для опалювальної парової котельні в тепловій схемі потрібно виключити лінію подавання пари з котельні на технологічні потреби та лінію надходження конденсату від споживачів у деаератор живильної води.

Для промислової парової котельні із схеми виключаються водонагрівальна установка 11 і всі лінії, які з нею сполучені.

Водогрійні котельні, як правило, є опалювальними і проектуються виходячи з кількості теплоти, яка відпускається з використанням теплоносія гарячої води з температурою 150/70оС (опалення і вентиляція) та 65-75 оС (гаряче водопостачання).

Нагрівання мережної води здійснюється безпосередньо у водогрійних котлах. Водогрійні котельні без парового котла проектуються у випадках, коли паливом для водогрійних котлів служить газ або попередньо розігрітий мазут. Якщо потрібне розігрівання мазуту, навіть якщо він є резервним паливом, в котельні додатково встановлюється службовий паровий котел для потреб мазутного господарства.

Принципіальна теплова схема водогрійної опалювальної котельні з відпуском теплоти при закритій схемі теплопостачання наведена на рис. 3.

Рис. 3 Принципіальна теплова схема водогрійної опалювальної котельні з відпуском теплоти при закритій системі теплопостачання.

4 – охолодник випару деаератора, 8 – перший ступінь хімічного очищення води, 9 – підігрівник сирої води, 10 – насос для подавання сирої води на підготовку, 12 – насос для подавання поворотної мережної води на підігрівання, 13 – насос подавання підживлювальної води до поворотної мережі, 22 - водогрійний котел, 23 – рециркуляційний насос, 24 – вакуумний деаератор, 25 – бак деаерованої води, 26 – підігрівник хімічно очищеної води, 28 – бак з робочою водою, 29 – насос для подавання робочої води, 30 – регулятор перепуску.

Вода з поворотної лінії теплової мережі з невеликим напором (0,2-0,4 МПа) підводиться до насоса 12. До нього ж насосом 13 для підживлення подається деаерована вода з бака 25. До насоса 12 спрямовується і гріюча вода після теплообмінників 9 і 26, призначених для підігрівання сирої і хімічно очищеної води. Далі вся вода надходить у водогрійний котел 22.

При роботі котлоагрегатів можлива корозія поверхонь нагрівання внаслідок конденсації пари води і сірчаного ангідриду з димових газів на зовнішніх поверхнях труб. Щоб уникнути її або хоча б зменшити інтенсивність, температуру води на вході в котел необхідно підтримувати вище температури точки роси димових газів, причому мінімально допустима температура води на вході в котел має бути е нижчою за 60, 70, 110 оС при спалюванні, відповідно, газу, мало- і високосірчистого мазутів.

Оскільки температура води в поворотних лініях теплових мереж майже завжди нижча за 60оС, в схемі передбачається подавання гарячої води на вхід котла (рециркуляція) за допомогою циркуляційного насоса 23.

Для забезпечення розрахункової температури води на вході в теплові мережі при всіх режимах роботи котельні, крім максимального зимового, частина води з поворотної лінії після насоса 12 спрямовується в подавальну магістраль системи через регулятор перепуску 30 по перепускній лінії.

Втрати води в теплових мережах компенсуються водою для підживлення. сира вода з водопроводу насосом 10 подається в підігрівник 9, потім на хімічне очищення першого ступеня 8, підігрівається в теплообміннику 26, пароводяному охолоднику випару 4 і надходить в колонку вакуумного деаератора 24. Вакуум (0,03 МПа) в системі підтримується завдяки відсмоктуванню пароповітряної суміші з колонки за допомогою водоструминного ежектора 27, в контур якого включено бак робочої рідин 28 і насос для її подавання 29. Після деаератора 24 вода для підживлення мережі стікає в бак 25, звідки насосом для підживлення 13подається в поворотну лінію мережної води перед насосом 12.

Для забезпечення гарячого водопостачання у споживачів встановлюються допоміжні підігрівники, які приєднуються до теплової мережі за змішаною чи паралельною схемою.

Принципіальна теплова схема водогрійної опалювальної котельні з відпуском теплоти при відкритій системі теплопостачання (рис.4) відрізняється тим, що має більшу продуктивність установки для водопідготовки підживлювальної води. Варіанти цієї схеми відрізняються способами заряджання і розряджання баків-акумуляторів з деаерованою водою, які повинні бути в системі теплопостачання. На рис. 4 показане використання перекачувального насоса 20 для подавання деаерованої води та насоса 13 для підживлення мережі. В схему можуть бути введені літній мережний насос для подавання води з бака-акумулятора 21 лінією а в теплову мережу гарячого водопостачання, а також літній насос для підживлення, що дасть економію електроенергії. Надлишок води для підживлення при мінімальному її споживанні для гарячого водопостачання, наприклад, вночі, може знову спрямовуватись в бак-акумулятор 21 лінією б.

Рис. 4 Принципіальна теплова схема водогрійної опалювальної котельні з відпуском теплоти при відкритій системі теплопостачання.

4 – охолодник випару деаератора, 8 – перший ступінь хімічного очищення води, 9 – підігрівник сирої води, 10 – насос для подавання сирої води на підготовку, 12 – насос для подавання поворотної мережної води на підігрівання, 13 – насос подавання підживлювальної води до поворотної мережі, 22 - водогрійний котел, 23 – рециркуляційний насос, 24 – вакуумний деаератор, 25 – бак деаерованої води, 26 – підігрівник хімічно очищеної води, 28 – бак з робочою водою, 29 – насос для подавання робочої води, 30 – регулятор перепуску.

Пароводяні котельні є промислово-опалювальними і забезпечують технологічні потреби парою, а опалення, вентиляцію і гаряче водопостачання – гарячою водою.

На рис.5 показана принципіальна теплова схема пароводогрійної промислово-опалювальної котельні з відпуском теплоти при закритій системі теплопостачання.

Парова частина цієї схеми відповідає принципіальній тепловій схемі парової промислово-опалювальної котельні з додатковим встановленням другого ступеня хімічного очищення води 16, а водогрійна частина, що містить контур поворотної мережної води, насос 12, водогрійний котел 22, рециркуляційний насос 23 і регулятор перепуску 30 – принципіальній тепловій схемі водогрійної опалювальної котельні з тією різницею, що замість вакуумного встановлений атмосферний деаератор 17 води для підживлення. Для нагрівання деаерованої води в ньому використовується пара після редукційної охолодної установки 2. Деаерована вода охолоджується до температури 70 оС в теплообміннику 18 і насосом 13 подається на підживлення теплової мережі.

Рис. 5. Принципіальна теплова схема пароводогрійної промислово-опалювальної котельні з відпуском теплоти при закритій системі теплопостачання

1 – паровий котел. 2 – редукційна охолодна установка, 3 – деаератор живильної води, 4 – охолодник випару деаератора, 5 – сепаратор безперервного продування котла, 6 – насос для подавання живильної води в котел, 7 – охолодник продувальної води, 8 – перший ступінь хімічного очищення води, 9 – підігрівник сирої води, 10 – насос для подавання сирої води на підготовку, 11 – водопідігрівальна установка, 12 – насос для подавання поворотної мережної води на підігрівання, 13 – насос подавання підживлювальної води до поворотної мережі, 14 – перепускний вентиль, 16 – другий ступінь хімічного очищення води, 17 – деаератор води для підживлення, 18 – охолодник деаерованої води, , 22 - водогрійний котел, 23 – рециркуляційний насос, 30 – регулятор перепуску, 31 – нерегульований перепуск.

У цій схемі водопідігрівальна установка 11 служить для забезпечення цілорічного гарячого водопостачання, тому що паровий котел працює цілий рік, постачаючи парою технологічних споживачів і водопідігрівальну установку. Сезонне опалювальне і вентиляційне навантаження котельні в зимовий період покривається водогрійним котлом, який влітку не працює.

На рис.6 зображена принципіальна теплова схема пароводогрійної промислово-опалювальної котельні з відпуском теплоти при відкритій системі теплопостачання..

Рис. 6. Принципіальна теплова схема пароводогрійної промислово-опалювальної котельні з відпуском теплоти при відкритій системі теплопостачання

1 – паровий котел. 2 – редукційна охолодна установка, 3 – деаератор живильної води, 4 – охолодник випару деаератора, 5 – сепаратор безперервного продування котла, 6 – насос для подавання живильної води в котел, 7 – охолодник продувальної води, 8 – перший ступінь хімічного очищення води, 9 – підігрівник сирої води, 10 – насос для подавання сирої води на підготовку, 11 – водопідігрівальна установка, 12 – насос для подавання поворотної мережної води на підігрівання, 13 – насос подавання підживлювальної води до поворотної мережі, 14 – перепускний вентиль, 16 – другий ступінь хімічного очищення води, 17 – деаератор води для підживлення, 18 – охолодник деаерованої води, , 22 - водогрійний котел, 23 – рециркуляційний насос, 30 – регулятор перепуску, 31 – нерегульований перепуск.

У цій схемі відсутня водопідігрівальна установка. Підігрівник сирої води 9 є водо-водяним, з теплоносієм гарячою водою, яка надходить із водогрійного котла, а після охолодження в теплообміннику подається в поворотну лінію теплової мережі. Додатково встановлюється бак-акумулятор 21 для деаерованої води та водо-водяний підігрівник хімічно очищеної води 18 перед деаератором 17. Гріючим теплоносієм для теплообмінника 18 також служить гаряча вода, яка надходить із водогрійного котла, а після охолодження в теплообміннику подається в поворотну лінію теплової мережі.

При незначній витраті води на технологічні потреби і для власних потреб (мазутне господарство, деаерація води та обдування поверхонь нагрівання котлоагрегатів) встановлення окремих парових і водогрійних котлів нераціональне. В котельнях, основним тепловим навантаженням яких є опалення, вентиляція та гаряче водопостачання, краще використовувати комбіновані пароводогрійні котли, які виробляють одночасно і пару, і гарячу воду. Таким чином скорочується кількість котлів і допоміжних апаратів в котельні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]