Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Электротехника и основы электроники - Химики.doc
Скачиваний:
105
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
7.57 Mб
Скачать

6.4.1.Однокаскадний підсилювач на біполярному транзисторі з Re – зв’язком

1). Схема підсилювача на транзисторі з загальним емітером (рис. 6.33):

В схемі:

1) вхід підсилювача: затискачі емітер-база.

2)виходом вважається вхід наступного каскаду або затискачі, до яких підключається навантаження.

3) головне коло підсилювача - джерело живлення ЕK , резистор RK, транзистор VT;

4)приймач підсиленого сигналу Rн, підключений через розподільчий конденсатор Свих до колектора і емітера, VTвихідне коло підсилювача;

5)коло еГ , Свх, база –емітер транзисторавхідне коло підсилювача.

Генератор сигналу еГ, який треба підсилити, під’єднується до бази і емітера транзистора через розділовий конденсатор Свх.

6)вхідним Rвх і вихідним Rвих опором підсилювача називають відповідно опір з боку вхідних і вихідних затискачів підсилювача.

Особливості схеми: використовується одне джерело живлення – джерело вихідного кола Е2, яке називають джерелом початкового зміщення вхідного і вихідного кола.

Струм, що тече у вхідному колі (струм бази) при відсутності вхідного змінного сигналу називається струмом початкового зміщення І0 .

Струм, що тече у вихідному колі (колекторний струм) при відсутності вхідного змінного сигналу, називається струмом початкового зміщення І9 у вихідному колі.

Призначення елементів схеми:

а) Свх , Свих – розділові конденсатори – перешкоджають попаданню сталих складових напруги на вхід підсилювача і з його виходу на наступний каскад;

б) схема стабілізації з подільником напруги R1, R2 в колі бази забезпечує стабілізацію робочої точки транзистора шляхом утворення необхідної початкової напруги зміщення на переході база-емітер;

в) Се – ємність, яка шунтує опір Rе в колі емітера. Її вмикають || Rе для того, щоб виключити падіння напруги від протікання змінної складової струму емітера, тобто для стабілізації режима транзистора по сталому струму. Конденсатор виправдовує своє призначення, якщо виконується умова: ХСе<< Rе;

г) Rе забезпечує термостабілізацію схеми (тобто, струм колектора в цій схемі при зміні температури змінюється дуже мало із-за введення опору Rе.)

Чому? :

При зміні струму зміщення Ік с ( струм через колектор при подачі до переходів тільки сталої напруги, без змінного вхідного сигналу) в головному колі під дією температури змінюється падіння напруги на резисторі Rе .

Але так як для схеми напруга сталого зміщення UБЕ с = UR 2 – IКc Re ,

де UR 2 – напруга на резисторі R2 , то зміна струму IКc під дією температури приводить до автоматичної зміни напруги початкового зміщення UБЕ с . Щоб Re не впливав на значення змінного струму, він шунтується конденсатором Се, опір якого для змінного струму малий.

Принцип дії

Напруга на переході база-емітер UБ-Е << ЕК , тому ІКз >> ІБз. При цьому напруга Е2 розподіляється між лінійним елементом RК і нелінійним елементом (транзистором) UКЕ прямо пропорційно їх опорам.

Якщо підключити джерело змінної ЕРС еГ, то струм у вхідному колі визначається сумарною дією Е2 і еГ і буде змінним. У вихідному колі теж з’являється змінна складова струму. Змінна напруга еГ модулює опір транзистора, а отже, і струм в головному колі підсилювача, але його значення буде значно більшим струму вхідного кола.

Наявність змінної складової струму в головному колі приведе до перерозподілу (з часом) напруги джерела ЕК між лінійним елементом і нелінійним, тобто між RК і транзистором. Інакше говорячи, у вихідному колі з’явиться змінна складова напруги.

Якщо паралельно нелінійному елементу - транзистору (затискачі 1-3) через конденсатор Свих підключити навантаження Rн (приймач підсиленого сигналу), то через Rн буде протікати тільки змінний струм, обумовлений змінною складовою напруги на транзисторі.

Висновки:

1. Підсилення сигналу здійснюється за рахунок енергії джерела живлення головного кола ЕК.

2. Для нормального режиму роботи підсилювача у вхідному колі необхідно створити режим початкового зміщення.

3. При дії вхідного змінного сигналу на транзистор змінюється його параметр (опір), в результаті чого в головному колі підсилювача виникають змінні складові струму і напруги. Підсилювальні властивості схеми проявляються тим сильніше, чим в більших межах змінюється параметр транзистора.