Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комунальне право 2012 укр УММ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
956.42 Кб
Скачать

Задача №7

Авдіївський міський голова передав земельну ділянку, яка належала територіальній громаді м. Авдіївка на праві комунальної власності, в порядку приватизації фізичній особі-суб’єкту підприємницької діяльності П. під забудову магазину.

Авдіївській міській раді знадобилася ця земля для будівництва нового спортивного комплексу для дітей-сиріт, але П. стверджував, що, приватизація була здійснена законно, і саме він є власником спірної земельної ділянки. Тому міська рада звернулася до адміністративного суду із позовом про визнання цього акту незаконним.

  1. Назвіть вимоги щодо майнових операцій з об’єктами комунальної власності.

  2. Чи має право міський голова розпоряджатися землями, що перебувають у комунальній власності?

  3. Чи підлягають приватизації земельні ділянки, які знаходяться у комунальній власності?

  4. Дайте правову оцінку ситуації.

Задача №8

Громадянин С., маючи намір придбати у власність земельну ділянку, що належала на праві комунальної власності територіальній громаді с. Розівка, звернувся із відповідною заявою до Розівської сільської ради. Розглянувши цю заяву, сільська рада прийняла рішення про відчуження земельної ділянки. Із громадянином С. був укладений договір купівлі-продажу, що був посвідчений нотаріально. Але громадянин М., який також бажав придбати дану земельну ділянку, звернувся до суду про визнання відповідного рішення ради незаконним та про визнання договору купівлі-продажу недійсним через те, що земельні ділянки комунальної власності підлягають продажу на земельних торгах. Окрім того, ціна спірної земельної ділянки у договорі була визначена із порушенням чинного законодавства.

  1. Який порядок відчуження земель комунальної власності встановлений чинним законодавством?

  2. Хто має право бути покупцями земельних ділянок комунальної власності? Чи можуть земельні ділянки відчужуватися іноземцям та особами без громадянства?

  3. Назвіть етапи продажу земельних ділянок на земельних торгах (шляхом аукціону).

  4. Дайте правову оцінку ситуації.

Задача №9

Кіровським районним судом м. Макіївки було прийнято постанову про притягнення до адміністративної відповідальності Макіївського міського голову Л. за ст. 172-2 КпАП України. На цій підставі Макіївською міською радою було прийнято рішення про дострокове припинення повноважень голови та призначення дострокових виборів.

Л. звернувся до адміністративного суду із позовом про визнання відповідного рішення ради незаконним, адже підставою припинення повноважень може бути лише набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього, а не рішенням про притягнення його до адміністративної відповідальності.

  1. Назвіть підстави дострокового припинення повноважень сільського, селищного, міського голови.

  2. У якому випадку притягнення особи до адміністративної відповідальності може бути підставою для дострокового припинення повноважень сільського, селищного, міського голови?

  3. Хто має право за наявності підстав дострокового припинення повноважень сільського, селищного, міського голови приймати відповідне рішення?

  4. Хто і в якому порядку призначає позачергові вибори сільського, селищного, міського голови?

  5. Дайте правовий аналіз ситуації.