Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сільскогосподарська статистика - методичні вказ...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.17 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

"ХЕРСОНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ"

Кафедра економічної теорії та статистики

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДЛЯ ВИКОНАННЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

З ДИСЦИПЛІНИ "СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКА СТАТИСТИКА"

для студентів 3 курсу очної та заочної форми навчання економічного факультету спеціальностей: 6.050100 - "Облік і аудит",

6.050100 - «Економіка підприємства», 6.050200 - «Менеджмент організацій»

ХЕРСОН-2010

Методичні вказівки для виконання самостійної роботи з дисципліни «Сільськогосподарська статистика» для студентів 3 курсу очної та заочної форми навчання економічного факультету спеціальностей: 6.050100 - «Облік і аудит», «Економіка підприємства», 6.050200 - «Менеджмент організацій». Розглянуто та затверджено на засіданні кафедри економічної теорії та статистики протокол № 1 від ЗО серпня 2010 року і схвалено навчально-методичною комісією спеціальності 6.050100 - «Облік і аудит», «Економіка підприємства» протокол №__від «__» _________ 2010 року і навчально-методичною комісією спеціальності 6.050200 - «Менеджмент організацій» протокол №__від «__»_______2010 року.

Рецензенти: д.е.н., професор Мармуль Л.О., д.е.н., професор Соловйов І.О., к.е.н., доцент Галат Л.М.

Ковтун В.А., Гончарова А.І. Методичні вказівки для виконання самостійної роботи з дисципліни «Сільськогосподарська статистика» для студентів 3 курсу очної та заочної форми навчання економічного факультету спеціальностей: 6.050100 — «Облік і аудит», «Економіка підприємства», 6.050200 - «Менеджмент організацій» - Херсон, ДВНЗ "ХДАУ", РВВ "Колос". - 2010 р. 38с.

ПЕРЕДМОВА

Самостійна робота складена відповідно до програми з дисципліни «Сільськогосподарська статистика» для студентів очної та заочної форми навчання економічного факультету ДВНЗ "Херсонського державного аграрного університету". Вона присвячена розділам сільськогосподарської статистики, які пропонуються студентам для додаткового самостійного курсу вивчення предмета і є продовженням теоретичних та практичних занять.

Класифікований та систематизований підбір задач дає досить обширну інформацію про методичну спрямованість курсу сільськогосподарської статистики та рівень вимог до відповідних розділів на заліку та іспиті з предмету.

Із запропонованих теоретичних питань та задач формуються варіанти індивідуальної роботи.

У роботі наведено необхідний довідковий матеріал. Подано стислі методичні вказівки до розв'язання, але упущені суттєві пояснення, проміжні перетворення чи обчислення.

Методичка може бути використане для самостійної роботи студентів очної, заочної та екстреної форми навчання при написанні самостійної роботи та для підготовки до заліку, іспиту.

ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ

Оволодіння сучасними методами збирання, обробки і аналізу статистичної та первинної бухгалтерської інформації - невід'ємний елемент підготовки висококваліфікованих бухгалтерів, економістів, менеджерів.

Використання економіко-статистичних методів в управлінні агропромисловим комплексом та його ланками, дає змогу створити умови для підвищення ефективності виробництва на основі вірогідної оцінки стану та можливостей різних сфер діяльності, своєчасного визначення тенденцій, прогнозування їх розвитку і оцінки функціонування ринкових відносин.

У результаті вивчення сільськогосподарської статистики ставиться за мету, що підготовлений спеціаліст повинен:

- оволодіти навичками економіко-статистичного аналізу розвитку виробництва;

- глибоко знати систему статистичних показників стану та розвитку підприємств, джерела даних для аналізу та їх розрахунку;

- самостійно визначати характер та число статичних показників, необхідних для аналізу конкретного явища народного господарства, роботи обгрунтування висновки.

У самостійній роботі згідно з наведеними нижче завданнями необхідно зробити розрахунок показників, факторів, а також резервів господарської діяльності.

Виконання самостійної роботи має показати володіння студентом методикою проведення статистико-економічного аналізу, вміння здійснювати розрахунки впливу факторів і пошук резервів.

Необхідно вказати номер варіанта, докладно відповісти на поставлені питання. В кінці роботи наводити перелік використаної літератури.

Кожний студент виконую свою роботу тільки за цифровими значеннями свого варіанту.

ЕМАТИЧНИЙ ПЛАН

ДИСЦИПЛІНИ «СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКА СТАТИСТИКА З

ОСНОВАМИ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОЇ СТАТИСТИКИ»

Назва теми

Кількість годин

Всього

Заняття

теоретичні 1 практичні

самостійні

Модуль 1

1

Предмет і метод соціально-економічної статистики

1

0,5

- :.

0,5

2

Предмет і метод сільськогосподарської статистики

1

0,5

-

0,5

3

Статистика земельних ресурсів

4

1

1

2

4

Статистика посівних площ

4

1

1

2

5

Статистика багаторічних насаджень

4

1

1

2

6

Статистика агротехніки

4

1

1

2

7

Статистика урожаю та урожайності

12

4

4

4

8

Статистика поголів'я та відтворення стада

4

1

1

2

9

Статистика продукції тваринництва та продуктивності сільськогосподарських тварин

б

2

2

2

10

Статистика кормової бази та кормових ресурсів

4

1

1

2

Модуль 2

11

Статистика виробничих фондів у сільськогосподарському виробництві

5

1

2

2

12

Статистика устаткування, механізації та електрифікації сільського господарства

14

-

-

14

13

Статистика трудових ресурсів у сільському господарстві

5

1

2

2

14

Статистика продуктивності та оплати праці

7

1

4

2

15

Статистика витрат виробництва і собівартості продукції сільськогосподарського виробництва

5

1

2

2

16

Статистика прибутку і рентабельності сільського господарства

4

1

2

1

17

Статистика бюджетів сімей та рівня життя населення

2

1

-

1

18

Статистика національного доходу, фінансів та споживання населення

2

1

-

1

19

Звітний баланс народного господарства

2

-

-

2

Разом:

90

20

24

46

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ВИКОНАННЯ АНАЛІТИЧНО-РОЗРАХУНКОВОЇ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

Згідно з навчальним планом студенти виконують аналітично-розрахункову роботу та в період сесії здають залік, іспит. Завдання аналітично-розрахункової роботи вибирається згідно таблиці 1 на основі двох останніх цифр порядкового номера залікової книжки студента. У таблиці по вертикалі А- розміщені цифри від 0 до 9, кожна з яких відповідає передостанній цифрі цього ж номеру. Перетин вертикальної та горизонтальної лінії визначає варіант роботи та номери завдання.

У аналітично-розрахунковій роботі студент повинен показати достатній рівень теоретичних знань з окремих тем курсу; вміти; використовувати їх у процесі аналізу показників фінансової звітності; робити висновки за результатами розрахунків.

Перш ніж вирішувати завдання, студент повинен вивчити матеріали лекції, літературні джерела, методику і техніку проведення аналізу, а також детально ознайомитися з вихідними матеріалами та умовою задач:

1. Засвоїти основні питання теми на основі вивчення рекомендованої літератури та конспекту відповідної лекції.

2. Ознайомитися із завданнями, продумати методику його розв'язку.

3. Виконати завдання згідно з умовою в чорновому варіанті і, впевнившись у правильності розв'язку результати розрахунків внести до аналітичних таблиць.

4. Отримані дані проаналізувати, зробити висновки та пропозиції.

Особливе значення при розв'язані задачі необхідно додати в написанні висновків і пропозицій. Студенти повинні розуміти сенс роботи, яку виконують, бо це головне в розв'язані кожної задачі. Вони мають знати, що розв'язання задач з аналізу не зводиться лише до розрахунків, обчислень і побачити за ними не лише цифри а й і ті економічні явища, які знаходять своє відображення в показниках, що аналізуються.

Рішення завдань повинне бути детальне, з поясненням методики обчислень. При виконанні аналітично-розрахункової роботи умови завдань переписувати не слід.

Аналітично-розрахункова робота виконується на листах А-4 формату, сторінки яких слід пронумерувати. Робота повинна бути написана охайно. Скорочення слів, окрім загально прийнятих не дозволяється. У кінці роботи дається перелік використаної літератури. Потім ставиться дата її виконання та підпис.

Джерелами інформації для вирішення задач 1, 30-36 аналітично розрахункової роботи є матеріали обліку і звітності підприємства, на якому студент працює. До аналітично-розрахункової роботи повинні бути прикладені усі форми фінансової, статистичної звітності та бухгалтерського обліку, що були використані при вирішенні зазначених задач. Без таких додатків аналітична розрахункова робота не буде прийматися на перевірку.

Не зарахована аналітично-розрахункова робота доопрацьовується згідно зауважень викладача і на повторне рецензування направляється разом з першим варіантом роботи та обов'язковою рецензією перевіряючого.

Закріплення варіанту аналітично-розрахункової роботи за студентами відповідно до номеру залікової книжки.

Таблиця 1 Закріплення варіанту аналітично-розрахункової роботи за

студентами відповідно до номеру залікової книжки.

ЗАВДАННЯ ДЛЯ РОЗВ'ЯЗКУ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ