Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 2 за.н 1 - 24.03.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
87.04 Кб
Скачать

ЗАПОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА ВІЙСЬКОВОЇ ПІДГОТОВКИ

ЗАТВЕРДЖУЮ

Завідувач кафедри військової підготовки Запорізького національного

технічного університету

К.В. АЛЬОХІН

«____»______________2011 р.

Методична розробка

для проведення занять зі студентами військово-облікової спеціальності «Збереження та ремонт боєприпасів, детонаторів, освітлювальних та сигнальних засобів, вибухових речовин»; військово-облікової спеціальності «Експлуатація та ремонт артилерійського озброєння і обладнання».

Розділeу 3. “Тактична і тактико-спеціальна підготовка”

Підрозділ 3.2. “Тактико-спеціальна підготовка”

Підрозділ 3.2.2. “Технічне забезпечення”

Тема № 2 “Укомплектування з'єднань і частин відповідним

озброєнням і технікою

Заняття 1 Організація постачання прийому та видачі РАО

Розглянуто на засіданні кафедри

військової підготовки

Запорізького національного

технічного університету

Протокол від ________2011 р. №__

м. Запоріжжя 2011 р.

Тема №2. Укомплектування з'єднань і частин відповідним озброєнням і технікою.

Заняття 1. Організація постачання прийому та видачі РАО.

Мета заняття: Вивчити та засвоїти сутність і завдання технічного забезпечення, що до організації приймання та видачі (доставки) частинам (підрозділам) ракетно-артилерійського озброєння, радіотехнічних засобів та радіоелектронної техніки, боєприпасів та артилерійського майна.

Час: 2 години

Місце: клас РАО

Метод: Групове зі взводом

Навчальні питання:

1. Забезпечення сухопутних військ озброєнням, ракетами і боєприпасами у

мирний час

2. Документальне оформлення приймання відпускання (видачі), передачі

і здачі матеріальних засобів

Матеріальне забезпечення:

- план-конспект;

- плакати;

- методичні розробки.

План проведення заняття:

Вступна частина - 5 хв.

Основна частина - 110 хв.

Заключна частина - 5 хв.

Організаційно-методичні вказівки

Основна увага повинна бути спрямована на доведення до студентів знань, якими необхідно їм оволодіти для організації технічного забезпечення в умовах сучасного загальновійськового бою.

Заняття проводити також з метою формування та закріплення теоретичних знань з обліку і звітності по службі РАО і складання плану артилерійсько-технічного забезпечення (АТЗ).

Література:

- Руководство по учету вооружения, техники, имущества и других материальных

средств в ВС, ч.1, №1., Воениздат, 1980 г.

- Инструкция по категорированию РАВ. Воениздат, 1986 г.

Хід заняття і Вступна частина

  1. Перевірити наявність особового складу.

  2. Провести контрольне опитування з попередньої теми (наприклад, шляхом тестування).

  3. Оголосити тему та мету заняття.

Іі Основна частина:

Питання 1. Забезпечення сухопутних військ озброєнням, ракетами і боєприпасами у мирний час.

Комплекс організаційно-технічних заходів, які проводяться з метою:

  • своєчасного укомплектування військ озброєнням і технікою;

  • забезпечення їх боєприпасами та воєнно-технічним майном (ВТМ) є однією зі складових частин технічного забезпечення

Забезпечення сухопутних військ озброєнням, ракетами і боєприпасами у мирний час проводиться за схемою: ЦЕНТР- З'ЄДНАННЯ (ЧАСТИНА) - ПІДРОЗДІЛ.

Забезпечення з'єднань і частин у мирний час ракетами всіх типів, бойовими частинами і боєприпасами у звичайному спорядженні й озброєнням безпосередньо організує ЦРАУ МО України і служби РАО з'єднань і частин, що відповідають за повне і своєчасне забезпечення військ, а також за організацію експлуатації і підтримки озброєння в стані бойової готовності.

Ракети, боєприпаси й озброєння, які поступають з заводів і баз збереження, ЦРАУ спрямовує на арсенали, бази і склади Центру або безпосередньо на бази і склади командувань, ремонтні майстерні.

З артилерійських баз і складів, боєприпаси й озброєння відправляються з'єднанням і частинам по нарядах ЦРАУ МО, служб РАО управлінь сил швидкого регування та сил підтримки Сухопутних Військ ЗСУ.

Питання 2. Документальне оформлення приймання відпускання

(видачі), передачі і здачі матеріальних засобів.

Приймання матеріальних засобів військовою частиною (з’єднанням) може здійснюватися:

  • від органів залізничного (водного, повітряного, автомобільного) транспорту;

  • на військових складах, складах (базах) постачальників, а також на підприємствах промисловості;

  • безпосередньо у військовій частині або з’єднанні.

Приймання матеріальних засобів від органу залізничного (водного, повітряного, автомобільного) транспорту здійснюється комісією військової частини (з’єднання) у присутності представника органу транспорту. У склад комісії, яка призначена наказом командира військової частини (з’єднання), обов’язково включаються начальник відповідної служби РАО і приймальника (особи, яка відповідає за експлуатацію). Приймальнику видається довіреність за формою 57 “Керівництва...” (наказ МО від 1979 р. № 260).

Матеріальні засоби приймаються від органу транспорту на підставі супроводжувальних документів.

При виявленні несправностей вагонів, контейнерів, порушенні пломб, а також при наявності дефектів в упаковці (тарі) і ознак втрати або пошкодження вантажу комісією військової частини (з’єднання) з участю представника органу транспорту складається комерційний акт.

У разі відмови органу транспорту від участі складання комерційного акту нестача або пошкодження вантажу повинні бути зафіксовані в акті комісії військової частини (з’єднання) на день прийняття матеріальних засобів. Крім комісії акт підписує представник незацікавленої організації або транспортної міліції.

Порядок і терміни приймання матеріальних засобів військовою частиною (з’єднанням) визначаються “Основными условиями поставки продукции для военных организаций” (наказ МО від 1977 р. № 230).

Після закінчення приймання матеріальних засобів комісією військової частини (з’єднання) складається акт за формою 4 “Керівництва...” (наказ МО від 1979 р. № 260). Акт не складається на матеріальні засоби, що надійшли із супроводжувальними документами, при відсутності розходжень за кількістю і якістю вантажу.

Отримані матеріальні засоби (крім ракетного пального, палива і харчів) на військовому складі або складі (базі) постачальника, а також на підприємстві промисловості проводиться одержувачем військової частини (з’єднання) за довіреністю - форма 57 “Керівництва...” (наказ МО від 1979 р. № 260).

Порядок і терміни приймання матеріальних засобів на складах (базах) постачальників і на підприємствах промисловості визначаються “Основними умовами поставки продукції для військових організацій” та іншими положеннями, що діють в народному господарстві, і договорами постачання, а на військових складах – відповідними положеннями.

На прийнятті матеріальні засоби приймальник військової частини (з’єднання) отримує від складу (бази) постачальника (підприємства промисловості) другий екземпляр виконаного наряду, а на озброєння і техніку, що приймається за номерами і технічним станом, додатково - технічну документацію.

На матеріальні засоби, які були прийняті або відправляються за одним документом (нарядом, актом приймання) і які перевозяться на декількох автомобілях (літаках, гелікоптерах, судах, рейдових плавзасобах), приймальник (відправник) вантажу військової частини (з’єднання) виписує і вручає кожному водію (командиру екіпажу, капітану судна, шкіперу) супроводжувальний лист за формою 62 “Керівництва...” (наказ МО від 1979 р. № 260). При перевезенні вантажу однією транспортною одиницею супроводжувальний лист не виписується. Особи, що отримали матеріальні засоби для перевезення, несуть відповідальність за їх збереження і доставку за призначенням.

Приймання матеріальних засобів, які доставлені до військової частини (з’єднання) в супроводі здавальника вантажовідправника або одержувача від військової частини (з’єднання), проводиться матеріально відповідальною особою на підставі первинних документів за фактичною станом і кількістю.

У випадках невідповідності фактичної кількості або якості одержаних матеріальних засобів відомостям первинних документів, наказом командира військової частини (з’єднання) призначається комісія, яка складає акт приймання за форма 4 “Керівництва...” (наказ МО від 1979 р. № 260). Акт складається при обов’язковій участі здавальника вантажовідправника (одержувача, вантажоодержувача). При відмові здавальника вантажовідправника від участі у складанні або підписанні акту прийому в ньому робиться відповідний запис із зазначенням військового звання, прізвища, ім’я і по-батькові здавальника вантажовідправника і мотивів відмови.

Приймання матеріальних засобів від інших військових частин (з’єднань) проводиться за вказівкою і нарядами вищих органів управління відповідних служб. Матеріальні засоби приймаються тільки із заповненими і оформленими формулярами (паспортами), а озброєння і техніка, що приймається за номерами і технічному стану – з додатковим оформленням актів за формами 12, 14 “Керівництва...” (наказ МО від 1979 р. № 260).

Некомплектні та несправні озброєння, техніка і майно приймаються тільки за спеціальним письмовим розпорядженням начальника вищого органу управління відповідної служби.

На озброєння, техніку, ракети і боєприпаси, які були прийняті, військова частина (з’єднання) висилає вищим органам управління відповідних служб і вантажовідправникам акти за формою 4 “Керівництва...” (наказ МО від 1979 р. № 260).

Про прийняття інших матеріальних засобів висилаються підтвердження за формою 69 “Керівництва...” (наказ МО від 1979 р. № 260), а при невідповідності фактичної кількості і якості цих матеріальних засобів даним супроводжувальних документів – акти за формою 4.

Зазначені документи висилаються не пізніше трьох днів після прийняття матеріальних засобів.

Матеріальні засоби, що прийняті військовою частиною (з’єднанням), обліковуються у відповідній службі не пізніше наступного дня на підставі оформлених актів за формою 4 або наряду (талону чекової вимоги).

Командир підрозділу (начальник складу), приймає озброєння, техніку, майно та інші матеріальні засоби для експлуатації або зберігання під підпис в акті приймання (наряді, накладній, талоні чекової вимоги, акті технічного стану, акті закладки (освіження) матеріальних засобів). Прийняті матеріальні засоби в той же день записуються в книги (картки) обліку за фактичною кількістю і якістю.

Водночас на складі військової частини (з’єднання) заводяться стелажні (штабельні) ярлики за формою 64 “Керівництва...” (наказ МО від 1979 р. № 260) із зазначенням гарантійних термінів зберігання і чергових оглядів (випробувань) матеріальних засобів.

Склад з’єднання приймає матеріальні засоби від підрозділів за накладними (форма 2 “Керівництва...” (наказ МО від 1979 р. № 260)) або відомостям (форма 8 “Керівництва...” (наказ МО від 1979 р. № 260)), які виписуються у відповідній службі військової частини.

Склад з’єднання приймає матеріальні засоби від військових частин за накладними або чековим вимогам на підстав розпорядження начальників відповідних служб з’єднання.

Придатні прилади, вузли, агрегати, запасні частини, деталі і ремонтні матеріали, що отримані після розбирання (розділення) списаних ОВТ та майна, приймаються і обліковуються за актами (форма 13 “Керівництва...” (наказ МО від 1979 р. № 260)).

Матеріальні засоби, які виготовлені в ремонтному підрозділі військової частини (з’єднання), приймаються складами за накладними (форма 2 “Керівництва...” (наказ МО від 1979 р. № 260)), які виписуються у відповідних службах військової частини (з’єднання).

Закуплені за безготівковим (готівковим) рахунком матеріальні засоби приймаються і обліковуються за накладними (форма 2 “Керівництва...” (наказ МО від 1979 р. № 260)), що виписуються у відповідних службах військової частини (з’єднання) на підставі сплачених рахунків (товарних чеків).

Відпускання (видача) матеріальних засобів, крім боєприпасів на практичні (бойові) стрільби, зі складу військової частини підрозділам і окремим військовослужбовцям проводиться за накладними (форма 2) або відомостям за формою 8 “Керівництва...” (наказ МО від 1979 р. № 260), які виписуються у відповідних службах військової частини.

Артилерійські і стрілецькі боєприпаси, зенітні ракети ближньої дії, піротехнічні та імітаційні засоби зі складу військової частини видаються підрозділам на практичні і бойові стрільби за відомостями (форма 9 “Керівництва...” (наказ МО від 1979 р. № 260)), а в підрозділах з пунктів бойового постачання – за відомостями (форма 9а “Керівництва...” (наказ МО від 1979 р. № 260)). Після проведення стрільб за цими ж відомостями приймаються на пункти бойового постачання і склад несправні (непридатні) боєприпаси і ті, що залишилися, а також стріляні гільзи і упаковка.

Відпускання матеріальних засобів військової частини зі складу з’єднання проводиться за накладними (форма 2) і довіреностями за формою 57 “Керівництва...” (наказ МО від 1979 р. № 260).

Організаціям і установам матеріальні засоби відпускаються за плату при наявності довіреностей в одержувача.

Рахунок-накладна виписується в службі військової частини (з’єднання), начальником відповідної служби і начальником фінансової служби. Перші два екземпляри рахунок-накладної видаються одержувачу для сплати за матеріальні засоби, які відпускаються.

Після видачі матеріальних засобів перший екземпляр оформленого рахунок-накладної зберігається у відповідній службі військової частини (з’єднання), другий - в одержувача.

Видача у тимчасове використання зброї і боєприпасів на період навчань, практичних занять та інших заходів на термін не більше місяця проводиться за книгою видачі зброї і боєприпасів (додаток 10 до Уставу внутрішньої служби Збройних Сил України).

Видача матеріальних засобів зі складу військової частини в тимчасове використання на термін більше місяця оформлюється накладними за формою 2 “Керівництва...” (наказ МО від 1979 р. № 260)).

Передача матеріальних засобів з одного підрозділу в другий у військовій частині (із однієї військової частини до другої в з’єднанні) проводиться на підставі наказу або розпорядження командира військової частини (з’єднання). Одержувач військової частини на матеріальні засоби, які отримує (крім палива і харчів) повинен мати довіреність за формою 57 “Керівництва...” (наказ МО від 1979 р. № 260).

Передача оформлюється:

  • озброєння і техніки, які враховуються за номерами і технічному стану, - актами за формою 12 “Керівництва...” (наказ МО від 1979 р. № 260);

  • палива і харчів з одного підрозділу до іншого – накладними за формою 2 “Керівництва...” (наказ МО від 1979 р. № 260);

  • із однієї частини до іншої – чековими вимогами за формою 6 “Керівництва...” (наказ МО від 1979 р. № 260);

  • усіх інших матеріальних засобів (крім тих, що передаються особовим складом) – накладними (форма 2).

Передача матеріальних засобів здійснюється за нарядом вищого органу відповідної служби після надання одержувачем довіреності за формою 57 “Керівництва...” (наказ МО від 1979 р. № 260). Після передачі перші екземпляри нарядів залишаються у здавальника, другі – в одержувача, а треті направляються здавальником начальнику вищого органу управління відповідної служби як донесення про виконання його розпорядження.

Озброєння, техніка, майно та інші матеріальні засоби передаються разом із заповненими формулярами (паспортами) і актами за формами 12, 14 “Керівництва...” (наказ МО від 1979 р. № 260).

На матеріальні засоби військової частини, яка вибуває до іншого з’єднання (об’єднання), оформлюються атестати за формою 20 “Керівництва...” (наказ МО від 1979 р. № 260). При цьому атестат виписується на кожний вид матеріальних засобів у відповідній службі з’єднання.

Матеріальні засоби списуються з підрозділу, з якого вибуває військовослужбовець, у відповідних службах військової частини на підставі картки обліку (форма 45 “Керівництва...” (наказ МО від 1979 р. № 260)) і записуються за тим підрозділом, до якого він направлений. Картка обліку передається до нового підрозділу під підпис старшини цього підрозділу в книзі обліку (форма 25 “Керівництва...” (наказ МО від 1979 р. № 260)). Старшина підрозділу, до якого прибув військовослужбовець, звіряє фактичну наявність у нього матеріальних засобів із записами у картці обліку і записує їх у книгу обліку (форма 26 “Керівництва...” (наказ МО від 1979 р. № 260)).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]